Herşey bir yana ama Suriyeli konusunda en çarpıcı gerçekleri, o mahallede yaşayanlar anlattı. Olaya tek taraflı bakmamak gerektiğini söyleyen mahalle sakinleri, çok sayıda masum Suriyelinin haksız yere mağdur edildiğini söyledi. Mahalle sakinleri, “Kurunun yanında yaşı da yakmayın, bu olay bizim başımıza da gelebilir" diyerek çok ilginç tespitlerde bulundu.

Ünaldı Mahallesi'nde meydana gelen cinayetin ardından mahalle sakinleri diken üstünde… Öldürülen Hıdır Çalar'ın yakınları ve komşuları cinayetle ilgili çarpıcı ifadelerde bulunurken, esnaf durumdan müzdarip. "Artık Suriyelilerin toplanmasını istiyoruz" mesajını veren sakinler duruma el atılması gerektiğini söyledi. Çalar ailesinin yakınları ise, olay öncesini ve sonrası anlatırken, durumun vehametini bir kez daha gözler önüne serdi… Mahalle esnaflarından Hüseyin Çalışkan'ın sözleri ise güne damgasını vurdu… "Gaziantep'te yaşam şu anda değişmiş durumda" Çalışkan, "Suriyelilere 500-600 TL'ye hayvanların dahi yaşayamayacağı yerleri pansiyona çevirip kiraya verdiler. Bu durumdan bizde tedirgin oluyoruz. Hiç tanımadığımız insanlar evinin karşısında, yolumuzun üstünde karşımıza çıkıyor. Bunlar Burada yaşayacaklarsa barınma yerleri yapsınlar. Bizim kültürlerimiz çok farklı birbirine uymuyor. Ruhsatsız iş yerleri açıyorlar. Denetim yok. Bu yüzden fırıncısı da, bakkalı da, telefoncusu da mağdur durumda. Vergi vermeden daha ucuza mal satıyorlar. Bizim Türklerde aç gözlü. Suriyelileri işçi olarak çok ucuza çalıştırıyor, daha fazla paraya ev kiraya veriyorlar. Bu yüzden de Suriyeliler zaten savaştan kaçmışlar hiçbir şeyleri yok. Paraları zaten yok bir kaç ay kirayı düzenli ödüyorlar daha sonra nereden bulsunlar ödeyemiyorlar" değerlendirmesini yaptı.

PASAPORTSUZ GEZEN SURİYELİLER

Mahalle esnaflarından Hüseyin Çalışkan, pasaportsuz gezen Suriyelilerden dert yandı. Çalışkan, "Gençler bir kişinin öldürülmesiyle paniklediler. Zaten 3 yıldan beri devletin resmi açıklaması dışında pasaportsuz tehlikeli şekilde dolaşan Suriyeliler var. Halk bu durumdan rahatsız polis ise birşey yapmıyor. Evinde zararsız şekilde oturan Suriyeli'lere birşey demiyoruz"

BİZİM İNSANIMIZ İŞ BULAMIYOR

Çalışkan, işsizliğin diz boyu olduğunu ve kendi vatandaşımızın iş bulamadığını da söylediği konuşmasında, "İşi gücü olmayan Türk çocuklarımız eylemlerin başında yer alıyor. Güvenlik açısından zor bir durum. Türklerin hayatı kenar semtlerde zorlaşıyor. Paralı Suriyeliler imarlı kesimlerde yaşarken parası olmayan Suriyeliler kenar semtlere yerleşiyorlar. Trafik, konut sıkıntısı var. Esnafımız Suriyeli'ye pahalı mal satıyor. Esnaf rahatsız, halk rahatsız. Burada yaşanan olayların esas nedeni bunlardır. Birde sokakta hükümet boşluğu var. Can güvenliğimiz yok gece 2-3'de sokakta dolaşıyorlar. Parklar teslim alınmış durumda birçok mahallede olaylar var Suriyeliler denetlenmeli"dedi.

DİĞER ESNAFTA DİKKAT ÇEKTİ

"AYNI KEFEYE KOYMAYIN"

Mahallenin eski bir sakini olduğunu söyleyen Ali Kök ise Suriyelilerin hepsinin aynı kefeye konmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Bizim mahallede Suriyeli bir aile var. Temiz kimseye zararları yok. Meydana gelen olaydan bu ailelerde etkilendi. Bzim vatandaşımız bunlara da tepki gösterdi. Yazık bunların ne günahı var. Korkularından bu sıcakta dükkanlarda, evlerde kepenkleri kapalı oturuyorlar. Ben bu durumu görünce vicdanım rahatsız oldu. Az kalsın orada oturan Suriyelileri evime götürecektim. Kurunun yanında yaşı da yakmayın, bu olay bizim başımıza da gelebilir"

EVLERİ PAHALIYA VERİYORLAR

Olayların çıktığı mahallede esnaflık yapan Bülent Y. vatandaşların Suriyelilere pahalı olarak ev vermesinden yakındı. Bülent Y., " Ben kiracıyım. İki ay 250 TL kiraya oturdum. Suriyeliler gelince ev sahibi kiraya zam yaptı 350 TL oldu. Bizim insanımız menfaatçilik yapıyor. 30 TL'lik ambarı 300 TL'ye veriyor. Suriyeli mecbur olarak o yerleri tutuyor, sokakta kalıyor oraları tutmasa ne yapsınlar. Boş damı 500 TL 'ye çadır çekip kiraya veren insancıklarımız var. Anlayacağınız Suriyeliler yağmurdan kaçarken doluya yakalanıyor"dedi.

HERKESE MAL EDİLDİ

Olayın olduğu mahallede 7 yıl boyunca esnaflık yaptığını söyleyen Hasan Hüseyin Pancarcılar, Suriyelilerin mağdur durumda olduğunu belirterek, "Burada yaşayan Suriyeli mağdur. İnsanları evlerinden kovaladılar, bıçakladılar. Bu olayla alakasız olan insanlardı bunlar. Sokakta Allahu Ekber diye esrarcı insanlar geziyor. Alakasız olarak Suriyelilere saldırıyorlar. Suriyeliler evlerine girip gasp ediyorlar. Yazık, günah bu insanlara. Bir kaç kişinin gazına gelip hareket ediyorlar. Suriyeli bir adamın evine girdiler. Suriyeli adam benim günahım yok diyor adamı dövüyorlar, çocuğunu dövüyorlar, karısını dövüyorlar kollarını açarak karısını ve çocuğunu koruyor ama nereye kadar. Burada büyük ihmal polisin. Polis esrarcılara müdahale etmiyor. Bizim içimizde de gereksiz insan var. Bunun yüzünden herkesi mağdur ediyorlar.Yazık bu insanlar nereye gidecekler bir kişinin hatası herkese yüklenmesin" dedi.

YAKINLARI ÖYLE ŞEYLER ANLATTI Kİ….

40 yerinden bıçaklanarak öldürülen Hıdır Çalar'ın ağzına sünger tıkandığını iddia eden yakınlar, Suriyelilerin bir an önce uzaklaştırılması gerektiğini belirtti.

KAPLI: PARA YÜZÜNDEN TARTIŞTILAR

Hıdır Çalar’ın dayısı olduğunu söyleyen Zeliha Kaplı ise, 2 aydan beri Suriyeli kiracılarıyla dayısının kira parası yüzünden tartıştığını söyledi. Kaplı, "Burada Suriyeliler kiracıydı. İki aydan beri aralarında tartışma bulunuyordu. Dayım polise haber verdi. Polis geldi tutanak tuttu. Bir kaç gün sonra gelip çıkaracaklarını söylediler ama çıkmadılar. Dayım gitmiş "kiramı istemiyorum bari elektrik su paramı verin " demiş. Dayımı aşağıya çağırmışlar. Zaten olan orada olmuş. Ağzına sünger tıkamışlar bağırmasın diye. Morga girdim kafayı yedim. Bu olacak iş değil ? Dayımın 5.5 milyar parasını çaldılar. Polise söylendiği halde bulunamadı" dedi.

OLAYDAN SONRA AYRILDILAR

Cinayete kurban giden Hıdır Çalar'ın oğlu Hacı Çalar ve yakınları olaydan sonra kapıyı kilitleyip evden ayrıldıklarını belirterek, "Olay gününden sonra kapıyı kilitleyip evden ayrıldık, ama eve geldiğimizde kilitli olan kapı kırılmıştı. Evden koku geliyordu. Bir cinayet olayından daha şüpheleniyoruz. Ölen dayımın diğer evinde de Suriyeliler var. Gidip çıkaracağız onları" dedi.

ONLAR YERLİ, BİZ YABANCIYIZ

Öldürülen Hıdır Çalar'ın çocukluk arkadaşı olduğunu söyleyen Mehmet Kalkan, "Mahallede ayakkabı boyacılığı yapıyorum. Suriyelilerden rahatsız oluyorum. Sanki onlar buranın yerlisi, biz yabancısıyız. İş bulamıyoruz, ev bulamıyoruz herşey çok pahalı. Suriyelileri burada istemiyoruz" HALUK ŞAHİN