Naksan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nakıboğlu, MÜSİAD'ın geleneksel hale getirdiği ‘Tecrübe Paylaşım’ toplantısının konuğu oldu. Nakıboğlu iş adamlarına öneri ve tavsiyelerde bulundu.

"Şimdiki gençler okuldan mezun olduktan sonra bir masa, sandalye ve bilgisayar ile bankadan kredi çekip yatırım yapmak istiyorlar" diyen Nakıboğlu, “Bu çok yanlış. İyi düşünüp araştırılmadan bir işi yaparsanız zarar edersiniz. Yatırımınızın büyük bir kısmı krediye dayalı olmamalıdır. Bildiğiniz, anladığınız işi yapın. Bilmediğiniz deryalara, boş hayallere yelken açmayın. Temkinli hareket edin. Yakın dost ve akrabanıza kefil olmayın. Hırs göstermeyin. Dedikodudan uzak durun. Büyük şirketler hep dedikodu yüzünden batmıştır. Arkadan gelen nesiller sizi örnek alırlar. Kazancınızın bir kısmını Allah'ın yolunda harcayın. Siz verdikçe Allah’ta size verecek, bundan emin olabilirsiniz" şeklinde konuştu.

BİLDİĞİNİZ VE SEVDİĞİNİZ İŞİ YAPIN

Sevdiğiniz ve bildiğiniz işi yaparak başarılı olursunuz diyen Osman Nakıboğlu, “Bizim herhangi bir işletme tecrübemiz yoktu. Birebir işin her noktasını çalıştık ve öğrendik. Yukarıya doğru hızlı adımlarla değil yavaş yavaş tırmandık. ‘Her şeye hemen sahip olayım, adımımı büyük atayım dememek gerekli.”

MAKİNE YATIRIMINIZI DOĞRU YAPIN

1986 yılında yurt dışına çıkma fırsatı bulduklarını belirten Nakıboğlu, “Yurt dışında gördüklerimizle kendimize bir yol haritası çizdik. Özellikle makine noktasında yanlış yaptığımızı gördük. Çok kısa süre içinde makinelerimizi teknolojik makinelere göre uyarladık. Makineye dayalı bir iş yapıyorsanız makinelerinizi doğru yerlerden almalısınız” dedi.

AİLE ŞİRKETLERİNDE İŞ BÖLÜMÜ YAPILMALI

Ekonomilerde her 10 şirketten yaklaşık dokuzu aile şirketidir ve 500 büyük şirket listesine giren çok sayıda aile şirketinin olduğunu ifade eden Nakıboğlu, Aile şirketlerinin bir çoğu 3. nesilden sonra dağılıyor. Bunun önüne geçmek ve devamlılığının sağlanması için iş bölümünün yapılması ve kimsenin kimsenin işine karışmaması gereklidir. Ayrıca aileler de şirketlerin özellerine karışmamalıdır.”

HABER MERKEZİ