Türkiye’nin en önemli ihraç kalemleri arasında yer alan bulgurun geleceğinin konuşulduğu toplantı GAİB hizmet binasında gerçekleştirildi.
Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Bekir Dayıoğlu, GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ve Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumları Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya’nın katıldığı toplantıda 2014 yılında yapılan bulgur ihracatı değerlendirilirken 2015 yılıyla ilgili hedefler görüşüldü. GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz bulgurun milli bir yiyecek olduğunu, son dönemlerde tanıtılması yönündeki bütün çalışmaları desteklediklerini, Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubunun GAİB bünyesinde faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek “Dünyanın birçok ülkesinde bulgurun tanıtımı için üzerimize düşenleri yapıyoruz. MBTG yurt içi ve yurt dışı fuarlarında ürünün en iyi şekilde tanıtılması ve farklı ülke kültürlerine uygun tüketiminin araştırılarak tüketiciye kendi kültürlerine yönelik tanıtım faaliyetleri sürdürülmektedir. Son olarak Japonya’da bulgur pilavı Japonların ünlü şusisiyle bir arada pişirilerek farklı bir lezzet olarak Japonlara sunulmuştur. Benzeri etkinlikler sürecektir” dedi.
Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumları Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya’da yaptığı değerlendirmede ihracatın arttırılmasında ve talebin artmasında markalaşmanın önemini vurgulayarak, “Bulgur ihracatında Rusya, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri ana pazarlarımız arasında yer alıyor. MBTG ile ortak hareket ederek bulgur ve diğer ürünlerin en iyi şekilde tanıtılması yönündeki çalışmaları destekliyoruz. Ancak burada firmalarımıza büyük görev düşüyor. Tanıtım çalışmalarını pekiştirmek için bu pazarlarda etkin rol almaları ve firma olarak girişimlerde bulunmaları önemli. Diğer taraftan gelişen ve değişen dünyada tüketiciler artık markalaşmış ürünlere itibar ediyor. Dünya markası olmak önemli. marka değeri olan ürünlerin pazarlanması her zaman daha kolay. Firmalarımızın AR-GE ve İnovasyon kadar markalaşmaya da önem vermesi gerekiyor. 2015 yılında bir önceki yılın üzerinde ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bulgur ihraç kalemlerimiz arasında önemli bir yer tutuyor” dedi.
Bulgur Sanayicileri Derneği Başkanı Bekir Dayıoğlu da son dönemlerde üreticilerin son teknoloji makinalarla bulgur üretimini gerçekleştirdiklerini, bulgurun milli yiyecek olduğunu ve yurt içi tüketiminde artış gözlendiğini, yurt dışı pazarlarda da etkin olmak istediklerini belirtti. Dayıoğlu, dernek olarak her türlü projenin içerisinde yer alacaklarını ve bulgurun hak ettiği değerde pazarlanmasının üreticilerin menfaatine olacağını da sözlerine ekledi.