Teknolojik gelişmelerin en çok etkilediği alanlardan birisi de endüstridir. Her teknolojik yenilik doğrudan endüstriyel alanda etkisini göstermekte ve üretim alanında hızlıca yayılmaktadır. Bütün dünya, teknoloji odaklı sanayi hamlesini içeren dördüncü sanayi devrimi yani diğer adıyla Endüstri 4.0 konusuna özel bir ilgi göstermektedir.

Ticaret ve teknoloji savaşlarının yaşandığı günümüz dünyasının kazananları; özgün, yenilikçi ve rekabetçi üretim yapan ülkeler olacaktır.

Dördüncü Sanayi Devrimine karşı her ülke, kendi gereksinimleri, alt yapısı ve planları doğrultusunda stratejiler ve politikalar üretmektedir. Ülkemizde de bu süreçte kendi yol haritasını hayata geçirmek zorundadır. Ancak bu şekilde küresel rekabet gücümüzü artırarak, teknolojik bağımsızlığımızı temin ederek ve kritik teknolojilerde atılım yapacak politikalar üretebiliriz.

Türkiye’de orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli, katma değeri yüksek ürünlerin ve bu sektörlerin gelişimi için kritik öneme haiz ürünlerin üretiminin artırılması ve bu çerçevede yeni üretim imkan ve kabiliyetlerinin ülkemize kazandırılması amacıyla Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı hayata geçirilmiştir.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşları tarafından sağlanan destek ve teşvikler, tek pencere sisteminden yönetilmekte, böylece tek bir noktadan bütün işlemler takip edilerek sonuçlandırılabilmektedir.

Bu Programdan Hedeflenen;

İthal ara mal ve mamullerin yurt içinde geliştirilip üretilebilmesi için arz ve talep buluşmasını temin etmeyi sağlayıp, başarı ve hedef odaklı bir üretim yetkinliği ve teknoloji geliştirme kurgusu oluşturarak etkin bir teşvik mekanizması ile bu süreci hızlandırarak,

Cari açığa etkisi yüksek olan ara mamüllerin ve katma değeri belirli bir seviyenin üzerinde olan sektör, ürün ve mamüllerin önceliklendirilmesi,

Sektör içi ve sektörler arası işbirliğinin teşvik edilmesi,

Talep ve ihtiyacın mümkün olabilecek seviyede eşleştirilmesi ve buluşturulması,

Yetenek - yetkinlik gelişimine ve beraberinde kazanılan birikimin sektör ve ülke üretim ve üretim teknolojileri ekosistemine kazandırılmasına önem verilmesi,

Ölçek ekonomisi yaratacak, geleceği olan, farklı sektörlere ve yurt dışına açılım imkanı sunabilecek sektör ve alanların belirlenmesi,

Belirlenen odak alanlarda geleceğin teknolojileri için teknoloji gelişim ve yol haritalarını oluşturup teşvik mekanizmaları ile desteklemektir.

Desteklenen Sektörler Nelerdir?

Makine Sektörü;

Makine Sektörü, sahip olduğu yüksek katma değer oranı, teknoloji üretimini zorunlu kılması, geniş bir yan sanayi ağı oluşturması, yatırım maliyetlerini düşürmesi, nitelikli personele yönelik istihdam alanı oluşturması, dışa bağımlılığı ve dış ticaret açığını azaltmasının yanı sıra pek çok sektöre girdi sağlaması ile tetikleyici güce sahip lokomotif bir sektördür.

Kimya Sektörü,

Kimya sektörü petrol, doğal gaz, hava, su, mineraller ve metaller gibi hammaddeleri 70 binin üzerinde farklı ürüne dönüştürerek hemen her sektöre girdi sağlayan, ülkemiz sanayiinin gelişimi için kilit öneme sahip bir sektördür. Kimya sektörü, imalat sanayi sektörleri arasında en fazla dış ticaret açığı veren sektördür.

Eczacılık Sektörü,

Eczacılık ve İlaç sanayi, en yüksek katma değer sağlayan sektörlerin arasında yer almaktadır. İlaç sanayi; önemli miktar ve çeşitlilikle üretim ve ihracat imkanına sahip, katma değeri yüksek olan sektörlerimizden biridir.

Bilgisayar, Elektronik ve Optik Sektörleri,

Bilgisayarların, bilgisayar çevre birimlerinin, iletişim teçhizatı, benzer elektronik ve optik ürünler ile bu tür ürünlerin parçalarının imalatını kapsamaktadır.

Elektrikli Teçhizat Sektörü,

Orta-yüksek ve yüksek teknoloji yoğunluklu sektörler içinde yer alan elektrikli teçhizat imalatı sanayi, elektriğin insanlık için kullanışlı ve faydalı bir şekilde değerlendirilmesine yönelik ürünlerin üretimini gerçekleştirmektedir.

Ulaşım Araçları Sektörü,

Ulaşım araçları tanımı içerisinde motorlu kara taşıtı, treyler ve yarı treyler imalatı sektörü ile diğer ulaşım araçlarının imalatı sektörü yer almaktadır.

Sağlanan Destekler Nelerdir?

ekran-resmi-2019-11-18-10.44.57-pm.png

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere çok ciddi teşvikler söz konusudur. Desteklenen sektörlerden ilk olarak Makine Sektörü ile ilgili çağrı açılmıştır. Yatırım yapacak olanların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çağrılarını takip etmeleri gerekmektedir.

Türkiye’nin Endüstri 4.0 treninde yerini alabilmesi için önümüzdeki süreçte bu konuya yeterli ve gerekli hassasiyeti ülke olarak göstermek zorundayız.