8.Bölge Gaziantep Eczacı Odası Başkanı İrfan Demirci, SGK tarafından 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere uygulamaya geçecek olan Sağlık Uygulama Tebliğindeki (SUT) eşdeğer ilaç uygulamasının vatandaşın cebinden daha fazla para çıkmasına neden olacağını söyledi.

16 ETKEN MADDE İLE BAŞLAYACAK

İlaç taban fiyat uygulaması ile hangi ilaç yazılırsa yazılsın SGK'nın belirlediği fiyatın ödeneceğini belirten İrfan Demirci, "Bu da her ilaca fiyat farkı geleceği anlamına geliyor. Mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, Hepatit B, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için bundan sonra daha fazla fiyat farkı ödenecek. Bazı ilaçlada taban fiyat uygulaması 1 Ekim'den itibaren uygulamaya giriyor. Eşdeğer ilaçların toplam ilaç sirkülasyonu içinde payı yüzde 60'larda. Uygulama öncelikle 16 etken madde ile başlayacak" dedi.

VATANDAŞIN CEBİNDEN DAHA FAZLA PARA ÇIKACAK

Taban Birim Fiyat Uygulamasıyla vatandaşların, eczanelere geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyeceklerini. Vatandaşlar, eczanelerimize geldiklerinde halen ilaç katılım payı, muayene ücreti, reçete parası (3 kutuya kadar 3 TL sonra kutu başına 1 lira olarak ve ucuz ilaca göre kendi ilacının farkını ödüyor. Bu yeni uygulama hastanın cebinden çıkan parayı artıracak. İlaçta tasarruf amacıyla böyle bir uygulama hayata geçirilmek isteniyor. Vatandaş ilaca daha fazla para ödemek zorunda kalacak. Hasta ile eczacı karşı karşıya gelecek. Bu uygulama yeni prim ödeme demek" diye konuştu. Meral KINACILAR