Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Surur Aydın, bulgurun Rusya'da oldukça fazla tüketilen karabuğdaydan imal edilen “greçka” isimli gıda maddesine rakip olabileceği sinyallerini verdi. Aydın, "Greçka bulgura çok yakın özellikler taşıyor.Söz konusu ürünün fiyatları hem bulgurdan, hem de pirinçten çok daha yüksek. Bu nedenle damak tadı yakınlığı ve daha ekonomik olmasında dolayı Türk bulgurunun Rus pazarında tutunmasının çok zor olmayacağını düşünüyoruz" dedi.

VERİMLİ GEÇTİ

MBTG, Uzakdoğu ve Latin Amerika ülkelerinde gerçekleştirdiği tanıtım çalışmalarının ardından şimdi de rotayı Rusya’ya çevirdi. Rusya’nın başkenti Moskova’da bu yıl 23’üncüsü düzenlenen “ Worldfood Moscow 2014” fuarına katılan MBTG burada Türk ürünlerini görücüye çıkardı. “Worldfood Moscow” fuarını değerlendiren MBTG Başkanı Surur Aydın, beklentilerimizin çok daha üstünde verimli bir fuar yaşadık. Ürünlerimizin tanıtımının yanı sıra işadamlarımız burada çok sayıda iş bağlantısı kurma imkânı buldular” dedi.

RUSYA ÖNEMLİ PAZAR

Rusya’nın özellikle bulgur sektörü için ciddi bir pazar potansiyeli taşıdığını ifade eden Aydın,” hem coğrafi yakınlığı, hem de nüfusunun ve ekonomisinin büyüklüğü nedeniyle Rusya ihracatta önemli atılımlar yapmayı planladığımız ülkelerin başında geliyor. Ülkede oldukça fazla tüketilen karabuğdaydan imal edilen “greçka” isimli gıda maddesi bulgura çok yakın özellikler taşımakta. Söz konusu ürünün fiyatları hem bulgurdan, hem de pirinçten çok daha yüksek. Bu nedenle damak tadı yakınlığı ve daha ekonomik olmasında dolayı Türk bulgurunun Rus pazarında tutunmasının çok zor olmayacağını düşünüyoruz “ dedi.

MAKARNA İÇİN DE GELECEK VAAD EDİYOR

Makarna sektöründe Rusya pazarının bazı zorluklar içerdiğine de değinen Aydın, açıklamalarını şöyle sürdürdü:“Bir dönem belirli miktarlarda makarna ihracatı yaptığımız Rusya şimdi tüketiminin bir kısmını kendi yerel unsurlarıyla karşılamakta. Diğer taraftan ülkenin makarna ithalatında İtalyan markalarının daha ağırlıkta olduğunu görmekteyiz. Ancak Türk makarnası için de bu pazar oldukça gelecek vaat etmekte ve kısa süre içerisinde Tük markalarının bu pazarda etkin rol almasını bekliyoruz”. Bülten