Sistem Global Danışmanlık Bölge Koordinatörü Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, finansman sıkıntısı çeken işletmelere “Sat ve Geri Kirala” yöntemini önerdi.

İşletmeler için finansman ihtiyacının her dönemde sorun olduğunu, özellikle de ekonominin durağanlaştığı dönemlerde yeterli fon bulmanın zorlaştığını vurgulayan Yeminli Mali Müşavir Erol Çember, işletmelerin bu sorunu kendi bünyelerindeki kaynaklarla çözebileceğini bildirdi. Çember, “Aslında birçok işletme finansman sorununu kendi bünyesindeki kaynaklar ile çözebileceğinin farkında değildir. Şirketlerin yeni yatırımlarını finanse etmelerini sağlamanın yanı sıra, işletme sermayesi sağlama ve kısa vadeli borçlarını uzun vadeye yaymaları aslında kendi bünyesinde barındırdıkları kaynaklar ile pekala mümkündür” dedi.

AVANTAJ SAĞLAR

“Bu yöntemle bilançoda yer alan gayrimenkuller üzerindeki tasarruf hakkı kaybedilmeden ve aynı iş yerinde faaliyetlere devam edilirken ek bir finansman imkanı yaratılmasını sağlar. Yaratılan fon, şirketlerin hem yeni yatırımlarını finanse etmelerini hem de kısa vadeli borçların uzun vadeye yayılmasını sağlamaktadır. Sat ve Geri Kirala işlemi sonucu bilançonun aktifinde düşük bedelle bulunan gayrimenkuller rayiç bedel üzerinden gösterilerek bu tutar üzerinden amortisman ayrılmakta, aynı zamanda bilançoda düşük değerle duran gayrimenkuller rayiç değerlerine getirilmektedir. İşletmenin bilanço değerlerinin güncel tutarlara ulaşarak gerçek değeri göstermesinin sağlamasının yanı sıra işletme sermayesinde ek finansman imkânı, kısa vadeli banka borçlarının ve diğer borçların orta ve uzun vadeye yayılması ve finansal rasyolarda iyileşme sağlanmış olacaktır” HABER MERKEZİ