CHP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akif Ekici, Büyükşehir Belediyesi'nin 4 Şubat'ta ihaleye çıkaracağı hafif raylı sistemin 4. etap ihalesinin iptal edilmesini veya en azından ertelenmesini istedi. Ekici, 23 Nisan, Cumhuriyet, Hoşgör, İnönü Caddesi, Hürriyet Caddesi, Atatürk Bulvarı ve Ordu caddesinden, Üniversite bulvarına geçirilmesi düşünülen 12 km uzunluğundaki 4. etap hafif raylı sistemin, alternatif yollar açılmadan hayata geçirilmesinin trafiği içinden çıkılmaz hale getireceğini öne sürerek, "Bu ihale ertelenmez veya iptal edilmezse yargıya gideriz" dedi.

TRAFİK İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HAL ALDI

CHP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akif Ekici'nin Anatolian Otel'de düzenlendiği trafik ve ulaşım konulu basın toplantısına Şahinbey Belediye Başkan Adayı Mustafa Aslan, Şehitkamil Belediye Başkan Adayı Dr. Fethi Albayram, İl Başkanı Mehmet Gökdağ, Şehitkamil ilçe başkanı Mehmet Atar, Şahinbey İlçe Başkanı İbrahim Halil Özdemir de katıldı. Akif Ekici, 4. etap hafif raylı sistemin alternatif yollar planlanmadan yapılmaması gerektiğini söyledi. Gaziantep'in en öncelikli sorununun kent içi ulaşım ve trafik sorunu olduğunu belirten Akif Ekici, 10 yıllık Ak Partili belediye yönetimi bu sorunu çözmek yerine daha da içinde çıkılmaz bir hale getirmiştir" dedi.

ULAŞIM MASTER PLANINA UYULMADI

Belediye yönetiminin trafik yoğunluğunu azaltmak yerine, AVM'ler, akaryakıt istasyonları gibi plan tadilatlarıyla trafik yoğunluğunu daha da artırdığını ifade eden Ekici, "Hafif raylı sistem çözüm yerine sorun haline gelmiştir. Birinci etap hafif raylı sistem mevcut ulaşım master planına aykırı olarak faaliyete geçirilmiştir. Belediye 2006 yılında 1 Trilyon 300 bin tl ödeyerek master planı yaptırdı. Ancak uyulmadığı için trafik keşmekeş hale geldi. Hafif raylı sistem güzergahına uyulmadı. Master planına göre güzergahın Abdulkadir Aksu Bulvarı, Alleben Deresi, 14. Cadde ve Günaydın sokaktan başlamak üzere Mehmet Apaydın Sokak, Kemal Köker caddesinden geçmesi öngörülmüştü" diye konuştu.

TRAFİK TIKANMA NOKTASINA GELDİ

Belediye yönetiminin 1. Etap Hafif Raylı Sistemi mevcut ulaşım master planına aykırı olarak faaliyete geçirdiğini belirten Akif Ekici, "Ulaşım master planında yer almayan bu güzergah nedeniyle Zübeyde Hanım Bulvarı ile Muammer Aksoy Bulvarı üzerinde şehir içi ulaşım ve trafik tıkanma noktasına gelmiştir. Bu yanlış uygulama neticesinde sadece söz konusu ana arterlerde değil birçok noktada trafik sıkışıklığı vatandaşlarımızı perişan etmeye devam etmektedir" dedi.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ VE PARASAL KAYIP

İbrahimli bölgesinde hafif raylı sistemin ana yollardan geçirilmesi neticesinde yeni imara açılmış olan bu bölgede de maalesef sorun yumağı oluşturulduğunu söyleyen Ekici "Bu güzergahında uygulamaya geçmesi ile birlikte hafif raylıl sistem şu anda 6 dakikada trafik ışıklarında geçiş önceliği kullanırken, bu süre 3.5 dakikaya düşecektir. Bu da trafik ışıklarında uzun kuyruklar oluşturmasına buna bağlı olarak da hem ekonomik yönden hem de çevresel yönden olumsuz etki yaratmaktadır" dedi.

KISA, ORTA VE UZUN VADELİ ÇÖZÜM

'30 Mart seçimlerinden sonra göreve gelecek sosyal demokrat belediyeler olarak, acilen kent içi ulaşım ve trafik soruruna el atacağız' diyen Ekici, "Hafif raylı sistem projesiyle ilgili kısa ve orta vadeli çözüm önerilerini sunan Ekici, "Hafif raylı sistemin rahat ve sağlılı bir toplu ulaşım aracı olmasının bilincindeyiz ve hafif raylı sistem düşüncesini benimsiyoruz. İlk etapta, demokrasi meydanından Dere Kenarı Sokağa boyuca Kalealtına oradan Dereboyuna ve Çıksout'a oradan 29 Ekim Mahallesine, Kırsal Terminal'e, Çimento Kavşağı'na, oradan Gazikent'e, Küçük Sanayi Sitesi'ne ulaşacak güzergah faaliyete geçirilecektir" dedi.

İKİNCİ ETAP NERELERDEN GEÇECEK?

İkinci etapta, halen şehirlerarası yolcu ve yük taşımaları için kapasitenin altında kullanılan 30 km'lik demiryolu hattı üzerinde kent içi ulaşım amaçlı hafif raylı sistemin uygulanacağını söyleyen Ekici, "Bu hat, Başpınar organize sanayi sölgesi (OSB) ile kent merkezi (Gar) ve GATEM ile doğusundaki yeni işyerlerine hizmet edecek. TCDD hattı üzerinde Aktoprak-Kızılbay arasında alt yapı geliştirilecektir. Başpınar OSB içindeki mevcut demiryolu istasyonuna ilave olarak 2 yeni istasyon ile (Başpınar-1, Aktoprak) başlayarak Beylerbeyi toplu konut alanından Karacaahmet ve 8 Şubat Mahallelerinden İpek Yolunun güneyinden mevcut demiryolu hattı ile Gara, Gar'dan Göllüce Mahallesine, Çimento Kavşağından Seyrantepe'ye oradan GATEM, Şirinevler, Çevre Yolu istasyonlarından sonra Kızılbağ istasyonunda son bulacaktır" şeklinde konuştu.

YÜZDE 4 HAFİF RAYLIYA BİNİYOR

Gaziantep'te 514 km il ve devlet yolu, 145 km otoyol, 2684 km köy yolu, 254 km demiryolu bulunduğunu söyleyen Ekici, "2013 yılı itibariyle ilimizde trafiğe kayıtlı 388 bin motorlu araç bulunmaktadır. İlimizde toplu taşıma araçlarıyla yolcuların yüde 59'u dolmuş, yüzde 30'u özel halk otobüsü, yüzde 6'sı kiralanan kırsal otobüsler, yüzde 4'ü raylı sistem, yüzde 1'i belediye otobüsleriyle yapılmaktadır" dedi.

Meral KINACILAR