Ticaret Borsası ve Bulgur Sanayicileri Derneği iş birliğiyle, bulgur üreticilerine yönelik ‘Sektörel İstişare Toplantısı’ düzenlendi.

ÜRETİCİLER İLGİ GÖSTERDİ

GTB Meclis salonunda düzenlenen toplantıya, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, BULSAD Başkanı Bekir Dayıoğlu, Nizip Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı ile Gaziantep, Mardin ve Mersin’den gelen çok sayıda bulgur üreticisi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan BULSAD Başkanı Bekir Dayıoğlu, son 20 yılda önemli bir büyüme hamlesi gerçekleştiren bulgur sektörünün son dönemlerde yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

SIKINTILAR VAR

Bulgurun dünya piyasalarında henüz arzu edilen pazar payına ulaşamadığına işaret eden Dayıoğlu, “Sektörümüzün büyümesi maalesef bazı sıkıntıları da beraberinde getirmekte. Ülkemizde özellikle son 20 yılda önemli bir çıkış ve büyüme ivmesi kazanan bulgur üreticiliğinin, halen bazı yönleriyle gelişimini tam olarak sağladığını söyleyemeyiz. Günümüzde üretici firmalarımızın en büyük sorunlarının başında pazarlama ve tanıtım gelmekte. Dünya piyasalarında isteğimiz ihracat rakamlarına ulaşmış değiliz. Bunun yanı sıra fiyata bağlı rekabette birtakım sorunlar yaşanmakta, sektörde süreklilik arz etmek istiyorsak, fiyatta rekabet yerine, kalite ve markalaşmayla rekabet etmemiz gerekiyor” dedi.

MİLLİ YEMEĞİMİZ

GTB Başkanı Mehmet Akıncı ise yaptığı konuşmada, bulgurun Anadolu’da binlerce yıldır tüketilen Türk halkının en önemli besin kaynaklarının başında gelen bir ürün olduğunu söyledi. Asırlardır bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edilen sarı altın bulgurun Türkiye’nin vazgeçilmez milli yemeği olduğunu belirten Akıncı,” Ülkemizde şu an yaklaşık 98 bulgur firması bulunmakta. Üretimin yoğun olarak yapıldığı illerin başında Gaziantep gelmekte” diye konuştu.

Nizip Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Sarı ise bulgur da sektörün taban fiyat belirlenmesi konusunda ortak hareket etmesinin önemine dikkat çekti.

FOTO: