* 5.organize sanayi bölgesi açıldı. 170 fabrika gümbür gümbür çalışıyor. Ancak bu kadar büyüklükte bir sanayinin sanayi arşivi yok. Avrupa'da bir bakkal dükkanı açmak için devletten belediyeden onay alman lazım. Sistem böyle. Bizde ise herşey serbestçe

*Ben 100 bin liraya yakın yangın tesisatı için para harcadım. Yol olmazsa, herşey sağlıklı olmazsa neye yarar. 3 ve 4. organizedeki rezilliği görün yol yok. Büyük arabaların geçeceği yol yok, herkes inşaatı yola kadar yapmış. Yolda yükleme yapıyor. Kaldırıma da fabrika yapmışlar

" Ben bir Gaziantepli olarak şehir merkezindeki trafikten utanıyorum. İnönü Caddesi, Hürriyet caddesi, Ordu caddesi ve Ali Fuat Cebesoy Bulvarında sabahları akşamları gidip gelmenin imkansız hale geldiğini herkes görüyor

*Dinamik kavşaklar Şimdilik iyi oldu gözüküyor. Eğer sonuç alınırsa yapanın eline sağlık demek zorundayım. Erikçe'den bir yol yapılsa, İbrahimli bölgesinin, organizenin yüzde 60 trafiğini hafifletir.

*Avrupa'da trafiği ihlal ettiğinde arkandaki seni uyarıyor çok hızlı gittin, yanlış geçtin ve cezalar çok büyük. Bizde birini uyardığınızda değneği çekip üzerinize geliyorlar. Bunların hepsi hukuk ve eğitim sistemiyle alakalı

Sanayici ve MHP eski il başkanı Bayram Kemal Kılıç, Gaziantep'te ekonomiden trafiğe kadar herşeyin düzensiz olduğunu söyledi. Gaziantepli sanayiciler olarak ekonominin gidişatından endişeli olduğunu söyleyen Kılıç, “daha sanayicinin sanayi arşivi bile tutulmamış, 5’ncisi açılan OSB’nin plansız düzensiz yapılanması, kaldırımlara bile fabrikalar kurulması, ne kadar düzensiz olduğumuzun belgesi niteliğindedir”dedi.

Kemal Kılıç, bir vatandaş olarak Gaziantep’teki trafiğin durumunun da içler acısı olduğunu söyledi ve “İnönü Caddesi, Hürriyet caddesi, Ordu caddesi ve Ali Fuat Cebesoy Bulvarında sabahları akşamları gidip gelmenin imkansız hale geldiğini herkes görüyor. Ben bir Gaziantepli olarak şehir merkezindeki trafikten utanıyorum. Bizim fabrika organizede, ev İbrahimli'de. İbrahimli'den giriş çıkışta belediye başkanlarına her gün dua ediyorum" dedi.

Bir dönem MHP il Başkanlığı yapan Plasmat Masterbatches Yönetim Kurulu Başkanı olan Bayram Kemal Kılıç ile eğitimi, sanayideki eksiklikleri ve kent trafiğini konuştuk.

SANAYİ ARŞİVİMİZ YOK

“Gaziantep sanayi büyüyor, ancak sanayicilerin karları düşüyor” diyen Bayram Kemal Kılıç, ancak bazı sorunların çözülemediğini dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti: "5.organize sanayi bölgesi açıldı. 170 fabrika gümbür gümbür çalışıyor. Ancak bu kadar büyüklükte bir sanayinin sanayi arşivi yok. Devlet olarak, sanayi odası olarak bir çalışma yapılarak bir sanayi arşivi oluşturulursa, Gaziantepli sanayici daha güzel para kazanır, daha güzel yatırım yapar, yatırımlar daha sağlıklı olur. Yatırımı yapan, çalışan herkes para kazandıkça daha rahat eder"

SANAYİ HA BİRE BORÇLANIYOR

Gaziantep'teki temel problemin para kazanamamak olduğunu dile getiren Bayram Kemal Kılıç, "Yani vadeler uzuyor, işletmelerin karı düşüyor. Sanayi arşivi olmadığı için 100 tane halıcı varsa 200 tane daha açılsa yok diyen yok. O zaman ne oluyor karlar küçülüyor. Herkes giderini düşürmek için, karını artırmak için kapasite artırıyor, mecburen ha bire borçlanıyor. Borçlanmanın bir sebebi de karsızlık yani. Sunu da tek önleme yolu sanayi arşivi" diye konuştu.

SANAYİCİLER KARSIZLIKTAN YATIRIM YAPIYOR

Dünyanın her yerinde sanayi arşivi olduğunu, sadece Türkiye'de olmadığını dile getiren Kılıç, "Avrupa'da bir bakkal dükkanı açmak için devletten belediyeden onay alman lazım. Bir mahallede bir bakkal dükkanı 10 km alana hitap ediyor diyelim, ikincisini açma şansı yok, niye ruhsat vermiyorlar. Sistem böyle. Bizde ise sürümden kazanmak için ha bire yatırım yapıyorlar, bununda da tek nedeni karsızlık" dedi.

BÜROMA YARIM SAATTE GELİYORUM

Dinamik kavşakların fena olmadığını ve yararlı olacağını düşündüğünü söyleyen Kılıç, "Şimdilik iyi oldu gözüküyor. Eğer sonuç alınırsa yapanın eline sağlık demek zorundayım. Ama ben bir Gaziantepli olarak şehir merkezindeki trafikten utanıyorum. Bizim fabrika organizede ev İbrahimli'de. İbrahimli'den giriş çıkışta belediye başkanlarına her gün dua ediyorum" dedi.

GAZİANTEP'İN DURUMU İÇLER ACISI

İnönü Caddesi, Hürriyet caddesi, Ordu caddesi, Ali Fuat Ceseboy Bulvarından sabahları akşamları gidip gelmenin gün geçtikçe zorlaştığını söyleyen Kılıç, "Mesela İbrahimli'den şehir merkezindeki büroma yarım saatte gelemiyorsun. Gaziantep'in trafikteki durumu içler acısı" dedi.

ERİKÇE’DEN ORGANİZEYE YOL YAPILMALI

'Erikçe'den Organizeye yol yapılsa trafik yükü hafifler' iddiasında bulunan Kılıç, "Erikçe'den bir yol yapılsa, İbrahimli bölgesinin, organizenin yüzde 60 trafiğini hafifletir. Ben yolu göstereyim kendilerine. Erikçe, zaten villalara yaklaşık 1 km filan asfalt. O köyün içinden geçen yol da asfalt. Sadece bir yolu genişletecekler başka bir şey yok. Zaten hazır yol var" dedi.

ÇEVRE YOLLARI AKTİF HALE GELMELİ

'Yani çevre yolunu aktif hale getirmezlerse Gaziantep'in trafiğini çözemezler' diyen Kılıç, Gaziantep trafiğini rahatlatmak, sıkıntıyı giderebilmek için çevre yollarını kullanmak gerektiğini belirterek şunları söyledi:"Çok giriş çıkış yapacaklarki, trafik şehir merkezinde distribütörlük görevi görsün, dağılsın. Moskova'da böyle, Londra'da böyle dünyanın en büyük şehirlerinde hep distribütörlük sistemi var. Çevre yoluna heryerden çıkış çok, o zaman şehir merkezinde sıkıntı olmuyor, yığılma olmuyor. Adam daireden nereden çıkarsa istediği yere gidiyor. Bu çevre yollarını onun için kullanmak lazım. Biz çevre yolunu yaptık iki sene kullanmadık. İkinci baskıya geçtik tekrar. Çevre yollarını aktif hale getirmek lazım."

TRAMVAYLARIN KİTLELERE FAYDASI VAR

Tramvayların topluma faydasının olduğunu dile getiren Kılıç, "Tramvayların kitleye faydası önemli. Her yönden güzel. Tramvay sistemi Küsget'e, Organizeye gitse daha iyi olacak, yapılacak ama milim milim gerçekleştiriyorlar" dedi.

KALDIRIMA FABRİKA YAPMIŞLAR

Sanayicilerin yangına karşı yeterli yatırımı yapıp yapmadıklarını sorduğumuz Bayram Kemal Kılıç, "Ben 100 milyara yakın yangın tesisatı için para harcadım. Yol olmazsa, herşey sağlıklı olmazsa neye yarar. 3 ve 4. organizedeki rezilliği görün yol yok. Büyük arabaların geçeceği yol yok, herkes inşaatı yola kadar yapmış. Yolda yükleme yapıyor. Kaldırıma da fabrika yapmışlar, yolun üstünede fabrikadan yükleme yapıyorlar, kendi malları gibi. Yangında çıkar, sel de olur. Herkesin tuzu kuru" dedi.

BİZDE DEĞNEĞİ ÇEKİYORLAR

Dünyanın pek çok ülkesini gezdiğini, bizdeki en büyük sıkıntının ukuk ve eğitim eksikliği olduğunu gördüğünü ifade eden Kılıç şöyle konuştu:"Yani bir devletin, bir belediyenin çalışabilmesi için önce hukuk sisteminin çalışması lazım. Bir milletin başarılı olabilmesi için hukuken devletin sistemine riayet etmesi lazım. Vicdanen de Allah'ın kanunlarına riayet etmesi lazımki o zaman başarılı olur. Bizde ikiside yok. Şimdi Avrupa'da trafiği ihlal ettiğinde arkandaki seni uyarıyor çok hızlı gittin, yanlış geçtin ve cezalar çok büyük. Bizde birini uyardığında değneği çekip birbirinin üzerine gidiyorlar. Bunların hepsi hukuk ve eğitim sistemiyle alakalı" diye konuştu.

JAPONYA MEYDANDA

Devlet olarak eğitimi sil baştan yapıp ciddi eğitim reçeteleri yazılması gerektiğini kaydeden Kılıç, "Mesela 2. Dünya savaşından sonra Japonya'da, devlet yöneticileri herkesi çağırmış. Bu yükten nasıl bir eğitim programıyla kurtulabiliriz diye sormuş. Birisi 5, biri 10, diğeri ise 25 senelik bir programla kurtulabiliriz demiş. 25 yıl diyenin fikrini beğenmişler. Bugün Japonya meydanda. 60'da onlarda Almanya'ya işçi göndermişti, bizde gönderdik, bizim durumumuzda meydand,a onların durumuda meydanda. Bu hükümet döneminde 4-5 tane bakan değişti. Hepside birbirinin müfretadını beğenmedi. Sanki başka hükümetin müfredatıymış gibi, böyle bir eğitim sistemi olur mu? Milli Eğitim Müdürü üniversiteye giriş sıramızı açıklayamıyor. Bu dünyada görülmüş mü?" şeklinde konuştu.

Kılıç, yeni bir yer yaptıklarını, yeni makinalar aldıklarını da anlatarak, "Kendi çapımızda bizde yenileniyoruz. Kapasiteyi, makinayı ve yerimizi yeniledik. Kapasitemizi yüzde 50 arttırdık" dedi. Meral KINACILAR