Kolejtepe Mahalle Muhtarı Doğan Koçak, mahallede her geçen gün Suriyeli sayısının arttığını, her işyerinde Suriyeli çalıştırıldığını, mahallede hırsızlık olaylarının çoğaldığını söyleyerek ''Buradan uyarıyorum. Yarın bu memlekette sosyal patlama olacak ve bunu hiç bir kuruluş engelleyemeyecek. Suriyeliler için yardımlar başlatıldı ama bizim fakir vatandaşımız için şu an öyle bir çalışma başlatılmadı. Bu memlekette sosyal patlamalar olacak, bu işin sonu hayra alamet değil" diye konuştu.

GASKİ'DE SURİYELİ ÇALIŞTIRIYOR

GASKİ'nin mahallelerinde kaldırım çalışması yaptığını, gidip baktığında kaldırım döşeyen 5 kişiden 4'ünün Suriyeli olduğunu belirten Doğan Koçak, "GASKİ 8 nolu sokakta kilit taşı döşüyordu. Taşeron, ucuz olduğu için Suriyeli çalıştırıyor. Bizim insanımız ne olacak, sokakta kalacak, hırsızlık daha da artacak, aç adam ne yapacak, fırın damını yıkacak. Adam bizim işçimize 300 vereceğine Suriyeliye 100 lira veriyor. Suriyeliler mahallemizi işgal etti. Mahallemizde hırsızlık olayları arttı. Sanayi mahallesindeki her işyerinde Suriyeli çalıştırılıyor. Yarın bizim insanlarımız ne olacak? Bu kez de onlar iş bulamayacak" diye konuştu.

EVLERİN KAPILARI ÇALINIYOR

Daha önce sessiz sakin olan mahallede, son dönemlerde arabaların camlarının kırıldığını, Suriyelilerin gece sokaklarda çöp topladığını, çok sayıda apartmanın kapılarının gittiğini belirten Doğan Koçak, "Bunlar son zamanlarda fazlalaştı. 15 gün içerisinde 2 nolu sokakta 5-6 tane hırsızlık olayı var. Göç alan yerler için normal ama kaygı verici bir olay. Her taraf Suriyeli olmuş. Mahallemizin nüfusu 10 bine yakın. Mahallede 70-80 Suriyeli ev var. Bir evde 18 kişi oturuyorlar. Bu memlekette sosyal patlamalar olacak, bu işin sonu hayra alamet değil" dedi.

İŞYERLERİ SURİYELİ ÇALIŞTIRIYOR

Mağaranın üzerinde daha önce boş duran evlerin çoğunun Suriyelilere verildiğini belirten Koçak, "Bu evlerin çoğu boştu. Şimdi bunlar yüksek fiyatlara Suriyelilere veriliyor. 200 liralık ev 400 liraya veriliyor. Gaziantepli kadar Suriyeli var. Sanayi içerisine gidip bakalım, her işyerinde mutlaka 2 suriyeli çalışıyor. 3-5 ay sonra bu iş nereye varacak. Her geçen gün daha da fazlalaşıyor. Bunların mülteciyle bir alakası yok. Bunlar mülteci değil. Mülteci devletin belirlediği bir bölgede kalır. Buradan uyarıyorum. Yarın bu memlekette sosyal patlama olacak ve bunu hiç bir kuruluş engelleyemeyecek. Suriyeliler için yardımlar başlatıldı ama bizim fakir vatandaşımız için şu an öyle bir çalışma başlatılmadı" dedi.

VATANDAŞI ÖNEMSEMİYORLAR

Selden dolayı mahallenin zarar gördüğünü de anlatan Koçak, "Yaşanan sel felaketinin bir daha yaşanmaması için önlem alınmasını istiyoruz. Biraz da alt yapı çalışmalarına önem verilsin. Zaten bizim vatandaşımız her yönden eziliyor. Mahallemizde beş adet sokak lambası yanmıyor sürekli Toroslar'ı arıyoruz 1 aydan öce yapmıyorlar. Mahalleleri önemsemiyorlar, vatandaşı önemsemiyorlar" dedi.

MAHALLELİ DE RAHATSIZ

Kolejtepe mahalle sakinleri, mahallede yaşanan Suriyeli yoğunluğundan dolayı rahatsız olduklarını belirttiler. Mahalle sakinlerinden Rıfat Künç, "Suriye’lilerin iş yeri açmasından da şikayetçiyiz. Kendi vatandaşımız işi bulamazken onlar iş yeri açabiliyorlar. Devlet kendi vatandaşına da sahip çıkmalı" dedi. TEDAŞ'la ilgili sorunlar yaşadıklarını söyleyen Künç, "Mahallenin bir ay boyunca elektriksiz kaldığı günler oldu. Biz bu sorunların giderilmesini ve halkın mağdur bırakılmamasını istiyoruz" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR