Cumhuriyet tarihindeki en büyük yatırımlarından biri olan Göksun tünel ve viyadüklerindeki çalışmalar 24 saat esasıyla devam ediyor. Kahramanmaraş ile birlikte Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın İç Anadolu ve Ankara’ya bağlanması açısından da büyük önem taşıyan yolun bu yılsonu itibariyle tamamlanması hedefleniyor. Topografik yapısının zorluğu nedeniyle, yatırım miktarını bir milyar TL’ye ulaştıran projenin ise 10 yılda kendisini amorti etmesi öngörülüyor.

2012'DE TEMELİ ATILDI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle 2012 yılında temeli atılan Kahramanmaraş-Göksun-Kayseri yolu üzerindeki çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. “Yol medeniyettir” anlayışıyla yürütülen ve 650 personelin istihdam edildiği çalışmalar tamamlandığında 6 tünel ve 8 viyadük hizmete sokularak hem mevcut güzergah 12 kilometre kısaltılacak hem de yol kalitesi otoban düzeyine çıkartılacak.

TÜRK MÜHENDİSLERİ

Yatırım içerisindeki en büyük önemi ise tüneller taşıyor. 2 bin 847 metre uzunluğu ile Bolu tünelinden 147 metre kısa olan Göksun tünelinin bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlanması Türk mühendislerinin yakaladığı başarıyı göstermesi açısından da büyük önem taşıyor. 16 bakan eskiterek 20 yılda yapılan Bolu tüneliyle bu projenin kıyaslaması yapıldığında, yatırım tutarı açısından da emsalinden onlarca kat daha aşağı bir rakama mal edildiği ortaya çıkıyor.

GÜZERGAHLAR DEĞİŞECEK

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, “Kahramanmaraş-Göksun karayolumuz aynı zamanda Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan ana arterlerden biridir. Bu nedenle ulaşıma açıldığında Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep’in, Ankara, İstanbul ve Karadeniz bağlantı güzergahı tamamen Kahramanmaraş üzerinden gerçekleştirilecek. Bu nedenle Kahramanmaraş’ın önemi çok daha fazla artacak. Ana yol güzergahına konumlanmış olacak Kahramanmaraş’ımız. Böyle bir avantajı var. Yol yatırım bedeli itibariyle de yaklaşık bir milyar TL’ye mal olacak. Ama bu maliyet 10 yıl içerisinde amorti edilecek. Yani hem yolun mesafe olarak kısalması hem sürenin azalması hem de yol konforunun artması nedeniyle akaryakıt israfı ile araç amortismanlarını düştüğümüzde 10 yılda bu 1 milyarlık harcamamızı millet olarak amorti edeceğiz. Yani bu para 10 yıl içerisinde tekrar milli ekonomimize dönmüş olacak.”

İHA