45 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında, CHP grubu Metro'yu da içine alan Rasafyolu Kentel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı Sınırı ilan edilmesiyle ilgili maddenin bölgedeki trafiği felç edeceğini belirterek ret oyu verdi. CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu, "Buranın kaskı 4, emsal 1. Ama yaptığınız yer emsal 2.30, 14 kat. Yarın bu yoğunlukla bırakın burada aracı, insan yürüyemeyecek. Getirmiş olduğunuz yoğunluk orayı mahvedecek, felç edecek. Bu madde tehlikeli bir madde. Bu yanlıştan dönün" dedi.

İMAR KANUNUNA AYKIRI

Gündemin 5. maddesi olan, Osmangazi Mahallesi N38c-17c imar paftasında Rasafyolu Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alan Sınırı ilan edilmesiyle ilgili madde görüşülürken söz alan CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu, "Bu madde ile Metro ve civarı 1. ve 2. etap kentsel dönüşüm planını iptal ediyoruz, etapları iptal ediyoruz, tekrar Metro'yu da içine alan bir kentsel dönüşüm alanı olarak meclise getiriyoruz. Görüştüğümüz madde tehlikeli bir madde. Öncelikle bunu söyleyeyim. Şimdi yaptığımız bu işlem çok yanlış bir işlem. İmar kanununa aykırı bir işlem, bunu hepinizde biliyorsunuz ama işinize öyle geliyor, öyle davranıyorsunuz. Burada yapılan bütün planları mahkeme tek tek iptal ediyor, yürütmeyi durdurma kararları veriyor. Kısmen yürürlükte olduğunu söylendi. Ama kentsel dönüşüm alanı ilan ediyorsunuz. Yani burada ortada bir muamma, bir yanlışlık var. Bu yanlışlıkları düzeltmemiz gerekiyor" diye konuştu.

MAÇ M2 YERİ KAMULAŞTIRDINIZ?

Yapılan işlemin yanlış olduğunu, yoğunluğun trafiği felç edeceğini belirten Sucu, "O bölgeye ilk taşınanlardan biride benim. Şimdi her gün sabah oğlumu okula bırakırken yeminle söylüyorum sat 8.30'da araç yürümüyor. Şimdi burada yaptığınız planlama ile buranın kaskı 4, emsal 1. Ama burası bu yaptığınız yer emsal 2.30, 14 kat. Yarın peki buradaki yoğunluk oluştuğunda, bir kısmını sattınız, ihaleye çıkıp satıyorsunuz, yarın bu yoğunluk burada yerleştiğinde inanın bırakın aracı insan yürüyemeyecek. Burada getirmiş olduğunuz yoğunluk orayı mahvedecek, felç edecek. Burada çok yanlış bir uygulama yapıyorsunuz. Bu planı bu kentsel dönüşüm alanı ilan ederken, verdiğiniz sözler var, taahhütler var. Buradan gelecek gelirin 100. Yıl Kültür parkının kamulaştırılmasıyla ilgili, orayı temizleyeceğinizi söylemiştiniz. Ben emlak istimlak müdürlüğüne soruyorum, kaç m2 kamulaştırdınız, 1 m2 kamulaştırdınız mı?" dedi.

HUKUK BİR GÜN SİZEDE LAZIM OLACAK

Yapılan planlara Mimarlar odası ve CHP'lilerin açtığı davalar olduğunu, plan uygulamalarının durdurulmasıyla ilgili kararlar olduğunu söyleyen Sucu, "Hukuk bir gün herkese lazım olacak. Hukuku çiğniyorsunuz, ayaklar altına alıyorsunuz. Verilen mahkeme kararlarını uygulamıyorsunuz. Verilen yürütmeyi durdurma kararlarını uygulamıyorsunuz. Çoğunluğunuz var, biz 3 kişiyiz, siz 43 kişisiniz. Biz yaptık oldu diyorsunuz ama size şunu söylüyorum hukuk bir gün size de lazım olacak inşallah. Hukuka saygı göstermiyorsunuz o saygı göstermediğiniz hukuk bir gün sizede lazım olacak" dedi.

KARADAĞ:DAHA KAPSAYICI PLAN YAPIYORUZ

Latif Karadağ ise gündem maddesiyle ilgili açıklama yaparak şunları dile getirdi:"Yaptığımız bu çalışma ile iki kentsel dönüşüm alanını yeniden birleştirerek Metro'nun olduğu bölgeyide içine alan bir tek Rasaf yolu kentsel dönüşüm sınırı ilan ediyoruz. Daha önceki 1 ve 2'de olan çalışmalar, revizyonlar mahkeme kararlarından sonrada yeni bir imar planımız var zaten. Yaptığımız işlem yeni bir imar planı değil. Parçalı şekilde 1 ve 2 şeklinde yapılmış olan dönüşüm sınırlarını iptal edip yerine bölgenin tamamını kapsayan bir uygulama yapıyoruz." Sucu, plan notunun ne olduğunu sordu. Gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.

TÜRK:PLAN NOTLARI NEDEN FARKLI?

CHP'li meclis üyesi Hasan Türk, belediyeler arasındaki inşaat ruhsatlarındaki plan notları arasındaki farklılıklara dikkat çekti. Türk, "3 belediyeninde plan notları arasında farklılıklar var. Büyükşehir, Şahinbey ve Şehitkamil belediye imar müdürleri kendi aralarında biraraya gelerek plan notlarını beraber düzenlemelidir. Bu konuda mimarlar ve müteahhitlerin talepleri var" dedi. Karadağ ise ortak bir çalışma yapıldığını söyledi. CHP'li meclis üyesi Ömer Şahin de ise, İslahiye’nin Ortaklı Köyüne yapılan caminin açılışını önümüzdeki ay Fatma Şahin'in de katılımıyla yapacaklarını söyledi. Meral KINACILAR