Türkiye Kent Konseyleri Birliği'nce düzenlenen "Katılımcı Kentsel Planlama ve Kent Konseyleri Çalıştayı", Mersin'de gerçekleştirildi. Büyük bir katılımın olduğu Çalıştayda konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, kent konseylerinin, şehirlerin "olmazsa olmazı" haline gelmesi gerektiğini belirterek, "Kent konseyleri mevcut haliyle problemleri çözme konusunda yeterli değil" derken, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Hasan Soygüzel, Kent konseylerinin, şehirlerdeki planlama süreçlerinde aktif biçimde yer alması gerektiğini söyledi. Çalıştayda Necati Binici de Gaziantep Kamil Ocak Spor Kompleksi Plan Değişikliği Raporuyla ilgili bilgi verdi.

SOYGÜZEL:BU TOPLANTILAR ÇOK ÖNEMLİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki çalıştaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Hasan Soygüzel, Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, Türkiye genelinden 35 kent konseyinin yöneticileri katıldı. Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Hasan Soygüzel, açılış konuşmasında, çalıştayın, bu yıl düzenledikleri üçüncü etkinlik olduğunu söyledi. Şehirlerin ortak sorunlarını masaya yatırmayı amaçladıklarını ifade eden Soygüzel, "Kentlerde yapılan uygulamaları analiz etmek ve şehirlerimizin deneyimlerini birbirlerine aktarma imkanını sağlamak açısından bu toplantılar çok önemli" dedi.

ŞEHRİN PLANLAMASINDA AKTİF YER ALMALIYIZ

Özellikle büyük şehirlerde yatırımların gerçekleştirilmesinde planlamaların büyük önem taşıdığını vurgulayan Soygüzel, "Çevre düzenlemelerinin, stratejik planların, imar, yatırım ve bütçe planlamalarının günümüz şartlarının niteliğine uygun olarak artık katılımcı biçimde hazırlanması gerektiğini savunuyoruz. Kent konseylerinin, şehirlerdeki planlama süreçlerinde aktif biçimde yer almasını istiyoruz" dedi.

BU ÇALIŞTAYDAN KAZANIMLARLA DÖNECEKSİNİZ

Kent konseylerinin, demokrasinin güçlendirilmesinde önemli rolü bulunduğunu, demokrasinin de kalkınmayla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Soygüzel, tüm kentlerin Mersin'deki çalıştaydan kazanımlarla döneceğini kaydetti.

BU HALİYLE KENT KONSEYLERİ YETERLİ DEĞİL

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da kent konseylerinin, şehirlerin "olmazsa olmazı" haline gelmesi gerektiğini söyledi. Kent konseylerinin mevcut haliyle problemleri çözme konusunda yeterli olmadığına işaret eden Kocamaz, şöyle konuştu:"Bunun nedenini aslında hepimiz biliyoruz. Meclislere seçilenler kentin dinamiklerinin tamamını temsil etmiyor, çok az bir bölümünü temsil ediyor. Kent konseyleri, bu eksikliği dolduracak alanlar olarak değerlendirilmeli. Özellikle kendi dalında uzmanlaşmış bilgi ve birikimi yüksek elemanlardan oluşan bu kent konseyleri, aslında belediye başkanlarına ve meclislerine ufuk açabilmeli."

Programda, Mersin Kent Konseyinin "Kushimoto Sokağı Ne İstiyor", Adana Kent Konseyinin "Engelsiz Adana Çalıştayı ve Stratejik Plan Önerileri", Çanakkale Kent Konseyinin "Çanakkale Kent Konseyi Kent Eylem Planı", Gaziantep Kent Konseyinin "Gaziantep Kamil Ocak Spor Kompleksi Plan Değişikliği Raporu" ve Bursa Kent Konseyinin "Bursa 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Çalıştayı" başlıklı çalışmaları tartışıldı.

VALİ ÇAKACAK'A ZİYARET

Türkiye Kent Konseyi Üyeleri, Vali Çakacak'ı ziyaret etti. Sahil Valilik makamda gerçekleşen ziyarete, Türkiye Kent Konseyi Yürütme Kurulu Dönem Başkanı Hasan Soygüzel, Saim Yavuz, Necati Binici, Zeynep Arıkan, Gülay Sarışen , Yusuf Sabri Dişli ve Ökkeş Özekşi ile Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu katıldı.

KENT KONSEYLERİ KALKINMA İÇİN ÖNEMLİ

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Çakacak, Kent Konseylerinin başarılı çalışmalar yürütmesi halinde kentin gelişimi ve kalkınmasında önemli rol oynayabileceğini belirtti.

ORTAK AKLIN OLUŞTURULMASINA KATKI SAĞLAMA AMACINDAYIZ

Soygüzel ise özellikle yerel yönetimlerin kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasına katkı sağlama amacında olduklarını ifade etti. Soygüzel, bu konularla ilgili mevcut durumu incelemek amacıyla Türkiye'nin birçok şehrinden kent konseyi üyelerinin bir araya gelerek değerlendirmeler yaptıklarını ve Mersin'de bu amaçla bulunduklarını kaydetti. Haber Merkezi/İHA