Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve onaylanan İl Çevre Düzeni Planı, Gaziantep Mimarlar Odası tarafından masaya yatırıldı. ‘Gaziantep’in anayasası’ denilen planın birçok soruna çözüm sunmadığını dile getiren oda başkanı Özgür Girişken, çalışmayı hükümsüz olarak nitelendirdi. Kentin 2040 yılında 4.5 milyon nüfusa sahip olacağının öngörüldüğü planda Suriyeliler konusunda gerekli detaylandırmaların yapılmadığını savunan Girişken, hesaplara göre 2040’da Gaziantep’te 1 milyon 200 bin Suriyelinin yaşayacağını söyledi.

Mimarlar Odası’na göre plan hükümsüz

Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, İl Çevre Düzenleme Planı’na yönelik açıklamalarda bulunduğu toplantıda, planın hükümsüz olduğunu kaydetti. Girişken; “Plandaki detaylar kentin kaderini doğrudan etkilemektedir. Yürürlüğe gidilmesi beklenen plan belediye tarafından askıya asıldı. 2011’de yürürlüğe giren planında 2030 yılı için şehir merkezinin nüfusunun 3 milyon olduğu, aynı zamanda ilin tamamındaki nüfusun ise 3 milyon 300 bin olduğu öngörülüyor. Ve imar planı bu öngörüye göre yapılmıştı. Geçtiğimiz ay duyrulan yeni çevre planı duyurusuna göre ise 2040 yılı için belirlenen nüfusun 4 milyon 450 bin gibi son derece yüksek bir rakam olduğunu gördük. Bu öngörüye göre Gaziantep’in 23 yıl içerisinde şehir merkezinde nüfusu 4 milyon olurken il genelinde yaklaşık 4.5 milyon olarak öngörülmüş” dedi.

Dünyanın en hızlı büyüyen 9. kenti mi olacağız?

Planda yer alan verilere göre kentimizin dünyanın en hızlı büyüyen şehirleri arasında bulunacağına dikkat çeken Girişken; “Gaziantep’in 2016 verilerine göre nüfusu 2 milyon civarında. Merkezdeki nüfusun 4 milyon olması için 3.8 büyüme hızı gerekiyor. Bu gerçekleşirse de Gaziantep dünyanın en hızlı büyüyen 9. kenti olacak. Ancak istatistikler bize bunun gerçekçi olmadığını söylüyor” şeklinde konuştu.

Bu veriler Gaziantepli’nin içini yakacak!

Belediyenin hazırladığı planın birçok soruyu da bereberinde getirdiğini aktaran Girişken, Gaziantep’te gelir dağılımı adaletsizliği bulunduğuna da dikkat çekerek; “Gaziantep’in Türkiye’nin büyüme hızından 3 kat daha fazla büyümesinin öngörülmesinin anlamı ve amacı nedir henüz anlayabilmiş değiliz. Gaziantep’in nüfusu gerçekten 4.5. milyon olursa ne olacak? Belediyenin bu planı hazırlarken nüfus artış hızı bizim endişelendiğimiz nokta. Gaziantep Türkiye’de eğitim verilerinde 50. sırada yer alıyor Kalkınma Bakanlığı’nın verilerine göre. Her on kadından birisi okuma yazma bilmiyor. Sağlıkta 36. sıradayız. Sosyo-ekonomik kalkınma ve gelişmişlik raporunda Gaziantep 30. sırada. Kişi başına düşen ihracatta çok başarılı bir istatistiğimiz var. Türkiye’de 6. sıradayız peki bu halka nasıl yansıyor? Gaziantep, kişi başına düşen milli gelirde 43. sırada yer alıyor. Yani kentimizde büyük bir gelir dağılımı adaletsizliği var” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’e 3 kat fazla yatırım lazım, yapılacak mı?

Girişken, Gaziantep’in büyüme hızı artarsa yatırımların da artması gerektiğini savunarak; “Gaziantep, Türkiye’den 3 kat hızlı büyürken 3 kat fazla eğitim sağlık yatırımı alabilecek mi? Refah seviyesini geliştirebilecek mi? Sorulması gereken sorular bunlar” dedi.

Yeşil alanı imara açarsak,sonuç nasıl değişecek?

Yeşil alan konusunda çevre planındaki verilere değinen Girişken; “Organize sanayi hayatımızda o kadar önemli ki, kişi başına 23 metre organize sanayiye sahibiz şu anda. Öte yandan iyimser bir tahminle kişi başı 7 metre yeşil alana sahibiz. Çevre planının önerdiği kişi başı 20 metre yeşil alan hedefine nasıl ulaşacağız? Daha yanıbaşımızda yeşil alanlar işgal edilirken, 20 metrekareye kişi başı yeşil alanı nasıl sağlayacağız? Bu hedefe ulaşılması şu anda mümkün değil” açıklamasını yaptı.

Su Gaziantep’e yetecek mi?

20140 yılında kentin içme suyu ihtiyacının nasıl giderileceğini soran başkan; “Altyapı konusunda 4.5. milyon nüfusun içme suyunun nasıl sağlanacağı sorusu var. Planda DSİ’nin hazırladığı Düzbağ ve Mizmilli’den söz ediliyor. Bu kadar insanın su ihtiyacı nasıl karşılanacak, bu durum çöp tesisileri için de enerji için degeçerli Ama planda bu konular ele alınmadığı gibi Suriyeli mültecilerin durumu da ele alınmamış” dedi.

Suriyeliler’in hepsi mi kalacak?

Suriyeliler konusunda raporda yeterli açıklamaların bulunmamasının planı yetersizleştirdiğini kaydeden Girişken; “Raporda kentte bulunan Suriyelilerin hesaba alındığı ve kalıcı nüfusun bulunabileceğinden bahsedilmiş ama kaç kişinin Gaziantep’te kalacağının beklendiği açıklanmamış. Bizim hesaplarımıza göre 2040’da en az 1 milyon Suriye kökenli Gaziantep’te ikamet eden kişiyle karşı karşıya kalacağımızı düşünüyoruz. 1 milyondan fazla Suriyelinin kalması durumunda hiçbir öngörü yok planda. Bu haliyle de Çevre Düzeni Planı hükümsüz kalıyor. Suriyelilerin durumuyla ilgili bir politika belinlenmesine ihtiyacımız var. Yeni plan acil sorunlarımıza çözüm sunmamaktadır. Yaşanabilir bir Gaziantep için plan yeniden düzenlenmelidir. Eğer Gaziantepliler kente sahip çıkarsa kent bir yere gitmeyecektir” şeklinde konuştu.

İstişare yok, sunum var!

Kent idarecilerinin plan hazırlanırken ilgili sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla çalışma yapıp yapmadığı hususundaki sorumuza yanıt veren Girişken; “Mart 2016’da hazırlanan planla ilgili Belediye Meclis Üyelerinin olduğu, Vali’nin, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bulunduğu bir toplantı düzenlendi. Bir saatlik sunumla nelerin yapıldığı söylendi ama herhangi bir istişarede bulunulmadı”dedi.

Mimarlar, komite kurmaya hazırlanıyor

Kentin tüm birimlerinin katımasını bekledikleri bir izleme komitesi kurmayı planladıklarını aktaran Girişken, Gaziantepli’lerin kente dair meselelerde katılımının sağlandığı bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Tuba CANPOLAT