8 Mart Dünya Kadınlar Günü Gaziantep’te de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kadınlar Günü nedeniyle dün tramvaylar kadınlara ücretsiz olarak hizmet verirken, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de katıldığı yürüyüşe kadınlar büyük ilgi gösterdi. Yöneticiler yaptıkları açıklamalarla kadınlar gününü kutladı.

NELER SÖYLEDİLER?

Vali Ali Yerlikaya 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Vali Yerlikaya, fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımızın; mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir toplumun da temel taşı olduğunu söyledi. Vali Yerlikaya, “Kadınlarımızın sonsuz sevgi ve hoşgörüyle yetiştirdikleri nesiller, geleceğimizin şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda kadın haklarının uygulanmasında ulaşılan seviyenin de ülkelerin gelişmişlik düzeyini belirleyen faktörler arasında yer aldığını da unutmamak gerekir. Bu bakımdan kadınlarımızın hak ettiği değeri görmesi ve sosyal yaşamda daha fazla söz sahibi olması büyük önem taşımaktadır. Tüm kadınlarımıza hak ettikleri saygı ve değerin gösterildiği, nice 8 Mart’lar temenni ediyor; şehrimiz, ülkemiz ve dünya kadınlarının “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü yürekten kutluyorum” dedi.

KADIN HAKLARININ TEK GÜVENCESİ CHP

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, nedeniyle yayınladığı mesajında “Kadınların her alanda güçlenmeleri sağlanmadıkça bir ülkenin ekonomik ve demokratik olarak gelişmesi mümkün değildir” dedi.

Türkiye’de kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin ve tacizin her geçen gün artarak devam ettiğinin altını çizen Şeker şunları söyledi: “Meclisin, il emniyet müdürlerinin, valilerin, bürokratların ve çalışanların yarısı kadın olmadıkça kadına yönelik şiddet vakaları asla azalmaz. Diğer yandan iyi hal indirimleri, kadının şikayet şartı yasalardan kaldırılmadıkça da tecavüz ve taciz olayları son bulmayacaktır. Milletvekili seçimlerine en az yüzde 33’lük kadın kotası getirilmesine, kadına yönelik taciz ve tecavüz suçlarında ceza indiriminin, şikayet şartının kaldırılmasına yönelik hazırladığım ve Meclis Başkanlığına sunduğum kanun tekliflerim şimdiye kadar gündeme alınmadı. İktidar, Özgecan cinayeti sonrasındaki söylemlerinde samimi ise kanun tekliflerimi bir an önce Genel Kurul’a indirmeli.”

Türkiye’de kadın haklarının ve özgürlüklerinin güvencesi olan tek partinin Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu ifade eden Şeker: “Kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren, kadının eğitime ulaşımını ve istihdama katılımını sağlayan kurucumuz Ulu Önder Atatürk tarih boyunca gelmiş geçmiş en önemli kadın hakları savunucularından biridir. CHP de Atatürk’ün bu misyonunu sonuna kadar sürdücecektir. Erkek şiddetine, hegamonyasına kurban giden kadınlara Allah’tan rahmet diliyor, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor, hepsine saygı ve selamlarımı sunuyorum” dedi.

8 MART BİRLİK BERABERLİK GÜNÜDÜR

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, 8 Mart’ın tüm dünyada, kadınların eşitlik, kalkınma, daha huzurlu yaşam özlemlerini ve isteklerini dile getirdikleri, birlik ve beraberlik günü olarak kutlandığını söyledi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, kadınların toplumda layık olduğu saygınlığı kazanması, sorunlarının ve haklarının gündeme getirilerek; olumlu sonuçlar elde edilmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Başkan Tahmazoğlu şöyle devam etti:“Şahinbey Belediyesi, kadın sorunlarının çözümünde aktif rol almayı hedefleyen bir belediyedir. Kadınlara yönelik çalışmalarımız ve katkılarımız her geçen gün artıyor. Hanımlara verdiğimiz değerin bir göstergesi olarak Türkiye’de bir ilk olarak sadece Hanımların faydalanacağı Özgecan Hanımlar Yüzme Havuzu, Spor ve Kültür Merkezimizi yaparak, hanım kardeşlerimizin hizmetine sunduk. Ayrıca sosyal tesislerimizin kapıları bütün kadınlarımıza açıktır. Çünkü biz, kadının ihmal edildiği bir toplumun sağlıklı gelişeceğine inanmıyoruz. Türk Kadınının 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü eşitlik, kalkınma ve isteklerini dile getirdikleri, birlik ve dayanışma günü olarak kutlamaları en büyük dileğimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

KADINLARIN HAKLARINI GÖZETMELİYİZ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla mesaj yayınladı. Çelenk, kadınların toplumdaki önemine değinerek, “Peygamber Efendimiz (S.A.V) veda hutbesinde “Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim”, Yine Bir hadislerinde “Cennet Anaların ayakları altındadır,” demiştir. Bu söze mazhar olan kadınlarımızı her zaman korumalı, kollamalı ve haklarını gözetmeliyiz. Kadınlarımıza yönelik insanlığa sığmayan saldırıların, şiddet uygulamalarının, taciz ve tecavüz olaylarının endişe verici bir şekilde arttığını görmekteyiz. Maalesef töre ve geleneklerin arkasına sığınan katillerin sokak ortasında ki infazlarına şahit olmaktayız. Son zamanlarda kadınlarımıza yönelik ve bizleri kaygılandıran insanlık dışı davranışların yok edilmesi için, başta siyasi sorumluluk sahipleri olmak üzere herkes üzerine düşeni eksiksiz yerine getirmelidir. Her şeyin en iyisine ve en güzeline layık kadınlarımızın ve analarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor ve saygılarımı sunuyorum.’’

KADINLAR BÜYÜK KUTSALLIĞA SAHİPTİR

Hasan Kalyoncu Üniversitesi HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Yılmaz, “Ayaklarının altına cennet serilen, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren tüm fedakar kadınlarımız ile tüm annelerimizin 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum” dedi.

Haber Merkezi