“Uluslararası Gaziantep Âlimleri ve Gaziantep’te Dinî Hayat” adlı sempozyum bildirilerini “Gaziantep’te Dini Hayat” ismiyle kitaplaştırarak ilim dünyasına sundu.

Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü Halil İbrahim Yakar, ‘Gaziantep’te Dini Hayat’ adlı ve bin 24 sayfalık kitabın Gazikültür A.Ş.’nin 11. yayını olarak okuyucuyla buluştuğunu söyledi. Yakar, kitabın Zeugma Müzesi ile Arkeoloji Müzesi mağazalarında ve Türkiye genelinde satışa sunulduğunu kaydetti.

GEÇMİŞTE YAŞANANLAR

Yakar, “Gaziantep, geçmiş dönemlerde sahip olduğu ilmi ve dini alanındaki canlılık ve çeşitlilikten dolayı, Türk-İslam medeniyetinin zirve dönemlerinden birini yaşadığı Türkistan’daki Buhara şehrinden hareketle Antepli büyük tarihçi ve ilim adamı Bedrettin Ayni tarafından “Küçük Buhara” olarak anılmıştı. Ancak her ne kadar Gaziantep’in böylesi bir mirası bulunsa da kent, bugün itibariyle daha çok sanayisi ve zengin yemek kültürü ile temayüz etmektedir. Kentin dinî sahadaki birikimi, sekülerleşmenin de etkisiyle gündeme pek gelmemektedir. Oysa bizi biz yapan ve diğerlerinden ayıran sahip olduğumuz böylesi değerlerdir. Bu değerleri hatırlamak ve sahip çıkmak geçmişte olduğu gibi özellikle, küreselleşmenin etkileriyle yerel kimliklerin zayıfladığı, kimlik bunalımlarının ve arayışlarının yoğunlaştığı, anlam kaymalarının yaşandığı günümüz dünyasında daha bir önem kazanmıştır” dedi.BÜLTEN