Çırak yetişmediği için yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan mesleklerden biri de sedefçilik. Yarım asra yakın süredir sedefçilik mesleğini icra eden Halil İbrahim Akpolat, sedef işlemeli ürünlerin tanıtımı yapılmadığı için rağbet görmediğinden yakındı.

ÖLÜM TEHLİKESİ VAR

Akpolat, mesleği icra ederken kezzap gibi kimyasal kullandıklarını, kendisinin bu nedenle astım hastası olduğunu belirterek bu mesleği yapan kişilerin normal insanlara göre 20 yıl daha az yaşadığını belirtti.

MUHTEŞEM YÜZYIL DİZİSİ ETKİLİ OLDU

Sedef sanatının ve sedef işlemeli ürünlerin bazı zamanlar dizilerde kullanıldığını ve bunun kendilerine olumlu bir yansıması olduğunu belirten Akpolat, “Bazı zaman dizilerde görünüyor ama açıktan açığa tam tanınmıyor. Karagül ve Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerde birkaç bölümde gösterildi. Bu dizİlerin bu mesleği tanıtma konusunda etkisi oluyor. Biz de o dizilere sedef işleme işler gönderdik. Bu işin belgeseli olsa yine tanınır. Bizim yerel televizyonlarda tanıtımı oluyor ama nereye kadar? Özel televizyonlarda bunun belgeseli olsa belki biraz daha işlerde hareket olur. Bu el sanatı olan bir ürünümüz. Dünyada tanıtılmıyor, dertliyiz, sıkıntılıyız. Kaç sefer iflasın eşiğine geldik. Sanatımız hiç tanımıyor. Bakır sanatı da sedef sanatı da dünyada tanınmıyor. Yetkililerin bu konuya el atmasını istiyoruz; bizim elimizden tutmasını istiyoruz. Bizimle kimse ilgilenmiyor. Bu tanıtılabilir. Devletimiz yardımcı olabilir” dedi.

NESLİ TÜKENİYOR

Mesleği yapan kişi sayısının eskiye nazaran büyük bir düşüş yaşadığını ifade eden Akpolat, “Bu nesli tükenen bir el sanatıdır. Önceden 100 dükkan vardı, şimdi ise 10 dükkan yok. El sanatına bu kadar mı kıymet veriliyor? Türkiye’de yapılan bir sanat, Gaziantep’te yapılan bir sanat. Ben dertliyim. Yetkililerden sesimi duymalarını istiyorum” diye konuştu. İHA