Gaziantep, şimdi de Bulgur devrimi yapmaya hazırlanıyor. Türkiye'de bir ilk olacak bulgur festivali için son aşamaya gelindi. 28-29 Mayıs'ta Festival Park'ta düzenlenecek festivalde, bulgurdan şusi, hamburger, tatlının yanısıra 50'nin üzerinde bulgur yemeği ziyaretçilere sunulacak. Festival için dün tanıtım toplantısı yapıldı.

Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) öncülüğünde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Gaziantep Üniversitesi tarafından düzenlenen bulgur festivalinin lansmanı Divan Otel'de yapıldı. Ak Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer, Abdulkadir Yüksel ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de katıldığı lansmanda festivalle ilgili bilgiler verildi. 5'TE

TİRYAKİOĞLU: BULGURUN DOĞUM YERİ BU BÖLGE

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bulgurun binlerce yıllık bir ürün olduğunu, anavatanının, doğum yerinin ise bölgemiz olduğunu söyledi. Tiryakioğlu, "Rengi gibi değeri de altın gibi. Artık tüm dünya bulguru keşfetmeye başlamıştır. 100 yılın en değerli gıdası bulgurdur. Lezzeti ile birlikte sağlık açısından faydaları da ön palana çıkmaktadır" dedi.

BULGUR STRATEJİK BİR KONUMDA

En iyi durum buğdayının doğu ve güneydoğuda yetiştiğini belirten Tiryakioğlu, bulgurun durum buğdayından üretildiğini belirtti. Bulgurun lif değerinin yüksek olduğunu, bağırsak kanseri ve şeker hastalığı, diyabet ve dengeli beslenmede birçok özelliğinin bilimsel çalışmalarla ortaya çıktığını söyleyen Tiryakioğlu, "BM yüzbinlerce ton bulgur ihalesi açıyor. Bulgur stratejik bir konumda" dedi.

BULGURDAN ŞUSİ, HAMBURGER, TATLI

'Bulgur denince dünyada Türkiye'de, Türkiye'de Gaziantep akla gelir' diyen Tiryakioğlu, festivalle ilgili de bilgi vererek, "Bulgurdan şusi yapacağız, hamburger yapacağız, bulgur tatlısı ikram edeceğiz. Ünlü gurmeler gelecek. Bulgurun insanla duygusal bağı var, bunu keşfettik. Dünyada bulgurun gittiği yerlerde pirinç tüketimi azalıyor. Çin, Japonya, Afrika, Avrupa tüketim artıyor. 1 Milyon tonun üzerinde bulgur tüketimimiz var. Gastronomide 8. şehir olma avantajını bulgura yansıtmak istiyoruz. Bakanımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun" diye konuştu.

ŞAHİN:GAZİANTEP DEMEK BULGUR DEMEK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan’ı Fatma Şahin ise, bulgurun şifa ve ilaç olduğunu belirterek, "Sağlıklı bir dünya için bulgur yemeliyiz. Anadolu şifa ve ilaçtır, Baharatı, coğrafsıyla şifayı ve sağlığı getiriyor. Bulgurun bir sağık bir ilaç olduğunu bütün dünyaya anlatmalıyız. Koruyucu ve önleyici tedbirlerin bu kadar önem kazandığı bir dönemde sağlıklı ve besleyici milli ürünümüz olan bulgura daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Bundan sonra kendimiz pişirip kendimiz yemeyelim, bulguru Dünya’ya yedirelim. " dedi.

YENİ BİR FIRSAT DOĞDU

"Biz ne kadar sanayi şehri isek, bir o kadarda tarım şehriyiz' diyen Şahin, "Bizim sanayi üretimimizin ağırlıklı olarak ham maddesini tarım ürünleri oluşturmakta.Tarım ürünlerinin başında ise ülkemiz üretiminin yüzde 70’ini şehrimizin tek başına yaptığı milli ürünümüz bulgur oluşturmaktadır. Önümüzde yeni bir fırsat doğdu, Gaziantep trafik, yol, konut, yeşil alan konularımız başımız üzerine ancak bu şehrin tanıtımı ve ürünlerinin pazarlanmasında da sorumluluğumuz var" diye konuştu.

KARANLIKLA MÜCADELE ETMENİN YOLU AYDINLIĞI ÇOĞALTMAKTIR

Şahin, güvenlikle ilgili olumsuz algılarında bu tür etkinliklerle pozitife çevrileceğini belirterek, "Güvenlik tedbirleri var. Bu şehrin yaşanabilir pozitif algısını iyi yönetelim. Mevlan, karanlıkla mücadele etmenin yolu aydınlığı çoğaltmaktır der" dedi.

KOÇER:KDV YÜZDE 1'E DÜŞTÜ

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini belirterek şunları söyledi:"Gaziantep'in adı bulgur, benim adım Nejat Koçer. Bulgurla yüzde 8 olan KDV yüzde 1'e düştü. Bu sektörün en önemli taleplerinden biriydi. Proje yapmak önemli, geleceği satın almaktır. 2023 yılında Gaziantep'in ihracat hedefi 30 milyar dolardır. Bunun yüzde 50'si tarımsal sanayi ürünüdür. Değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Önce baklavada, şimdi bulgur. Mutfağımızda bu sürecin içerisinde. Attığımız her adım meyvesini verecektir yeter ki adım atalım. 24 saat yaşayan, sürekli proje üreten bir şehir olmakla gurur duyuyoruz."

AYDIN:BULGUR İHRACATI ARTTI

MBTG Başkan’ı Surur Aydın, tanıtım grubunun kurulmasının ardından bulgur ihracatında artış yaşandığını belirterek, "26 ülkede 60'a yakın fuara katıldık. 2011 yılında 125 bin ton ve 72 milyon dolar olan ihracatımızı tanıtım grubumuzun kurulmasıyla 214 bin ton ve 125 milyon dolara çıkardık. Türkiye genelinde 773 üye firmamızla dünyanın 180 ülkesine ihracat yapar konuma geldik” dedi.

Türkiye’de yıllık 1 milyon tonu aşkın bulgur üretildiğini belirten Aydın, "İlkini gerçekleştireceğimiz bu festivalimiz ile milli ürün bulgura dikkat çekmeyi ve tüketimini arttırmayı planlıyoruz. Hedefimiz yılda kişi başına 20 kg bulgur tükettirmek” diye söyledi.

MEMİŞ:ŞÖLENE DÖNÜŞSÜN

Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Selami Memiş ise, herkesin motivasyona ihtayacı olduğunu, bulutlu havanın dağılmasında fayda olduğunu belirterek, bu festivalin bir şölene dönüşmesi için herkesi destek vermeye davet etti. Toplantının moderatörlüğünü üstlenen Mutfak Dostları Derneği Başkanı Gazeteci Zeynep Kakınç, “Anadolu insanının asırlardır sofrasından eksik etmediği bulguru, kendi topraklarında dünyaya tanıtacak Bulgur Festivali’nin heyecanını ve coşkusunu yaşıyoruz” diyerek şunları söyledi:“Gaziantep, Bulgur Festivali ile yine bir ilke imza atacak. Festivalin her sene bir öncekinden daha büyük kapsamda bir etkinliğe dönüşerek geleceğe aktarılan, sürdürülebilir bir festival olarak tarihe geçmesi en büyük temennimiz. Düzenlenen etkinlikler bulgurumuzun dünyaya tanıtımı ve markalaşması konusu göz önüne alınarak planlanmıştır. Kültürel operasyonlarda Mutfak Dostları Derneği gönüllülükle büyük destek vermiştir.”

FESTİVALDE NELER VAR?

Bulgur Festivali’nde bulgurun tarihçesi, beslenmedeki yeri, pişirme teknikleri gibi konular anlatılırken, gastronomi bölümü yöre kadınlarının geleneksel lezzetlerdeki hünerlerini göstereceği en özgün bulgur yemeği yarışması, konserler, eğlenceli oyunlar ve Gaziantepli aşçıların sunumları da festivalde yer alacak. Festivalde, MSA’nin başarılı aşçıları, diyetisyen Dilara Koçak ve gazeteci Cem Seymen gibi isimlerin katılımıyla gerçekleşecek panel, seminer ve workshopların yanı sıra kültürel etkinlikler, konserler, halk oyunları ve çocuklara yönelik eğlenceli aktiviteler de yer alacak. Kubat’ın da sahne alacağı Bulgur Festivali’ne ulusal ve uluslararası arenadan birçok gastronomi yazarı, kanaat önderi, basın mensubu, ünlü sanatçı, şef ve sektör temsilcisinin katılması bekleniyor. Meral KINACILAR