1 Kasım seçimlerinde en büyük liste sürprizini AK Parti yaptı… Mehmet Şimşek ile Abdulhamit Gül'ün yerlerinde değişiklik yapmayan AK Parti, Şamil Tayyar'ı 4. sıraya kaydırarak yerine 3. sıraya Ahmet Uzer'i getirdi. Listede olmasına kesin gözle bakılan Asım Güzelbey ise liste dışı bırakıldı. AK Parti'de sürpriz bununla kalmadı ve 5. sırada bulunan Nejat Koçer 6. sıraya, daha önce 6. sıradaki yer alan Milletvekili Mehmet Erdoğan'ı ise 2 sıra geriye kaydırıldı. Gaziantep'te aday gösterilmesine tepki verilen Canan Candemir Çelik'in 4. sıradan 5'e kaydırıldığı AK Parti'de, Ali Şahin'e yine ciddi bir haksızlık yapıldı ve 8. sırada iken bu kez 9. sıraya kaydırıldı.10. sırayı Fikret Tural, 11'i Hakan Tanrıöver, 12. sırada ise Selami Yetkinşekerci yer aldı. AK Parti'de yaşanan sürprizlerden birisi de, 7 Haziran seçimlerinde 11. sırada yer almasına rağmen en çok çalışan olarak partililerin gönlünde taht kuran Menderes Karaduman ise 12 kişilik listeye alınmaması oldu.

Sürprizlerden birisi de HDP oldu. Celal Doğan, İstanbul'dan aday gösterilince, ilk sıraya Mahmut Toğrul getirildi. HDP'de sistem değiştirildi ve 2. sıraya kadın aday getirildi. Bu arada Osman Demirci 3. sıraya kaydırıldı. Celal Doğan'ın İstanbul 2. bölgenin 1. sıra adayı olması sürpriz karşılandı. CHP'de ise tam şaşkınlık yaşandı. Mehmet Şeker 4. sıraya kaydırılınca tepki gösterdi ve adaylıktan çekildiği açıkladı. Şeker'in yerine Nizip'ten Coşkun Özkaya getirildi. Ali Peri ise 3. sırada kaldı. Diğer partilerde ise en rahatı MHP oldu. Mevcut ilk 2 sırasını değiştirmeyen MHP; 3. sıraya Fevzi Koçoğlu'nu getirdi.

AK PARTİ'DE KAFALAR KARIŞTI

AK Parti'de ilk sıralardaki değişim çok sayıda tepkiyi de beraberinde getirdi. Mevcut Milletvekillerinin kaydırılması en çok tartışılan kararlar oldu. Özellikle Nejat Koçer ve Mehmet Erdoğan'ın gerilere kaydırılması şok etkisi yarattı. Listeye bir de yeni isim girdi ve Şanlıurfa'dan aday olan Birecikli Abdülkadir Yüksel 7. sıraya konuldu. Mehmet Erdoğan'ın ise mevcut yerinden 2. sıra gerilere atılması haksızlık olarak nitelendirildi.

İŞTE AK PARTİ'DE HAZİRAN VE KASIM LİSTELERİ

7 HAZİRAN LİSTESİ

Mehmet Şimşek, Abdulhamit Gül, Şamil Tayyar, Canan Candemir Çelik, Abdullah Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan, Serpil Kavrak, Ali Şahin, Fikret Murat Tural, Yusuf Erdem Güzelbey, Mehmet Menderes Karaduman, Muhammed Hakan Tanrıöver

1 KASIM LİSTESİ

Mehmet Şimşek, Abdulhamit Gül, Ahmet Uzer, Şamil Tayyar, Canan Candemir Çelik, A.Nejat Koçer, Abdulkadir Yüksel, Mehmet Erdoğan, Ali Şahin, Fikret Tural- Hakan Tanrıöver ve Selami Yetkinşekerci (LEYLA ÖZEKŞİ POLAT)

MHP'DE İLK 2 DEĞİŞMEDİ

1 Kasım seçimlerinde milletvekili adaylarını açıklayan MHP'de ilk 2 sıra dışında ciddi değişim yaşandı. 7 Haziran'da 3. sıradan aday gösterilen Servet Demir listeye giremezken, yerini Fevzi Koçoğlu aldı. Sermet Atay, Hüseyin Cüneyt Ayata, Kenan Çakır, Mehmet Demir ve Ömer Yılmaz'ın listede yer almadığı MHP'de yeni isimlere yer verildi.

SIRAKAYA YÜKSELDİ

7 Haziran seçimlerinde listede 11'nci sırada yer bulan Mezine Sırakaya, 1 Kasım seçimlerinde 6.'ncı sıraya getirildi. 12. sırada yer alan Serdar Önel ise 8'nci sıradan seçimlere katılacak.

YENİ İSİMLER

MHP 1 Kasım'da yeni isimlerle seçime gidecek. Geçen seçimde listede yer almayan Mehmet Ejder Demir'e ön sıralardan yer veren MHP, Seyit Çapan, Oğuzhan Şahin, Menderes Şahin, Halil Beyazay ve Adem Kolsuz'u 1 Kasım seçimlerinde listesine aldı.

7 HAZİRAN LİSTESİNDE KİMLER VARDI ?

Ümit Özdağ, Ertuğrul Tolga Orhan, Servet Demir, Fevzi Koçoğlu, Sermet Atay, Hüseyin Cüneyt Ayata, Onur Önsel, Kenan Çakır, Mehmet Demir, Ömer Yılmaz, Mezine Sırakaya, Serdar Önel

1 KASIM MİLLETVEKİLİ ADAYLARI KİMLER ?

Ümit Özdağ, Ertuğrul Tolga Orhan, Fevzi Koçoğlu, Mehmet Ejder Demir, Seyit Çapan, Mezine Sırakaya, Oğuzhan Şahin, Serdar Önel, Menderes Şahin, Halil Beyazay, Onur Önsel, Adem Kolsuz (HABER: LEYLA ÖZEKŞİ POLAT)

CHP'de ŞEKER'İ GÖTÜREN LİSTE

CHP'de listede sürpriz yaşandı. İki dönemden bu yana listenin birinci sırasında yer alan Mehmet Şeker, 4. sıraya gerilerken, Akif Ekici birinci sırada yer aldı. Mehmet Gökdağ ikinci, Ali Peri ise üçüncü sıradaki yerini korudu.

EKİCİ BAŞVURU YAPMAMIŞTI

Sait Köse'nin il başkanlığından istifasıyla boşalan göreve, partiyi toparlaması için genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından atanan Akif Ekici, erken seçim kararı alınması üzerine milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etti. Ancak Ekici 7 Eylül'de son gün olan başvuru süresinde milletvekili aday adaylığına başvurmayarak sürpriz yaptı. Ekici'nin başvuru yapmaması partide milletvekili listesinde değişiklik olmayacağı yorumlarına neden oldu. Ancak beklenen olmadı. 1. sıradaki yerine garanti olarak bakılan Milletvekili Mehmet Şeker, 4. sıraya kaydırıldı ve yerine eski milletvekili Akif Ekici getirildi. Listedeki bu değişim parti kamuoyunda sürpriz olarak nitelendirildi.

MUSTAFA YILMAZ'A 4. SIRA TEKLİF EDİLMİŞ

Ön seçim olmadığı için aday adaylığı için başvuruda bulunmayan Devlet eski Bakanı Mustafa Yılmaz, son gün genel merkezden üç defa arandığını ve kendisine 4. sıranın teklif edildiğini söyledi. Yılmaz, 3. sırayı istediğini, bu sıra olursa partiye faydalı olacağını söylediğini belirterek, "4. sırayı kabul etmedim. Eğer bana 1. veya 2. sırayı verselerdi yine kabul etmezdim" diye konuştu.

İŞTE CHP'NİN MİLLETVEKİLİ ADAY LİSTESİ

1- Akif Ekici

2- Mehmet Gökdağ

3- Ali Peri

4- Coşkun Özkaya

5- Naci Kılıç

6- Hasan Şahin

7- Merve Altınbaş

8- Fatma Kılıç

9- Mehmet Turan Gündoğdu

10- Cemal Çankaya

11- Hakan Korkmaz

12- Hasan Aktaş

HDP'DE OSMAN DEMİRCİ 3. SIRADA

HDP'de 1 Kasım seçimlerinde Gaziantep'te değişime gitti. Celal Doğan'ın İstanbul 1. bölgeden aday gösterilmesinin ardından 2. sıra milletvekili olan Mahmut Toğrul 1. sırada aday gösterildi. Van Milletvekili Gazeteci Yurdusev Özsökmenler ise 2. sıraya yerleşirken Osman Demirci ise 3. sırada yer aldı. HDP listesi şu şekilde oluştu:

1- Mahmut Toğrul

2- Yurdusev Özsökmenler

3- Osman Demirci
4- Emine Akkuş Çiçek
5- Hasan Sarı
6- Berivan Özpolat
7- Sultan Bayındır
8- Dilek Büyükkaya
9- Salman Tulumlu
10- Yurdanur Mutlu
11- Cezayir Bozan
12- Umut Baran

(HABER: LEYLA ÖZEKŞİ POLAT- Meral KINACILAR)