Makine Mühendisleri Odası, Endüstriyel Tesislerde Yangın Güvenliği Konferansı" düzenliyor. 25 Eylül'de Sanayi Odası meclis salonunda saat 14'te yapılacak olan konferansa konuşmacı olarak konunun uzmanları, MMO Yönetim Kurulu Y. Üyesi Harun Erpolat ve İTÜ Makina Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Kazım Beceren katılacak. Oda Başkanı Başar Küçükparmak, sanayideki gelişmelerin yeni üretim teknolojileri, yeni enerji kullanımları, çok katlı ve çok amaçlı binalar gün geçtikçe artarken, yeni üretim sistemlerine ve yeni binalara uygun gerekli önlemlerin alınmaması da yangın tehlikesini beraberinde getirdiğini söyledi.

ÖNEM VERİLMİYOR

Yangın öncesi gerekli önlemlerin alınmasının önem arzettiğini belirten Küçükparmak, "Yangın, ne zaman ve nerede başlayacağı belli olmayan ve ne kadar süreceği de önceden kestirilemeyen bir tehlikedir. Yangınlar, ölüm ve yaralanmaların yanında, büyük maddi hasarları da beraberinde getirmektedir. Yangın da can ve mal kaybını önlemenin birinci koşulu, yangının çıkmasını önlemek ve buna uygun tedbirleri almak, ikinci koşulu ise yangın çıktığında erken müdahale ederek yangının büyümesini, yayılmasını önlemek ve söndürülmesini sağlamaktır. Yangının çıkmaması için gerekli önlemleri almak, yangının büyümesini ve söndürülmesini sağlamak ve yangın esnasında insanların güvenli bir şekilde binadan tahliyesi için gerekli önlemleri almak, yapı sektöründe mekanik tesisat alanına giren bir uzmanlık alanıdır. Yangın tesisatlarının projelendirilmesi ve uygulanması, Yangın Tesisatı Mühendis Yetkilendirme Kursu eğitimi almış, yetkin Makina Mühendisleri tarafından yapılmaktadır. Ancak yasal bir zorunluluk olmasına rağmen binalarda, iş yerlerinde yangın tesisatı ve önlemleri konusuna, gerekli ve yeterli önemin verilmediğini görebiliyoruz" dedi.

DİKKAT ÇEKECEĞİZ

Küçükparmak, "Bunun yanında, 25 Nisan 2013 tarihinde yürürlüğe giren İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından, yangı tesisatlarında kullanılan, yangın pompalarının performans testlerinin yılda en bir kez yapılması yasal bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu testler neticesinde yangın tesisatının düzenli olarak kontrolünün yapılması ve sistemin sürekli çalışır halde bulunması sağlanmış olacaktır. Son yıllarda ilimizde yoğun olarak yaşanılan yangın felaketlerine karşın, konunun önemine dikkat çekmek, üyelerimizi, sanayicilerimizi, ilgili tüm teknik elemanları, işletmelerdeki iş güvenliği uzmanlarını ve vatandaşlarımızı bilgilendirmek, ilgili yasa ve yönetmelikler ile güvenlik sistemleri ve önlemlerini ele almak ve çözüm yolları üretmek amaçları ile 25 Eylül 2014 tarihinde Gaziantep Sanayi Odası Konferans Salonunda "Endüstriyel Tesislerde Yangın Güvenliği Konferansı" düzenliyoruz" şeklinde konuştu. BÜLTEN