Gaziantep Zincirli Bedesten esnafından Bülent Sönmezoğlu, hayvan boynuzundan yapılan tarakların keratin içerdiğini ve bu nedenle saç dökülmesini önlediğini söyledi.

Manda, dağ keçisi, inek, koç gibi hayvanların boynuzundan imal edilen tarakların, yaygın şekilde kullanılan plastik taraklara göre saç dökülmesini ve kepeği önlediğini belirten Sönmezoğlu, eskiden yeni evlenecek kızların çeyizlerinde olmazsa olmazlardan biri olan bu boynuzdan yapılan tarakların, günümüzde yerini plastik taraklara bıraktığını kaydetti.

Kemik tarağın faydaları hakkında bilgi veren Sönmezoğlu, “Burada kemik tarak ve hediyelik eşyalar satıyoruz. Şu anda bu kemik tarağı herkes bilmiyor. Ama atalarımız bu tarakları kullanıyorlarmış. Bu taraklardaki özellik içerisinde keratin olduğu için saça faydası var. Bu tarak saç tarandığında saç gözenekleri açılır. Elektriklenmeyi önler. Hatta bu taraklarıdan bazıları bit tarağı olarak da kullanılırmış. Çok fazla talep görmüyor. Ama dışarıdan gelen yabancılar bu tarağı biliyorlar” dedi.

Kemik tarakların savaş zamanında da bitlenmeyi önlediği için kullanıldığını belirten Sönmezoğlu, “Bizim yaşantımız sunileştiği için bunları anlatmakta zorlanıyoruz. Bunun ne olduğunu bilen yok. Bilenler zaten alıyorlar. Bu taraklar el emeği göz nuru. Her boynuzdan tarak olmuyor. Antep harbinde insanlar savaş ortamında bitlenmişler ve bu tarakları kullanmışlar. Ölü hayvan kemiklerini keserek tarak yapmışlar” ifadelerini kullandı. İHA