Gaziantep’in Yavuzeli İlçesine bağlı Aşağıhocüklü köyünde vatandaşlar, sel ve deprem korkusuyla uyuyamıyor. Yağmurun yağmaya başlamasıyla birlikte olası bir kaya düşmesine karşı evlerinde nöbet tutan köy hakkında boşaltma kararı çıktı. Yaklaşık 150 yıllık yerleşim yeri olan Yavuzeli İlçesine bağlı Aşağıhöcüklü köyü selin en çok yaşandığı köylerden biri oldu. Dere yatağına yakınlığı ve dağlık alan olması nedeniyle diken üstünde olan köyde ikamet eden vatandaşlar, her an bir sel ve deprem olacak korkusuyla yaşıyor. Birçok defa sele maruz kalan köye, etrafında bulunan dağlardan kayalıklar düşüyor.

YAĞMUR YAĞMASINA SEVİNEMİYORLAR
Köyün dere yatağına yakın dört tarafının dağlık bölge olması nedeniyle yağan yağmurunda etkisiyle dağlarda bulunan kayalar evlere isabet ederken, düşen kayalar köyde bazı vatandaşların yaralanmasına neden oldu. Özellikle kış mevsimi nedeniyle sık sık yağmur yağarken, köylüler sel olacak korkusuyla evlerinde nöbet tutuyor. Yağmurun yağmasına sevinemeyen köylüler, artık köylerinin boşaltılmasını bekliyor.

TEKNİK EKİP VE MÜHENDİSLER İNCELEME YAPTI
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ve İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Gaziantep Müdürü Sinan Atakan’ın çabaları sonucu köyde inceleme yapan teknik ekip ve mühendisler köyün bir an önce boşaltılması için hazırladığı raporu Ankara’ya sundu. Verilen rapor doğrultusunda köyün boşaltılması için karar çıkarken, köylülere müjdeyi AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ve AFAD Müdürü Sinan Atakan verdi.

KÖYLÜLERİMİZİN TAMAMINA SAHİP ÇIKACAĞIZ
AK Parti Gaziantep Milletvekili Erdoğan, köylüleri köy meydanına toplayarak onlara hitaben bir konuşma yaptı. Erdoğan, ‘Bu olayı AFAD İşleri Başkanlığına sunduklarını belirterek şöyle konuştu: "Gaziantep’teki müdürlüğümüz bu konuda teknik ekip ve mühendisleri ile birlikte çok büyük çaba gösterdi. Hepsine teşekkür ediyorum. Biz bu konuyu defalarca Ankara’da görüştük. Köyün topyekün bir kaldırımı düşünülüyordu. Fakat bu kısmi kaldırmanın çözüm olmayacağını gördük. Burada çok ciddi bir tehlike var ve taşınmasıyla ilgili karar çıkarıldı. Bu karar İl AFAD Müdürlüğü’ne de iletildi. Müdürlük ekipleri çalışmaları başlattı. Dört beş gündür buraya gelip gidiyorlar. İnşallah biz bu olayı sonuçlandırmayı düşünüyoruz ve takip edeceğiz. Zaten köyün ekonomik durumu ortada hepsinin ekonomik durumu zayıf, onun için sayın müdürümüzle görüştük teknik olarak onlara da bakacaklar. Olabildiğince köyümüzün tamamına sahip çıkmaya çalışacağız“

KÖYLÜLERİN TAMAMI EV SAHİBİ OLACAK
AFAD Müdürü Sinan Atakan ise, birkaç kez bu köye geldiğini ve mühendisleri gönderdiğini belirterek şöyle konuştu: "Biz yerelde sayın vekilimiz Ankara’da sürekli bu işin takipçisiydik. Bakanlar Kurulu’nda afete maruz bölge kararı çıkmamasına rağmen ben Ankara’ya kendim giderek yazıyı elden aldım. Hak sahipleri çalışmasını başlatmış olduk. Bizim burada ilk çalışmamız kaya düşmesinden dolayıydı. Ancak birde dere yatağı var. Bundan dolayı sel baskınları oluyor. Hayvanlar telef olduğundan köylüler mağdur olmuştu. Biz bu işin koordinasyonunu sağlamakla görevli olarak DSİ’yi işin işine soktuk. Kaya düşmesini ve sel yatağını bileştirerek, köyün tamamını afete maruz bölge olarak planladık. Hedefimiz bu köyde kaç tane ev varsa hepsini yeni yapacağımız yere almaktır.”

KORKUDAN UYUYAMIYORUZ
Aşağıhocüklü köylüleri yaptıkları açıklamada, köylerinde toprak kayması ve kaya düşmesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Genellikle en büyük sorunumuz ve sıkıntımız sel. Sel olur diye evde rahat uyuyamıyoruz. Malımız canımız sıkıntıya giriyor. Kışın toprak kaymaları çok oluyor. Yer aşındığı için kaya düşmeleri oluyor. En büyük sorunumuz sel olayı. Yağış çok olduğu zaman sabaha kadar yatamıyoruz. Evlerimizi ve ahırlarımızı sel basar diye korkuyoruz. Bir an önce köyün buradan kalkıp yeni yerleşim yerine taşınmasını istiyoruz.“
Ak Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan ve AFAD Müdürü Sinan Atakan daha sonra kaya düşen haneleri tek tek gezerek, incelemelerde bulundu. Bu arada köylüler için yeni yapılacak yeni yerleşim yerinin inşasına başlandı.