Tam 22 yıl önceki, Gaziantepspor’un durumu şimdikiyle tıpatıp aynı vaziyete geldi. 22 yıl önce 1991-92 futbol sezonunda Gaziantepspor peşpeşe iyi sonuçlar alıp ligin bitimine 7 hafta kala teknik direktör Sakıp Özberk ile Galatasaray galibiyetinden sonra yollarını ayırmış ve peşpeşe 5 maçta hiç puan alamayarak küme potasına girmişti.

2013-14 futbol sezonunda ise Gaziantepspor 35 puana ulaşınca Sergen Yalçın ile yollarını ayırdı ve sonraki 6 maçtan sadece 1 puan alarak düşme patısının sınırına dayandı. Tıpkı 22 yıl önce sınırda olan ve Konyaspor ile Kamil Ocak’ta 2-2 berabere kalarak ligde kalmayı garantileyen Gaziantepspor, aynı pozisyonda Pazar günü Eskişehirspor ile oynayacak.

Süper lige yükseldiği ilk yıllarda 1991 – 1992 sezonunda teknik direktör Sakıp Özberk’in yönetim tarafından görevine son verilmesinin ardından 5 hafta üst üste galip gelemeyen kırmızı – siyahlı takım, aradan geçen 22 yıldan sonra aynı olayı bir daha yaşıyor.

Gaziantepspor, 22 yıl önce sezonun tamamlanmasına 2 hafta kala kendi evinde Konyaspor ile son dakikada Balalo’nun attığı gol sonrası 2 – 2 berabere kalarak ligde kalmayı garantilemişti.

Şimdi ise Sezonun tamamlanmasına 2 hafta kala küme düşme çemberinde yer alan Elazığspor’un 2 puan üstünde yine bir basamak yukarıda olan Gaziantepspor’un kalan maçlarda mutlak galibiyet elde etmesi gerekiyor.

İLGİNÇ TESADÜFLER

Türkiye Futbol Federasyonun 1991 – 92 sezonun da ki adıyla 1. Ligde o dönem 16 takım mücadele ediyordu.

Ligin 24’ncü haftasında deplasmanda Galatasaray’ı 1 – 0 mağlup eden Gaziantepspor, bir sonra ki hafta kendi evinde Aydınspor’a 4 – 0 mağlup olunca dönemin yönetim kurulu, teknik direktör Sakıp Özberk’in görevine son vermiş ve Yılmaz Gökdel ile yola devam kararı almıştı.

Özberk’in ayrılmasının ardından Bursaspor’a 4 – 1 mağlup olan ekip, kendi evinde Bakırköy ile 1 – 1 berabere kaldı. Ankaragücü’ne 28. haftada deplasmanda 4 – 0 mağlup olan temsilcimiz, küme düşme korkusunu iyice hissetmeye başladı. Sezonun tamamlanmasına 1 hafta kala kendi evinde Konyaspor ile hayati bir maça çıkan Gaziantepspor, 2 – 1 geriye düştüğü karşılaşmanın son dakikasında attığı golle durumu 2-2 yaptı. En yakın takipçisi Boluspor’un deplasmanda Sarıyer’e 2 – 1 mağlup olmasıyla son haftaya 4 puan farkla giren temsilcimiz ligde kalmayı garantilemişti.

Gaziantepspor, bu sezonda son olarak 25’nci haftada Konyaspor’u deplasmanda 1-0 mağlup ettikten sonra kendi evinde Fenerbahçe’ye 3 – 0 mağlup olunca teknik sorumlu Sergen Yalçın, görevinden istifa ederek takımdan ayrıldı.

Sergen Yalçın’ın ayrılmasının ardından Tahsin Tam ile çıkılan maçlarda Sivasspor’a 3-2 mağlup olduktan sonra kendi evimizde Kasımpaşa ile 2 – 2 berabere kaldık. Elazığspor’a 2-1 mağlup olduktan sonra, Gençlerbirliği’ne 1-0, Trabzonspor’a 2-1 ve Kayseri Erciyes’e 1-0 yenilen kırmızı – siyahlılar, yine sezonun tamamlanmasına 1 hafta kala Eskişehirspor’u Kamil Ocak Stadyumunda mağlup etmesi durumunda son haftaya korkusuz girme ihtimali yüksek olacak.

KRİZ YİNE PARA

Maddi sıkıntılar nedeniyle bazı futbolcuların alacakları ödenemeyen ve oyunular arasında tartışmanın meydana geldiği Gaziantepspor’da 1991 – 92 sezonunda da maddi sıkıntılar nedeniyle zor günler yaşanmıştı.

Dönemin yönetimi bir yandan futbolcuların alacaklarını temin etme yönünde çaba sarf ederken bir yandan da takımı ligde tutmanın hesapları içerisindeydi.

1991 – 92 SEZONUNDA Kİ SIRALAMA (SON 7 HAFTA)

HAFTA SIRALAMA PUAN

24 8 30

25 8 30

26 9 30

27 10 31

28 11 31

29 12 32

30 13 32

2013 – 14 SEZONUNDA Kİ SIRALAMA (SON 8 HAFTA)

HAFTA SIRALAMA PUAN

25 10 35

26 10 35

27 11 35

28 12 36

29 12 36

30 13 36

31 14 36

32 15 36

Ökkeş Özekşi’nin 1992 yılında 2-2 biten Konyaspor maçından sonra Tercüman Gazetesi’nde yazdığı yazı.

BİLE BİLE LADES

Gaziantepli sporseverler hala kümede kaldıklarına inanamıyorlar.

Aslında inanamadıkları kümede kalma değil, takımın bu duruma nasıl düştüğü ve mucize golle 1.ligde kaldıkladırıdır…

Çok değil daha 5 maç önce bu takım ligde beşincilik hesapları yapıyordu… Ancak ne olduysa Galatasaray maçından sonra oldu…

Teknik direktör sakıp özberk’in başarısının ardına sığınan yönetim ve başkan, takım Galatasaray’ı deplasmanda yenerek puanını 30’a çıkarınca, tüm kerametin kendilerinde olduğunu sanarak, bu başarılı teknik adamın görevine son verdiler…

Sandılar ki nasıl olsa 5 maçta 3 puan alırız…

Aman kazın ayağı öyle çıkmadı…Bu takımda onaltıncı futbolu hep PAF takımından takviye ediliyordu. Bu takımda ikinci bir santrafor yoktu. Bu takım, dar kadrosuna rağmen Sakıp özberK’in sihirli değneği ile sahada öylesine başkalaşıyordu ki buna kimse inanamıyordu…

Geçen sezon Veysel faciasını yaşayan Gaziantepspor birden bire değişmiş, o koşmayan, mücadele etmeyen, pres yapmayan takım gitmiş, yerine başka bir ekip gelmişti sanki…

Ama değişen birşey yoktu…Hatta futbolcu kadrosu bile Veysel dönemine göre eksik ve yetersizdi. Sezon başında Gaziantepspor için küme düşecek takımların başında geliyor diyenler gün geçtikçe bu fikirlerinden vazgeçtiler ve alınan başarılı sonuçlardan sonra bu kez takımlarının lig boyunca muhafaza ettiği 8-9. sıralarını bile beğenmez oldular. Tüm bu gelişmeler, özellikle yönetimde ve her önüne gelenin sözleriyle hareket eden Başkan Ahmet Yılmaz’da olumsuz etkiler yarattı…

Gaziantep’te 30 yıllık A.Mekikspor-Şehreküstü amatör takımları arasındaki çekişme bu takımlardan A.Mekikspor’da futbol oynayan Sakıp Özberk’in üzerinde yoğunlaşmaya başladı.

Gaziantepspor’da başarılı olamaz denilen ve göreve getirilmezden önce, bu teknik adamı istemeyenler, alınan başarıyı hazmedemeyince bu kez başladılar, dedikodu yapmaya…

Sonuçta da, bir takım çevrelerin baskısı ve bazı gazetecilerin Sakıp düşmanlığını iyice açığa çıkartması semeresini verdi ve Gaziantepspor Başkanı Ahmet Yılmaz bundan sonra Sakıp Özberk’e ihtiyacımız yok. bu takım nasıl olsa kümede bırakırız diyerek belki de hayatının hatasını yaptı.

Gaziantepspor Sakıp Özberk’in görevine son verildiği hafta ligde 30 puanla 8. sırada idi.

Daha sonra apar topar getirilen Yılmaz Gökdel ise bu takıma hiçbirşey veremedi. Veremezdi çünkü takımın içi bombardıman edilmişti.

Futbolcular başkan dahil olmak üzere yönetime karşı saygı yerine nefret duyarken, bu arada takım içerisinde ayrıcalıklar tanınan bazılar ise tüm paralarını alarak rahatlamıştı…

Paralarını alamayan futbolcuların sayısı-parmakla sayılacak kadar az iken bunların başını Brezilyalılar çekiyordu.

Birçok futbolcu içerden bazı yöneticilere şirin gözükmek uğruna, ispiyonculuk başta olmak üzere, kim kimden nefret ediyorsa onun aleyhinde dedikodu üretirken, bu arada parasını alamayanların hemen idmana çıkmama eylemine geçmesi, Gaziantepspor’da büyük bir başıboşluk doğurmuş oldu.

bunun sonucunda inanmış futbolcu kadrosu gitmiş yerine futbol oynamaktan başka herşeyi yapan futbolcu topluluğu gelmişti.

sonuçta Gaziantepspor kendi evinde Konyaspor karşısında aciz kalmış, son dakikada gelen gol, Sarıyer’in boluspor’u mağlup etmesiyle büyük anlam kazanmış oluyordu.

Tribünleri dolduran 20 bine yakın taraftarın çabası, Sarıyer’in ise Boluspor’u mağlup etmesi Gaziantepspor’a 1.Ligde kalma şansını ortaya çıkardı.

Şimdi Gaziantep’te herkes, son anda yaşanan korkuyla karışık sevinç olayını konuşurken, Sakıp Özberk döneminden sonra Gaziantepspor’un ne hallede düştüğünü konuşuyor.