MAKARNA Bulgur Bakliyat Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Surur Aydın, Türkiye'nin milli yiyeceği olarak adlandırdığı ve pirince göre daha ucuz ve sağlıklı olduğunu ifade ettiği bulgurun tüm dünya sofralarında yer alması için çalıştıklarını söyledi. Son olarak Brezilya'ya gittiklerini anlatan Aydın, tanıtımını yaptıkları bulguru tüm dünyada mutfaklara sokarak pirincin tahtına oturtmayı hedeflediklerini kaydetti.

Ekonomi Bakanlığı tarafından 2010 yılında alınan bir kararla sektörel tanıtım grupları kuruldu. İhracat politikaları, stratejiler, hedef pazarlar ve tanıtım faaliyetleri çerçevesinde Türk ürünlerinin algısını geliştirmek ve ihracatını artırmak amacıyla kurulan gruplar arasında bulunan Makarna Bulgur Bakliyat Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu, temel hedefini milli yiyecek olarak adlandırılan bulguru dünyaya tanıtmak olarak belirledi.

Makarna Bulgur Bakliyat Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Surur Aydın, Türk mutfağının vazgeçilmezi olan bulgurun ihracata katkısının düşük olduğunu belirterek, grup olarak öncelikli olarak bulguru tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Bu hedef doğrultusunda başta Ortadoğu ve Afrika ülkelerine gittiklerini anlatan Aydın, katıldıkları fuarlarda tanıtımını yaptıkları bulguru tattırdıklarını ve pirince alternatif olarak sunduklarını kaydetti.

İHRACAT ARTTI AMA YETERSİZ

Tanıtım grubunun çalışmasıyla birlikte bulgurda ihracatın arttığını ancak bu artışı yeterli bulmadıklarını anlatan Surur Aydın, "Geride kalan 2013 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 40'ı aşkın ülkeye 43 milyon 366 bin dolarlık bulgur ihracatı yapıldı. Ancak bu ihracatın yüzde 80'lik kısmı sadece Irak'a yapıldı. Irak'ın ardından en fazla ihracat yapılan ülke ise Ürdün. Bulgur ihracatı ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerine yapılıyor. Ancak biz bunu yeterli görmüyoruz ve yurtdışı fuarlara katılarak bulgurun tanıtımını yapıyoruz. Bu fuarlar aracılığıyla bulguru tüm dünyaya tanıtmayı ve ihracattaki payını artırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bulgur ihraç edilen ülke sayısını 40'lardan yüzlere çıkarmayı ve 43 milyon dolar olan ihracat rakamını da aynı doğrultuda yükseltmeyi amaçlıyoruz" dedi.