Toplantıda Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarıyla oluşturulan 509,7 Milyon Avro toplam bütçe ile Türkiye’nin her tarafında 938 projenin desteklendiği ve yaklaşık 800 bin vatandaşa ulaşıldığı açıklandı. Yeni dönemde de genel bütçenin 500 Milyon Avro'nun üzerinde olduğu belirtilirken, sivil toplum kuruluşlarına proje yapın çağrısında bulunuldu.

ANADOLU'DAN GAZETECİLER DAVET EDİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Daire Başkanlığı Başkan Vekili Burak Çağatay Doğan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürlüğü Ulusal Yetkilendirme Görevlisi Ofisi Başkanı İbrahim Sepeci, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Müsteşarı François Begeot ile bu yıl ilk defa Ankara dışından da gazeteciler katıldı. Gaziantep'ten toplantıya Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Meral Kınacılar Erbekte katıldı.

SİYASİ VE EKONOMİK REFORM ŞARTI

Burak Çağatay Doğan, Avrupa Birliği’nin aday ülkelere yönelik mali desteklerinin, 2007 yılından bu yana, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı - IPA - olarak adlandırılan bir mekanizma altında devam ettiğini belirterek, "Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı, Avrupa Birliği üyeliği yolunda siyasi ve ekonomik reformlar üstlenen ülkelere destek vermeyi amaçlamaktadır. Türkiye, 2007-2013 döneminin ardından 2014-2020 döneminde de bu desteklerden faydalanacaktır" dedi.

938 PROJE DESTEKLENDİ

IPA I döneminde, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Bileşeni’ne aktarılan fonların etkili ve verimli bir şekilde kullanılması için, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı ve ilgili kurumlar tarafından, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programının hazırlandığını belirten Doğan, "Programın öncelikleri, İstihdam, Eğitim, Hayat Boyu Öğrenme, Sosyal İçerme olarak belirlenmiştir. IPA I. döneminde, İKG OP kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarıyla oluşturulan 509,7 Milyon Avro toplam bütçe ile Türkiye’nin her tarafında 938 proje desteklenmiş ve yaklaşık 800 bin vatandaşımıza ulaşılmıştır" diye konuştu.

HEDEF KİTLEMİZ STK'LAR

Doğan, IPA II. dönemi için hazırlanan Sektörel Operasyonel Program çerçevesinde, eğitim, istihdam ve sosyal politika alt sektörlerinin her birinde, bu alanlarda kurumsal kapasiteyi geliştirme çalışmalarını ve mevcut hizmet ve politikaların kapsayıcılığını, erişilebilirliğini artırmaya yönelik faaliyetlerin destekleneceğini belirtti. Doğan, "Hedef kitlemiz kar amacı gütmeyen tüm sivil toplum kuruluşlarıdır" dedi.

Toplantının sonunda konuşmacılar gazetecilerin sorularını yanıtladı. Proje yazımında uzman sayısının yetersizliği, çantacı tabir edilen proje yazıcıları ve projelerin çok azının onaylandığı konularına değinildi. HABER MERKEZİ