Şehitkamil Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu başkanlığında toplandı. Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda 10 gündem maddesi görüşüldü.

BURADAKİ SİLÜET BOZULABİLİR

Gündemin 2. maddesi olan Güvenevler Mah. 21 K-la, 22 K-IVd paftalarında konut alanı uygulama imar planı değişikliğine yapılan itirazlar hakkında konuşan Hurşit Yıldırım, gündemdeki yerin konut yeri olarak kalmasından yana olduklarını belirtti. Yıldırım, "Zaten burası geçmiş düzenlemelerde konut alanı olarak kullanılan bir yer ancak emsal olarak buraya 2.5 verilmesi buradaki silüeti bozabilir. Güneyi, doğusu, batısı 1.80, 1. 50 olan bir yer burası mevcut durumda buraya 2.5 verilmesi silüeti bozabilir" diye konuştu. Rıdvan Fadıloğlu ise, "Haklısınız, Büyükşehirdeki komisyonda bu konuyu dile getireceğiz ama, şu anda büyükşehirdeki komisyona negatif hareket edemeyiz" dedi.

KURUMSAL YARAR MI, KAMUSAL YARAR MI?

Gündemin 5. maddesi olan Atatürk Mahallesindeki akaryakıt ve LPG satış ve servis istasyonu uygulama imar plan değişikliğine yapılan itirazlarla ilgili söz alan CHP'li meclis üyesi Zeynel Güçyetmez ise, "Buraların hepsi bildiğiniz üzere belediye mülküdür akaryakıt ve LPG istasyonları niteliği itibariyle hem çevre kirliliği yaratan hem yanıcı parlayıcı madde içermekte ve birtakım sıkıntılarıda beraberinde getirmektedir tabiki belediyenin petrol istasyonu açıp işletmek gibi bir görevi yoktur. Bizim burda üstünde durmamız gereken konu kurumsal yarar mı, kamusal yarar mı ?" dedi. Başkan Fadıloğlu ise, "Vatandaşa hizmet edecek bir yer burası bundan dolayı sadece gelir getirecek bir yer olarak bakılmaması gerek" dedi.

TEMSİL YETERLİ DEĞİL

Mecliste gündem dışı olarak söz alan AK Parti meclis üyesi Ayşe Teymur " TBMM toplam 536 milletvekili sayımız içinde toplam kadın milletvekili sayımız sadece 77'dir. İktidar partimiz olan AK Parti 45 kadın vekille en fazla kadın milletvekiline sahip bir partidir. Bu oran yüzde 14 olmakla beraber yerel meclislere bakıldığında bu oran 2009 seçimlerinde il genel meclisi ve belediye meclisi olarak yüzde 3, yüzde 4 düzeylerine düşmektedir. 2014 yerel seçimlerine bakacak olursak bu oran yüzde 10.4 yükselse ve hala kadınların yerel düzeyde temsili ulusal temsil oranının altında ve yeterli değildir. Dünyadaki ülkelere baktığımızda bu oran en iyi yakalayan ülke İsveç'tir . İsveç hükümetinin kabinedeki erkek- kadın bakan sayısı birbirine eşittir. Meclisteki oranları ise yüzde 45 kadın vekil oranı ile temsil edilmektedir. İsveç'de uygulanan haklarda eşitlikçi bir yaklaşımla bu gerçekleşmiştir.Ülkemizde bildiğimiz gibi kent nufusunun yarısını kadınlar oluşturuyor olmalarına rağmen yönetim ve karar verme mekanizmalarında, özelliklede yerel düzeyde yeterli temsil edilmemekte bunun sonucu olarak ta kent hayatına katılım anlamında çok ciddi eşitsizliğe maruz kalmaktadırlar. Kadınların sorunlarını ve gereksinimlerinin görünür kılınması bunlara yönelik politika, proje ve stratejilerin geliştirilebilmesi ancak kadınların yerel yönetim mekanizmalarında yer alması ile mümkündür."

Haluk ŞAHİN