Gaziantep'te sis yüzünden iki gün boyunca uçak seferlerinin yapılamaması, özellikle iş alemini olumsuz etkilerken, gözleri de bir türlü bitirilemeyen yeni pist inşaatına çevirdi. Temmuz ayında bitirilmesi gereken pistin alt yapı inşaatından sonra çalışmalar durduruldu. Üst yapısı için ise, 11 Aralık 2014 de ihale yapılacağı öğrenildi. Bu durumda Gaziantep'in bir süre daha sis ve kötü hava şartlarında uçak sıkıntısı yaşaması kaçınılmaz oldu. Bu arada en ilgi çekici konuşma Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz'dan geldi. Çıkmaz gazetemize yaptığı açıklamada "uçak seferlerinin yapılamaması nedeniyle bir mağduriyet yaşanıyor, ancak elden gelen bir şey yok. Allah'a dua edeceğiz ki sis bir an önce kalksın"diye konuştu.

Gaziantep havalimanında Pazartesi, Salı ve çarşamba günü iç ve dış hatlarda uçak seferleri iptal edildi. Uçak seferleri dünöğle saatlerinde yeniden başlarken, akşam saatlerinde ise yine iptaller geldi. Bu olumsuzluktan en çok etkilenenlerin başında ise iş ve sanayi dünyası geldi. İki gün boyunca Adana'ya inmek veya Adana'ya gitmek zorunda kalan işadamları, büyük mağduriyet yaşadıklarını belirterek, pistin bir an önce ihalesinin yapılarak hizmete açılması gerektiğini söyledi.

NELER SÖYLEDİLER?

ALİ YENER:LOKASYONU YANLIŞ

Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Ali Yener, yurtdışından yeni geldiğini, sisten dolayı Adana'ya inmek zorunda kaldığını söyledi. Pistin lokasyonunun yanlış olduğunu belirten Ali Yener, "Şehir merkezinde sis yok, havaalanında var. Havaalanının lokasyonu yanlış. Yeni pistin bitirilememiş olmasını ilgisizliğe bağlıyorum. Galiba yetkililerin bir boşluğuna geldi. Mayıs, Haziran ayında bitirilmesi gereken pist hala bitirilemedi, yarım kalmış. İhalesi daha yapılmamış, bunun adı ilgisizlik, sorumsuzluk. Yapacak bir şeyimiz yok. Yeni pist neden bitirilemedi? Bu sorumluluk kimin? Bunların cevaplanması gerek" diye konuştu.

CAHİT NAKIBOĞLU:ÇOK MAĞDURUZ

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, sis yüzünden uçakların kalkmaması nedeniyle iş adamlarının perişan olduğunu söyledi. Havalimanında sis nedeniyle seferlerin iptal edilmesi nedeniyle milletin perişan olduğunu belirten Cahit Nakıboğlu, "Gaziantep'in maalesef makus kaderi. Teknik konuları bilmiyorum, ikinci pist yapılıyordu. Ama daha o ikinci pistin beton kısmının ihalesi bile yapılmamış. Seneye bu zaman belki faaliyete geçer, geçmez. Biz çok mağduruz. Gelecek olan müşterilerimiz gelemiyor, durum çok kötü, çok vahim. Bugün Adana'ya 3 tane araba çıkardık. Araçlar gelen misafirlerimizi götürmeye, karşılamaya çıktı. Organizede 850 firma var, her firmanın araç çıkardığını düşünün, yazık değil mi?" diye konuştu.

CELAL DOĞAN:İHMALLER BU SONUÇLARI DOĞURUYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Celal Doğan, Gaziantep'in dünyanın 200 ülkesiyle bağlantısı olan, sanayi ve ticaretinin gelişmişliği nedeniyle iş seyahatlerinin yoğun olarak yapıldı bir kent olduğunu belirterek, "Uçak seferlerinin yapılmaması Gaziantep'in ekonomik olarak zararına olur" dedi. Pist inşaatının zamanında yapılması, uzamaması gerektiğini söyleyen Celal Doğan, "herşeyin hesabının iyi yapılması lazım. İhmaller bu sonuçları doğuruyor, kontrol ihmalleri bu sonuçları doğuruyor. İşi yapabilene vermek lazım. Bu ülkede ihale kanunu 28 defa değişti. Bizim Avrupa birliği standartlarında bir ihale kanununa ihtiyacımız var. Ben de geçtiğimiz günlerde Gaziantep'e 3.5 saat gecikmeli geldim" diye konuştu.

MENDERES KARADUMAN:TAKİP EDEN YOK

Gaziantep İl Genel Meclisi son Başkanı Menderes Karaduman, sadece havaalanının değil, özel idarenin yaptırdığı havuzun da yarım kaldığını belirterek, "İhale veriliyor ancak takip eden yok. Gerekli kontroller zamanında yapılmıyor. Havuz yarım kalmıştı. Havuzu yapan firma Şahinbey Belediyesinin yaptırdığı havuzu da yarım bırakmıştı. Ayrıca bir çok okul binası da müteahhit problemi yaşıyor. Bu sis doğal bir olaydır. Tabi uçaklar inemez ama bizim insanlarımızın yapması gereken işler yapılmadığından dolayı sis de engel olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

ABDULKADİR ÇIKMAZ:ALLAH'A DUA EDECEĞİZ

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, uçak seferlerinin yapılamaması nedeniyle bir mağduriyet yaşandığını, ancak elden gelen bir şey olmadığını söyledi. Çıkmaz. "Yapacak bir şey yok. Hava muhalefetinden dolayı Maraş'a, Urfa'ya da uçak gelmiyor. Pist bitmemiş. Allah'a dua edeceğiz ki sis bir an önce kalksın. Kasım-Aralık bazan böyle oluyor. Mağduriyet var fakat yapacak birşey yok. Her mağduriyette ağlayacak halimiz yok. Pist için alt yapısı için ayrı üst yapısı için ayrı ihaleye çıkmışlar. Altyapısı bitmiş üst yapısı için ihaleye çıkacaklarını duydum" dedi.

RIDVAN KÖKSÜZER:GAZİANTEP'E YAKIŞMIYOR

İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, sanayisi ve ticareti çok gelişmiş, sürekli dışarı gidilip gelinen, dışarıdan iş için gelenlerin çoğunlukta olduğu Gaziantep'e bu havaalanının hiç yakışmadığını söyledi. Rıdvan Köksüzer, "İhracatımızı nasıl yükseltiriz diye düşünürken, uçak seferlerinin günlerdir yapılamıyor olması şehir adına büyük kayıp, kötü bir durum. Bir an önce ağırlığını koyup bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Pisti tekrar düzenleyip hizmete açmak lazım. Pistin bu kadar uzun sürmemesi lazımdı. Milletvekilleri devreye girerek bu sıkıntıyı çözmeliler" dedi.

NECATİ KANALICI: GAZİANTEP'E ULUSLARARASI YEPYENİ BİR HAVAALANI YAPILMALI

İş adamı Necati Kanalıcı ise, mevcut havaalanının Gaziantep'e yetmediğini, yakışmadığını, bu havaalanını revize etmeyle, bu memlekete birşey katılmayacağını söyledi. Kanalıcı, "Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman arasında Gaziantep sınırlarında, yepyeni bir uluslararası havaalanı yapılmalıdır. Adana-Mersin nasıl birlikte bir havaalanı yapıyorsa bizim de Narlı taraflarında bir havaalanı yapmamız şart. Çünkü mevcut havaalanın yeri yanlış. Burası sisli bir yer. Hiçbir zaman havaalanı olmayacak bir yer, sıcak bir bölge. Başpınar ile arasında 2-3 derece ısı farkı var" dedi. Meral KINACILAR