Türkiye ile İtalya’nın ortak projesi olan Karkamış Antik Kent’i kazı ve restorasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserler tanıtıldı. Gaziantep'in turizm yönünden avantajlarının ve eksikliklerinin masaya yatırıldığı toplantıda konuşan, Balkan Ülkeleri Şube Koorditatörü Derya Polat Gaziantep’in güvenlikle ilgili kötü imajının giderilmesi gerektiğini belirterek; “Bunun için uluslararası kongre veya festivaller yapılmalı. THY'den diğer ülkelere direk uçuşlar artırılmalı. Yeni oteller açılmalı, altyapı çalışmaları yapılmalı. Kentte rehber sorunu var. Çatı örgütü kurulmalı. Tur operatörleriyle görüşmeler yapılmalı. TURSAB'la ortak çalışmalar yapılmalı. Turizm Yatırımcılar Derneği işin içine katılmalı, tanıtımda mutfağı ön plana çıkarılmalı" dedi.

Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereçci, Balkan Ülkeleri Şube Koorditatörü Derya Polat'ın, 'Gaziantep'in tanıtımında gastronomi turizmi ön plana çıkmalı' sözlerine katılmadığını söyledi. Gereççi, "Fransa, nasıl Eyfel Kulesini öne çıkartıyorsa, bizimde simge olarak arkeolojimizi öne çıkarmamız gerekiyor. Tamam mutfağımız da önemli ama, gastronomimiz arkeolojimizin eklentisinde katalizör görevi yapmalı" dedi.

ŞAHİN ERKEN AYRILDI

Zeugma Mozaik Müzesi Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki tanıtım toplantısına, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Ünal, Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Temurci, İç Denetçi Vehip Özdemir, Balkan Ülkeleri Şube Koorditatörü Derya Polat, Medya İletişim ve Kültürel Diplomasi Bürosi personeli Saime Şanlı Güner ve Balkan Ülkeleri Masa Sorumlusu Gülnar Mirgedirova Yılmaz, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan ve belediye yetkilileri katıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in Cumhurbaşkanı tarafından Ankara'ya çağrılması nedeniyle erken ayrıldığı tanıtım toplantısına, birçok sivil toplum örgütü temcilsinin davet edilmemesi dikkat çekti. Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Hülya Akkaya, toplantının ilk bölümüne davet edilmemesine tepki gösterdi.

NELER ÇIKARILDI?

Suriye sınırına sıfır yerde yapılan kazı çalışmalarını yürüten kazı başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti ve başkan yardımcıları gün yüzüne çıkarılan eserleri tanıttı. Karkamış Kazı Başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti Karkamış Antik Kenti’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. 55 hektarlık antik kentin seçilen birçok alanında Karkamış’ın kent tarihi üzerine detaylı bilgiler verdiğini belirten Marchetti, şunları söyledi:“Kazdığımız en önemli bina yaklaşık MÖ.900’de inşa edilmiş olan Katuwa’nın Sarayıdır. Yüksek bir platform üzerine yapılmış olan saray büyük heykelli levhalarla süslenmiş. Büyük binanın içerisinde yürütülen kazılarda 2 ana yerleşim evresi tespit ettik. MÖ. 900’e tarihlediğimiz evreden ceylan taşıyanların betimlediği 5 ortostat bulunmuştur. Ortostatlar şimdiye kadar bulunan Yeni Hitit kabartmaları gibi dışarıda değil sarayın bir odasının içinde yer alması Assurların sadece mimari dekorasyon fikrini değil iç odaları da dekore etme fikrini Karkamış’tan aldıklarını kanıtlamaktadır. Assur’da en erken duvar kabartmaları MÖ. 870’ tarihlenmektedir. Assurlu II. Sargon 717’de Karkamış’ı ele geçirmesinden sonra sarayı kullanmaya devam etmiş ancak eski kabartmaları kerpiç arkasına saklamış ya da yeni duvarların temeli için kullanmak üzere kaldırmıştır. Bazı tuğlalar üzerine çiviyazısıyla sarayın kendisinin olduğunu yazdırmış olmasına rağmen sarayın içinde sadece bazı yeni tabanlar yapmıştır. Aslında ana avluda nehir taşından yak. MÖ. 710’da ait siyah ve beyaz karelerden oluşan mozaik taban gerçekleştirmiştir. Bu dünyanın en eski taban mozaiklerinden biridir.”

ESERLER KORUNMUŞTUR

Marchetti, Karkamış’ın nekropol alanı Yunus’ta MÖ. 8-7 yüzyıllara tarihlenen 10 civarında kremasyon mezar kazıldığını ve bu alanda ölü hediyeleri ve bir grup tam kap bulunduğunu bildirdi.Arabistanlı Lawrence’nin evinin kalıntılarının kalan yarısının da kazıldığını aktaran Marchetti, Lawrence’nin evi, 1912’de British Müzesi kazıları için inşa ettiğini ve 1914 1. Dünya Savaşı patlak verene kadar kullanmaya devam ettiğini kaydetti. Kazılar sonucunda evin karakol haline getirildiğini tespit ettiklerin aktaran Marchetti, “Askerler odaların taban seviyesini depolarda buldukları heykel ve yazıt parçalarıyla yükseltilmiştir. Birçok parça zarar görmekle beraber korunmuştur” diye konuştu.

ŞAHİN:İNSANLIK TARİHİ KADAR ÖNEMLİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış’da çıkarılan eserlerin çok önemli bir hazine olduğunu söyledi. Eserlerin, insanlık tarihinin, kültür mirasının karanlık noktalarını aydınlatacağını ve bu dönemin ortaya çıkmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:“O kadar önemli bir dönemin aydınlığa çıkması Gaziantep için değil, Türkiye için değil, bölge için değil, dünya tarihi ve dünya tarihçileri için çok önemli. Çünkü insanlık tarihi kadar çok önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. Akdeniz ve Mezopotamya dediğimiz Dicle ve Fırat bütün tarih boyunca insanlık var olduğu sürece dünyanın en zengin uygarlıklarına ev sahipliği yapmış. Dolayısıyla bu bölgenin üzerimizde çok büyük bir emaneti ve sorumluluğu var.”

BU ESERLER GÖZ BEBEĞİMİZ

Bilginin borçlandırdığını ifade eden Şahin, “Aslında biraz da geç kaldık. Harabe bir yer dönüp de bu eserlerin üzerine hiç bakmadık. Vakıf medeniyetimizin gereğini yapmadık. İngilizler 19. Yüzyılda buraya gelmiş. 1. Dünya Savaşında İngilizler buraya gelip bu eserlerin bir kısmını bugün kendi müzelerinde sergileme cesareti ve açığı bulmuşlar. Bu onlar için ne anlama geliyorsa bizim için de aslında çok ciddi bir ders anlamına geliyor” dedi.

Milletvekilliği döneminde Japon prensinin bölgeden bahsettiğine vurgu yapan Şahin, bu toprakların altının da üstü kadar iyi bilinmesi gerektiğine işaret etti. Binlercesinin daha toprağın altında olduğunu aktaran Şahin, “Bu eserler bizim gözbebeğimiz. Bu eserlerin gün yüzüne çıkarılarak, dünya vatandaşlarına bu bölgeyi anlatmak ve dünya tarihçilerini bölgeye çekmek bizim en büyük görevimiz. Bu şehir ne kadar sanayi şehriyse, ticaret şehriyse o kadarda kültür ve turizm şehri olacak” diye konuştu.

TANITIM GRUBU OLUŞTURULUYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Ünal, bakanlık olarak Türkiye’de bulunan kültürel turizm değerlerini dünyaya tanıtmak için çalıştıklarını söyledi.

Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen “Bir Destinasyon Çalışması Olarak Gaziantep” tanıtım toplantısının ikinci bölümünde konuşan Ünal, Gaziantep’in turizm açısından tanıtımına bakanlık olarak gerekli desteği vereceklerini ifade etti.

Bakanlık olarak bir tanıtım stratejisi oluşturduğunu aktaran Ünal, bu çerçevede Türkiye’de kültür ve turizm alanındaki değerleri kısa ve öz olacak şekilde yurt dışına aktaracaklarını kaydetti.

Eşsiz hikayelerin ve eserlerin bulunduğu bir coğrafyada bulunduklarını belirten Ünal, bu eserlerin dünya barışına büyük katkı sağladığını vurguları. Ünal, bakanlık olarak Gaziantep için özel bir tanıtım videosu hazırladıklarını söyledi. Ünal, bu videoyu sosyal medya ve ulusal ve uluslararası arenda kullandıklarını aktardı. Gaziantep'in medeniyetiyle birçok hikaye barındırdığını, bunları dünyaya tanıtmak için bu toplantıları gerçekleştirdiklerini söyledi. Gaziantep'in tarih boyunca barışı tesis eden, misafirperver, hoşgörüsüyle dünya medeniyetine çok büyük katkılar sağlamış bir kent olduğunu belirtti.

TEKNOLOJİ SAYESİNDE TURİZM DAHA HIZLI GELİŞİYOR

Balkan Ülkeleri Şube Koordinatörü Derya Polat ise, destinasyon çalışmalarına 8 yıl önce başladıklarını ve bu çalışma grubuna Gaziantep’i de dahil ettiklerini söyledi. Gaziantep’i daha iyi tanıtmak için ortak bir akıl ile Gaziantep’te toplandıklarını ifade eden Polat, daha önce Gaziantep’e gelen uzman ekibin, burada STK , kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ön görüşme yaptığını belirtti. ‘Birlikte neler yapılabiliriz’ çerçevesinde hareket ederek Gaziantep’in kültür ve turizm olguları üzerinde çalışmalar yaptıklarını açıklayan Polat, teknoloji sayesinde turizmin dünya genelinde hızlı geliştiğini vurguladı.

ÖN PLANDA GASTRONOMİ OLMALI

Gaziantep’in gastronomi turizmini ön plana çıkarmak istediklerini dile getiren Polat, “Gastronominin ardından tarih ve turizm, kazı alanları, el sanatlarını ana fikri besleyeceğini düşünüyoruz. Dünyada turizm son 10–15 yılda bu yönde gelişme gösteriyor. Bizim dünyada turizm gelişmemiz yüzde 6 oranlarında. Türkiye artık sayılı destinasyonları arasında turist sayısı bakımından 6. sırada, turizm gelirleri bakımında 12. sırada bulunuyor. Türkiye geçtiğimiz yıl 37.8 milyon turist ağırladı. Gaziantep ise 200 bin kişiyi ağırladı” diye konuştu.

EYFEL KULESİ, DEMİR YIĞINI

Paris'e turist aktığını söyleyen Polat, "Niçin Eyfel kulesi için. Bana göre çirkin bir yapı, demir yığını. Ancak bu kuleyi romantizmle eşdeğer sunmuşlar. Sosyal medya tanıtımda önemli. Dünyada 2.5 milyar internet kullanıcısı var. Gaziantep orta segmente hizmet verecek turizm yapısına sahip. Şehir, sanat, zanaat, kültür yönünden zengin. Gaziantep'in avantajlı durumunu doğru değerlendirmeliyiz. Alternatif turizme ilgi artıyor" dedi.

SOSYAL MEDYAYI İYİ KULLANMALIYIZ

Destinasyon çalışmalarına 2009 yılında başladıklarını ve sonrasında da inceleme ve ön toplantılar sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda özel bir gurubun oluşturulduğun aktaran Polat, Gaziantep için de özel bir gurubun oluşturulacağını söyledi. Bu grubun bire bir sürekli Gaziantep ile bağlantıda olacağını ifade eden Polat, “Bu gurup Gaziantep ile bilgi akışını sağlayacak. Mesela bu gurup; her hafta Zeugma Mozaik Müzesi’nin bir eserini sosyal medyada tanıtımını yapacak. Sosyal medyayı bu bağlamda iyi kullanıp Gaziantep’in tanıtımını yapacaklar. Gaziantep adına bir web sitesi oluşturup turizm değerlerini buradan tanıtacaklar” şeklinde konuştu.

GAZİANTEP'İN AKŞAMLARI CAZİP HALE GELMELİ

Turizm açısında önümüzdeki yıllarda Gaziantep’i daha iyi tanıtmak için alt yapının iyi oluşması gerektiğini vurgulayan Polat, bu açıdan turizm yönelik yeni otellerin yapılması ve turistlerin Gaziantep’te konaklaması için akşamların cazip hale gelmesi gerektiğinin altını çizdi.

GÜVENLİK YÖNÜNDEN İMAJIMIZI DÜZELTMELİYİZ

Gaziantep’in genel anlamda mutfak kültürü ve fuar alanı ile ön plana çıktığını belirten Derya Polat, bu alanı daha da geliştirmek için çalışmalar yapıldığını kaydetti. Polat, Gaziantep’in bir destinasyon olarak uluslararası fuarlarda ve organizasyonlarda tanıtımının yapılması gerektiğini ifade etti. Turistlerin Gaziantep’te kalması için geceleri bir eğlence programı yapılmasını isteyen Derya Polat, güvenlik açısından ise insanların yanlış bilgilendirilmemesi gerektiğini kaydetti.

BÜYÜK BİR ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ YAPILMALI

Polat, "Gaziantep'in şu ortamda olumsuz imajını bertaraf etmesi için çok büyük bir organizayona ev sahipliği yapması gerekiyor. Festival olabilir, dünyaca ünlü bir etkinlik, kongre olabilir. Güvenlikle ilgili sorunumuz olmadığını acil olarak kullanabilmeliyiz. web sayfafımızı yapmalıyız. Sosyal medya sayfaları açılmalı, profesyonel ajanslarla çalışılmalı" dedi.

GAZİANTEP'İN EKSİLERİ

Gaziantep'in turizm açısından eksik yönlerini sıralayan Polat, "Gaziantep diğer illerden avantajlı ise de THY olarak diğer ülkelere direk uçuşlar artırılmalı. Gaziantep'te mevcut konaklama tesisleri yeterli, Doluluk oranı yüzde 45 gösteriyor, ancak yeni oteller açılmalı, altyapı çalışmaları yapılmalı. Hedef pazarların profilini çıkardık. Almanya, İngiltere, Hollanda, Fransa, İtalya, İspanya az da olsa turist gönderiyor. Fakat ABD, Ortadoğu, Uzakdoğu'dan da turist gelmeli. Gaziantep'in en güçlü yönü mutfağı. Mutfağın sürükleyici unsur olarak kullanılması lazım. 27 medya mensubunu bölgede ağırladık. Çıkan haberlerin yüzde 70'i mutfak, geri kalan Zeugma Müzesiyle ilgiliydi. Kentte rehber sorunu var. Çatı örgütü kurulmalı. Tur operatörleriyle görüşmeler yapılmalı. Gaziantep'in önceliği yurt içi turizmi olmalı. TURSAB'la ortak çalışmalar yapılmalı. Turizm Yatırımcılar Derneği işin içine katılmalı" şeklinde konuştu.

SADECE KAZI YAPMAK YETMİYOR

Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özakça, daha keşfedilmemiş birçok yer olduğunu belirterek, "Çok güzel bir bölge içinde yaşıyoruz. Karkamış örnek bir model olabilir. Sadece kazı yapıp sunmak değil, bunların tanıtımı da çok önemli" dedi.

AKKAYA:BEN NİYE YOKTUM?

Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi.

Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Hülya Akkaya, toplantının sadece 11'deki konferans kısmına davetli olmasına tepki gösterdi. Hülya Akkaya, "Toplantının giriş bölümünde ben neden davet edilmedim. Biri bana bunun cevabını versin. Gaziantep Turizm Derneği bu şehrin kültür ve turizminin gelişmesi için yıllardır önemli çalışmalar yapmış ve yapmaktadır. Zeugma'dan çıkarılan Çingene Kızı mozaiğinin tanıtımına öncelik etmiş bir dernektir" dedi.

GEREÇCİ'NİN FİKRİ BENİMSENDİ

Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereççi ise, Gaziantep'in tanıtımında gastrominin önemli olduğunu, ancak Fransa'nın Eyfel Kulesini öne çıkarttığı gibi bizimde simge olarak arkeolojimizi öne çıkararak, gastronomimizinde katolizer görevi yapmasının daha uygun olacağını söyledi. Gereççi, "Paralı turist tarihe, kültüre geliyor. Gaziantep mutfağından yemeklerimizi İstanbul'da da iyi yapanlar var. Bir tek baklavamızı başaramadılar. Zeugma Müzesini İstanbul'a konduramazsınız. Ancak yemeklerimizi Gaziantep dışında da yapan iyi ustalar vardır. Arkeolojimiz ön plana çıkarılmalı. Gastronomi kültürümüz de bunun yanında olarak" dedi.

Ünal ve salondaki birçok katılımcı Kamil Gereççiye katıldığını söyledi.

GAZİANTEP'TE REHBER VAR

Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Mehmet Severoğlu da, rehber sıkıntısı olmadığını belirterek, "Bölge odasıyız. Rehberlik Kursu açılması yönünde de çalışmalarımız var" dedi. Meral KINACILAR