Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü'nü kutladı.

Bundan 35 yıl önce, 19 Eylül 1979’da TMMOB’nin çağrısıyla mühendis, mimar ve şehir plancılarının, ekonomik ve demokratik talepleri için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiğini belirten Başar Küçükparmak, "Mimar, mühendis ve şehir plancılarının tarihe not düştükleri o büyük günün mücadele ve dayanışma ile özdeşleşmiş anlamını bugünün mücadelesi üzerinden geleceğe taşımak için, 19 Eylül’ü "TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü" olarak kutluyoruz" dedi.

SORUNLARIMIZ ARTMIŞ DURUMDA

Aradan geçen 35 yılda mimarlık, mühendislik, şehir plancılığı meslek disiplinlerinin sorunlarının boyutlandığını belirten Başar Küçükparmak, "Bugün ekonomik, demokratik, mesleki, sosyal sorunlarımız artmış durumdadır. Bilim, teknoloji, Ar-Ge, inovasyon, sanayi, tarım, enerji, ulaşım, madenler, ormanlar, tüm doğal kaynaklar, gıda, çevre ve kent politikalarının dinamik gücü olması gereken mühendis, mimar, şehir plancılarının bazı alanlardaki yetkileri uluslararası sermaye kuruluşlarına devredilmiş, bazı alanlar ve yetkiler kısıtlanmış, bazıları ise neredeyse ortadan kaldırılmış, eğitimde de önemli dönüşümler yaşanmıştır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği, insanca barınma hakkı ve deprem gerçeğinin gerektirdiği yapı denetimi, kent politikaları, enerji, tarım, orman, su kaynakları gibi alanlarda mühendislik, mimarlık, şehir plancılığının mesleki denetim ve bilimsel-teknik kriterleri devre dışı bırakılmakta, Kanun Hükmünde Kararnamelerle, yargı kararlarını gözetmeyen mevzuat düzenlemeleri, evrensel bilimsel mesleki gereklilikleri tasfiye etmektedir" diye konuştu.

BU ÜLKENİN VİCDANIYIZ

TMMOB'un; bu ülkenin vicdanı olduğunu belirten Küçükparmak, " İş cinayetlerini; bu cinayetlerin temel nedeni olan azami kâr güdüsü ve esnek, taşeron çalıştırma sistemini, düşünce, toplanma, örgütlenme, basın özgürlükleri ve barajsız siyaset yapma hakkını engelleyen bütün anti-demokratik uygulamaları, İşçilere, köylülere, öğrencilere, kadınlara, çocuklara, bütün halka yönelik tomalı-gazlı-coplu-mermili devlet terörünü, Yargı hukuksuzluklarını, cezaevi zulümlerini, Kadınlar üzerinde estirilen terörü, kadın cinayetlerini, çocuk gelin rezaletini, çocuk işçi sömürüsünü, Eğitimi tamamen gericileştiren, piyasaya açan uygulamaları, reddettiğimizi ilan ediyoruz. Bu ülkenin, bu ülke insanının TMMOB’ye ihtiyacı var. Bu ülkenin kulakların sağır edildiği, gözlere mil çekildiği, konuşanın dilinin kesildiği bu döneminde görebilen gözlere, duyabilen kulaklara, daha da önemlisi konuşabilen ağızlara ihtiyacı var. Asla "padişahım çok yaşa" demeyen, aksine "Kral çıplak" diyenlere ihtiyacı var" diye konuştu. Haber Merkezi