ÜLKELERİNDEKİ iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Gaziantep'te artık sorunlar yaşayan Suriyelilerin bir kısmı yaşanan son olaydan sonra başka illere göç ederken, bir kısmı da evlerinden dışarıya çıkamıyor… Ev kiralarının tavan yaptığı, bazı semtlerde Suriyelilere göre tarifelerin uygulandığı kentte, esnaf da, Suriyeli de sıkıntılı… Gaziantepli esnaf, "Kamplarda durmuyorlar, burası kendileri için Almanya. İstedikleri gibi çalışıyorlar, vergi yok, devlete para vermiyorlar. Bunlar bu memlekette başı boş bırakılarsa böyle olur" dediler. İnönü Caddesinde bakkallık yapan Mehmet Çelik ise yaşanan acı gerçeğe en çarpıcı tespiti yaparak, "Yabancılar buraya geldiklerinde burası Antep mi, Suriye mi? diye soruyorlar. İnanamazsınız Antep olduğuna"diye konuşuyor. HABERİ 7'DE

Yoğunluğu İnönü Caddesi'nde bulunan ve burada işyeri açan Suriyelilerin çok rahat olduğunu savunan esnaf, "Biz vergi veriyoruz, adam vergi vermiyor. Mahallede eskiden 3 tane dönerci varken şimdi 20 tane dönerci var ve bunların çoğu Suriyeli. Biz bir döneri 2 liraya mal ederken onlar 1 liraya satıyor. Eskiden dükkana 50 kilo ekmek alırken, şimdi gülük 10 kilo alsak artıyor. İşlerimiz kesildi. Eskisi gibi Türkler’de buradan geçemiyorlar adım başı Suriyeli" dedi. Bazı esnaf ise, ev sahiplerinin yüksek fiyatlarda verdiği evlerden yakındı…

İŞTE İNÖNÜ CADDESİNDEKİ ESNAF VE ÇALIŞAN SURİYELİLERİN GÖRÜŞLERİ

DOĞAN İVGİN (EMLAKCI)

KORKUYORLAR

Emlakçı Doğan İvgin, "Suriyelilerin yüzde 75'i ev bulamıyor sokakta kalıyorlar. Dönüş yapanlar var ama gelenlerde daha sürüyor. Yaşanan olaylardan etkilendiler gece dışarda 1-2 ye kadar geziyorlardı şimdi ise 5-6 oldumu evlerine giriyorlar korkularından bir yere gidemiyorlar. Zor durumda olan Suriyeliler var. Günlük 15-20 TL yevmiye ile çalışıyorlar. Ev sahipleri 200-250 liralık evi 400 TL'ye kiraya veriyor. Onlarda yakınlarında ne kadar akrabaları varsa çağırıyorlar. Bir evde iki üç aile kalıyorlar"

ZOR DURUMDA OLANLAR VAR

İvgin, "Ünaldı'daki olay herkesi etkiledi. Bana bile Suriyelilere ev vermeme konusunda baskı yaptılar. 11-12 yaşındaki gençlerimiz değneği alıp ne olduğunu bilmeden gidip dükkanları basıyorlar. 3 yaşındaki çocuğun günahı ne tahliye edilirken bile çocukları dövdüler. Suriyeliler çalışmak zorunda evde 6-7 kişi ekmek bekliyorlar. 20 TL ye çalışmazlarsa o evdekiler aç kalırlar. Bugün çalıştılarsa yerler yarın çalışmazlarsa aç yatarlar. İşverenler Suriyelileri tercih ediyor. Hayat güvencesi olmadan bu adamlar çalıştırılıyor esas suç işverenlerde" dedi.

HERKES ÖNÜNE BAKSIN

Suriyeliler içinde çok namuslu insanların olduğunu ve birisinin yaptığı bir olayı herkese mal etmenin yanlış olduğunu savunan İvgin, "Her milletin iyisi kötüsü var. Gaziantep’te bundan önce pislik olmuyor muydu ? Esas suç bizim. 175 TL’ lik evi 500 TL ye kiraya veriyorlar, bu insanlardan yararlanıyorlar. Faturayı bilmedikleri için evini kiraya veren ev sahipleri 50 TL’lik faturanın 35 TL' sini Suriyelilere ödetiyorlar, 15 TL'sini kendileri ödüyorlar" diye konuştu.

MEHMET YILDIRIM (BERBER)

"HERŞEY PAHALANDI"

İnönü Caddesinde beş yıldır berberlik yapan Mehmet Yıldırım Suriyelilerden sonra her şeyin pahalandığını söyledi. Yıldırım, "Her şey pahalandı. Bu gelişmelerden sonra hiç kimse Suriyelileri istemiyor. Her gün bu Suriyeliler yüzünden olay oluyor. Suriyeli berberler var. İşimizi bozuyorlar. Ev kirası, yeme içme pahalandı. Sınırda güvenlik olsaydı bunlar bu kadar gelemezdi. Akşama kadar oturalım 3 Türk geçiyorsa caddeden 10 Suriyeli geçiyor. Bu adamları getirdiler. Ama şehrin içine girmemesi ve bu kadar rahat olmamaları lazımdı. Kamplarda durmuyorlar, burası kendileri için Almanya, istedikleri gibi çalışıyorlar, vergi yok devlete para vermiyorlar. Tonlarca sigara getiriyorlar emniyetimizin güvenlik tedbiri yok. Bu adamlar denetlenmiyor ne getiriyor, ne götürüyorlar bilinmiyor. Kimlik pasaport yok. İnsan olarak onlara acıyoruz. Savaş var diyorlar gidip geliyorlar savaş olsa sınırdan geçemezler bunlar bu memlekette başı boş bırakılırsa böyle olur hepsi gitsin istemiyoruz" dedi.

MEHMET ÇELİK (BAKKAL)

BİZDE KORKUYORUZ

İnönü Caddesinde bakkallık yapan Mehmet Çelik ise Suriyelilerin Gaziantep'teki ekonomik yaşımı etkilediğini savundu. Çelik, "Yabancılar buraya geldiklerinde burası Antep mi, Suriye mi? diye soruyorlar. İnanamazsınız Antep olduğuna. Suriyeli bakkallar bizden daha ucuza satıyorlar serbest, ruhsatsız, belgesiz çalışıyorlar. Devlet bunlara izin vermemeli. Sınırdan gelip geçiyorlar akşama kadar kaçak eşya getiriyorlar. Türkiye gidip Suriye'ye yardım ediyor, Suriyeliler'de bu yardım mallarını Türklere satıyorlar. Onlar yarıya yarı kazanırken, ben yüzde 10 kazanıyorum. Adamlar burada yer yaptılar. Suriyeliler daha önce gösteri yaptılar. Bizde olaylardan dolayı korkup artık dükkanımızı akşam 9'da kapatıyoruz" dedi.

HÜSEYİN ÖZGÜR (SEYYAR SATICI)

GENÇLERİMİZ İŞSİZ GEZİYOR

30 senedir seyyar satıcılık yapan Hüseyin Özgür, Suriyelilerden yakınarak "Suriyelilerin burada olması çok şeye etki etti. Bunlarda herşey var. Ev fiyatlarına güç yetmiyor.Suriyeliler kaçak eşya getiriyorlar. Bunları Gaziantep'te istemiyoruz. Gençlerimiz işsiz geziyor işi olanlarsa işinden oluyor . İstemiyoruz açıkça bunları burada" dedi.

EYÜP ÖZMEZARCI (ESNAF)

SURİYELİLER ETKİLENDİ

Ünaldı Mahallesi'nde yaşanan olaylardan Suriyelilerin etkilendiğini söyleyen caddenin en eski esnafların biri olan Eyüp Özmezarcı, "Ünaldı mahallesinde yaşanan olaylardan dolayı Suriyeliler çok etkilendi. Bu ülke için hiç iyi olmadı. Hırsızlıklar oluyor. Allah yardım etsin kolay bir mesele değil" dedi.

BÜLENT ŞENARABACI (DÖNERCİ)

"BİZ VERGİ VERİYORUZ ONLAR VERMİYOR"

İnönü Cadde'sinde dönerci olan Bülent Şenarabacı Suriyelilerin işlerini etkilediğini belirterek şöyle konuştu: "Suriyeliler bizden pek nadir alış veriş yapıyor . Onlarla bizim damak tadımız ayrı. Suriyeliler'de kanuna uymalı. Biz vergi veriyoruz adam vergi vermiyor. Mahallede eskiden 3 tane dönerci varken şimdi 20 tane dönerci var ve bunların çoğu Suriyeli. Biz bir döneri 2 liraya mal ederken onlar 1 liraya satıyor. Eskiden dükkana 50 kilo ekmek alırken şimdi gülük 10 kilo alsak artıyor. İşlerimiz kesildi. Eskisi gibi Türkler’de buradan geçemiyorlar adım başı Suriyeli" dedi.

AHMET HÜSEYİN (SURİYELİ)

Suriyelilerin iş aradığı parka her gün geldiğini söyleyen Ahmet Hüseyin ise, 2 senedir burada olduklarını belirterek "2 senedir buraya hergün sabah 5-6 gibi geliyorum. İş yoksa para yok biz ne yapalım olaylardan sonra burada kalamıyoruz. Eve ekmek götürmek zorundayız. Evi 700 TL ye kiraladık. Ailelerimiz aç. Yarı aç yarı tok gün geçiriyoruz . Aileleri Suriye'de olup burda çalışan arkadaşlarımız var. Bunlar Suriye'de savaş olduğu için çalışamıyorlar buraya geliyorlar. Çok sıkıntı çekiyoruz burada. Olaylardan sonra akşamları parka gelemiyoruz eli bıçaklı kişiler bizi tehdit ediyor" dedi.

MALİK HAMİY (SURİYELİ ESNAF)

AHIR GİBİ YERDE YAŞIYORUZ

Caddenin Suriyeli esnaflarından Malik Hamiy yaşanan olaylardan sonra işlerin durulduğunu belirterek, "Ünaldı'daki olaylardan sonra işler kırıldı. Buradan artık hiç kimse geçmiyor. Zaten bu olaylarda oldu artık dükkanı kapatıp Suriye'ye döneriz belki. Evimin önünde duran arabamı göstericiler paramparça ettiler. Olaylardan sonra ev sahibimiz bizi artık istemiyor. Ahır gibi yere 600 TL kira parası veriyoruz, daha bizi beğenmiyor. Daha önce günde 200-250 kazanırken şimdi 50 TL'yi zor buluyoruz. Akrabalarımızdan dayak yiyip hastanede olanlar var" dedi.