GAZİANTEP (İHA) - Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG), Japonya’nın Chiba eyaletinde düzenlenen Foodex Japan 2015 Gıda Fuarı’na katıldı.

81 ülkeden yaklaşık 77 bin kişinin ziyaret ettiği fuarda stant açarak tanıtım çalışmalarını sürdüren Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu, tanıtımını yaptığı ürünleri kullanarak yaptığı yemekler büyük ilgi gördü. Japonların milli yemeği olan Suşi’yi bulgurla pişiren MBTG bir anda Japonların büyük odağı haline geldi. Japonlar ilk defa yapılan "bulgurlu şuşiye" alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Dünyanın birçok ülkesinde tanıtım çalışmalarını başarıyla sürdürdüklerini ifade eden MBTG Başkanı Surur Aydın, yaptığı açıklamada, fuarda MBTG ürünlerine yönelik bilgilerin yer aldığı Japonca broşürler dağıttıklarını söyledi. Japonca-Türkçe bilen tercüman aracılığıyla ürünlerin pişirilmesi hakkında ziyaretçilere bilgi verildiğini aktaran Aydın, Japonya Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç’in de stantlarını ziyaret ettiğini ve Meriç’e grubun yürüttüğü faaliyetlere yönelik bilgiler verildiğini belirtti.

Bulgurun Japonlar tarafından pek bilinmese de damak tatlarına uygun bir gıda ürünü olduğunu vurgulayan Japonya Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Japonya’da düzenlenecek bir Türk Günü etkinliğinde Japonya basının da davet edilerek MBTG'nin burada bir yemek sunumu yapmasının ürünlerin tanıtımı açısından daha uygun olacağını kaydetti.

TÜRK MARKALI ÜRÜNLERİ ULUSLARARASI FUARLARDA TANITILIYOR

Sürekli değişen menü çerçevesinde bulgurlu suşiden mercimek çorbasına, nohutlu bulgur pilavından makarna çeşitlerine, sarmadan bulgur tatlısına ve kısıra kadar çeşitli yemeklerin pişirildiğini anlatan MBTG Başkanı Surur Aydın, fuara 81 ülkeden 2 bin 864 katılımcının katıldığını ve 77 binden fazla kişinin de fuarı ziyaret ettiğini söyledi.Tokyo Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Telat Aydın’ın da yaptıkları çalışmalardan ötürü MBTG’yi takdir ettiğini belirten Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dünyanın ilk 3 ekonomisi arasında yer alan Japonya piyasasına yerleşmek sektörün geleceği açısından büyük önem arz etmektedir. Japonya’ya olan makarna ihracatımız her geçen yıl önemli artış gösteriyor. 2013 yılında 21 milyon dolar olan ihracatımız, 2014 yılında 25 milyonu aşmıştır. 2013 yılında 1 milyon 162 bin dolar olan bitkisel yağ ihracatımız ise 2014 yılında 1 milyon 558 bin dolara yükselmiştir. Bakliyat ihracatımız ise neredeyse 2 kat artış göstermiş, 68 bin dolardan 108 bin dolara yükselmiştir. Bulgur ihracatımız 2014 yılında 33 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Türk markalı makarna, bulgur, bakliyat ve bitkisel yağ ürünlerini tüm dünyaya tanıtma misyonunu üstlenen MBTG, Japonya halkının da damağında tat bırakmış, Türk markalı ürünlerin kalitesini ve lezzetini Japonya’da da başarıyla temsil etmiştir.” Fuara MBTG üyelerinden Şahin Batallı, Mehmet Karakuş, Şerafettin Memiş, GAİB Genel Sekreteri Fatih Yumuş ve MBTG personeli Cevher Yaşar da katıldı.