Gaziantep merkezin 3. derece deprem bölgesi olmasına rağmen, İslahiye ve Nurdağı ilçelerinin 1. Derece deprem bölgesinde yer aldığını belirten Hacer Çiftçi, "Depreme hazırlıklı olmalıyız. Deprem sonrası organize olmayı bilmiyoruz. Hala ülkemizde 1999 depreminin acıları sarılamadı. Mühendisler, yerel yönetimler, vatandaşlar ve ülke olarak bunu ders olarak görmeliyiz" dedi.

PLANIN GÜNCELLİĞİ SAĞLANMALI

Master planının hazırlanması işini Valilik, büyükşehir, dernekler, sanayi odaları vs.'in üstlenebileceğini dile getiren Hacer Çiftçi, "Öncelikli olarak master planı için eylem planını hazırlayacak görev komitesi oluşturulmalıdır. Görev komitesi eylem planını, valilik ve büyükşeir belediyesine ana başlıklar halinde sunarak ilk adımların atılmasını sağlamış olacaktır. Yerel yönetim için master planının uygulanabilmesini sağlayacak her türlü kanun düzenlemesi yapılmalı, imar düzenlemeleri, master plan esas alınarak yapılmalı. Master planın hazırlanmasında rol alan tüm paydaşların yapacağı değişiklikler, elektrik, yol, yapı vb. plana belirli periyotlarla işlenmeli ve böylece güncelliği sağlanmış olmalı. Master planı uygulama komitesi kurulmalı, belirli periyotlarla planın güncelliği sağlanmalı" diye konuştu.

ADIMLAR ORTAK BELİRLENMELİ

'Depremin acılarını yaşamak kader olamaz, olmamalı' diyen Çiftçi, "Depremle birlikte yaşamak” bir gerçektir . Ancak depremin acılarını yaşamak kader olamaz, olmamalı. Yaşam Kalitesi Arttırılmış bir Toplum olmayı Gaziantep hak ediyor. Herkesi gelecek için bugün çalışmaya davet ediyorum. Deprem Master Planı yapılsın demek işin en kolay kısmı. Neden Gaziantep? Gaziantep için bu soruyu her açıdan cevaplayarak Deprem Master Plan hazırlıklarına başlanmalı. Şehre tüm gücüyle çalışarak yeni projeler üretmeye hazır olan kişilerin,Sanayi-Akademi-Yerel Yöneticilerin biraraya gelmesi ve adımları ortak belirlemesi gerek" dedi.

FİNANS ARAYIŞINA GEÇİLMELİ

Ocak ayında düzenlenmiş olan Deprem Master Planı Yol Haritası Çalıştayı Raporunun master planına klavuz olacak nitelikte olduğunu dile getiren Çiftçi, "Ama tabi ki bu tek başına yeterli değil. Gaziantep için Deprem Master Planını uygulamak hazırlamaktan çok daha zor.Uygulamadaki zorlukları en çok Yerel Yönetim yaşayacak ancak Onların da bu Plan için çalışmak istemesi beni şehre güzel projeler yapmak için verilen emekten dolayı çok mutlu ediyor. Bundan sonra yapılması gereken ilk adım Görev Komitesinin bir an önce belirlenmesi ve işin sahibinin Planı üstlenmesi. Bu arada da finans desteklerinin arayışına başlanmalı" diye konuştu.

YAPI STOK ENVANTERİ ÇIKARILMALI

Yapılacak deprem master planı içeriğinde 3 ana başlığın yer alması gerektiğine vurgu yapan Hacer Çiftçi, deprem öncesinde yapılması gerekenlerle ilgilişunları söyledi:"Kamu kurum ve kuruluşlarının, STK'ların görev dağılımının yapılması gerekiyor. Yapı stok envanterinin çıkarılması ve kentsel dönüşüm yapılması gereken bölgelerin belirlenmesi önemli. Ayrıca zemin koşullarının belirlenmesi, sismik tehlike analizlerinin yapılması, jeolojik etüdlerin yapılması, nüfus yoğunluğu tesbitinin yapılması, deprem senaryolarının ortaya konularak risk analizinin yapılması, mevcut yapılar arasında bulunan riskli yapıların belirlenmesi, hastane, kamu kurumlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi ve her mahallede deprem sonrasında sığınma yeri olarak kullanılacak okul, spor salonlarının belirlenip depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor."

DEPREM SIRASI VE SONRASI YAPILMASI GEREKENLER

Deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlere de değinen Hacer Çiftçi, "Afet müdahale planını uygulamak, iletişim ağının hızlıca kullanıma geçilmesini sağlamak, sağlık ve yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması, hasar ve kayıp tespitlerinin yapılması, can ve mal güvenliğinin sağlanması, ikincil etkilerin (yangın gibi) hızlıca tesbitini sağlamak. Psikoloik müdahale ve topluma kazandırma çalışmalarının yapılması, hasar tesbiti yapılmış yapıların bir an önce güçlendirme ya da yıkım çalışmalarının yapılması, afet yönetiminin değerlendirilmesi, alınan derslerin belirlenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Çiftçi, önce mevcut Planlar ve diğer illerde yapılmış çalışmaların incelenerek Master Plan hazırlıklarına zemin hazırlayacak Teknik Çalışmaların yapılması gerektiğini sözlerine ekledi. Meral KINACILAR