Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, binaların denetimini yapan yapı denetim firmalarında sistemin sağlıklı işlemediğini söyledi. Küçükparmak, "Müteahhit kendisini denetleyecek yapı denetim firmasını kendisi seçiyor. Müteahhitten para alan yapı denetim firması müteahhidin firmasını nasıl sağlıklı denetleyebilir? Bu sistem değişmeli. Müteahhit kendisini denetleyecek yapı denetim firmasını seçememeli" dedi.

KURA İLE OLABİLİR

Yapı denetim firmalarında sistemin sağlıklı işlemediğini, işletim sisteminde sıkıntılar yaşandığını ve bunun da binalarımızın güvenliği açısından sorun teşkil edeceğini belirten Başar Küçükparmak, "Müteahhitten para alan iş alan bir firma ne kadar sağlıklı denetim yapar? Yapı denetim şirketlerinin ayakta durması için müteahhitlerden iş alması lazım. Para aldığın müteahhiti nasıl denetleyeceksin? Bu sistem değişmeli. Havuz sistemine geçilmeli. Müteahhit kendi firmasını denetleyecek yapı denetim firmasını seçememeli. Denetim işi kura ile veya başka bir yöntemle verilmeli. Yapı denetim firması da hak ettiği parayı havuzdan almalı" diye konuştu.

ASANSÖRLERİ TSE DENETLİYOR

Gaziantep'te asarsörlerin yüzde 90'ının can güvenliğinin olmadığını da iddia eden Küçükparmak, "Asansörleri denetleyen Gaziantep'te iki kurum var. Biri TSE, biri Makina Mühendisleri Odası. Belediyeler 2013 yılında TSE ile denetim konusunda protokol yaptı. İş yoğunluğundan dolayı sıkıntı var. TSE kırmızı etiket yapıştırıyor, bu işaretin ardından 15 gün içinde eksikliklerin giderilmesi lazım. Ancak iş yoğunluğundan dolayı bu yapılamıyor. Böyle bir sıkıntı var" dedi.

Oda yönetim kurulu üyesi Hüseyin Ovayolu da, binalarda yangın merdiveni sorumluluğu ve denetimi ile ilgili bilgi verdi. Yangın yönetmeliği konusunda da açıklamalarda bulunan Ovayolu, bu konuda mimarların ve belediyelerin sorumlu olduğunu söyledi. Ovayolu, organize sanayi bölgesinde firmaların yangın tesisatı yaptırdığını da anlattı. Meral KINACILAR