Gastronomi kenti Gaziantep'in geleneksel mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan, yeşil buğday başaklarının ateşte kavrulmasıyla elde edilen "firik", emek yoğun bir sürecin ardından sofralara geliyor. Tarladan kilogramı 5 liraya alıcı bulan "firik", başta Gaziantep mutfağı olmak üzere Güneydoğu Anadolu'da ve Arap ülkelerinde sevilerek tüketiliyor.

Türkiye'nin en kaliteli durum buğdaylarının yetiştirildiği Gaziantep'in Araban ilçesinde buğday başakları yeşilken biçilerek bir gün güneş altında kurumaya bırakılıyor. Ertesi gün "Firik ustaları" tarafından 35 dereceyi bulan güneşin altında küçük yığınlar haline getirilen buğday başakları saplarıyla ateşe veriliyor ve tırmıklarla sürekli karıştırılarak ütülüyor.

ÜTME iŞLEMi YAPILIYOR

Ütme işleminin ardından 3-4 gün kurumaya bırakılan başaklar daha sonra biçerdöver yardımıyla tanelerine ayrılıyor ve değirmenlerde öğütülerek "firik bulguru" haline getiriliyor. Sap alevi üzerinde ütüldüğü için yanan sapın çıkardığı duman firiğe hoş kokulu ayrı bir aroma veriyor. Firik bulguru gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden "Firik pilavı" olarak damakları lezzetlendiriyor. Gaziantep'in ilçelerinde üretilen firikler ayrıca Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. AA