İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğunun sektör temsilcilerinin talebi üzerine 31 Aralık'a kadar uzatıldığını müjdeledi. Belgesi olmayan işçilerin bu tarihten sonra inşaatlarda çalışamayacağını belirten Çeliktürk, sertifikasız işçi çalıştıran firmalara işçi başına 500 TL para cezası kesileceği uyarısında bulundu.

UYGULAMAYI DESTEKLİYORUZ

Oda olarak ustalara yönelik mesleki yeterlilik kursları düzenleyeceklerini belirten Çeliktürk, "Şu anta talep topluyoruz. Ustalarımızın odamıza gelerek başvuru yapmaları gerekiyor. Eğitimlere uzman hocalar gelecek. Bir gün eğitim, bir gün sınav yapılacak. Başarılı olanlara belge verilecek. Mesleki yeterlilik belgei olmayanlar bir an önce eğitimlere katılıp belgeselerini alsınlar. Belgesi olmayanlar sigortalı da olamayacak. Hiç bir şantideyede çalışamayacak. Çaşırsa hem işçiye, hem işverene ceza kesilecek. Bu uygulamayı destekliyoruz. Meslekte nitelikli işçilerin önünü açıyor. Kimse inşaatçıyım diye gelip sıvacılık yapamayacak" diye konuştu.

ELİNİZİ ÇABUK TUTUN

Sınava girecek ustaların yatırmış oldukları ücreti sınav sonrasında başarılı olmaları halinde yeniden alacaklarını belirten Çeliktürk, "Yani devlet süsbance ediyor. Başarılı olanlara devlet tekrar parayı yatırıyor. Ancak devlet bu iş için sınırlı sayıda bir bütçe ayırdı. Belge almak isteyenler ellerini çabuk tutsun. Yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştirileceği sınavda başarılı olan kişilerin 31.12.2017 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti’ nin tamamı devlet fonu’ ndan karşılanacak olup, 01.01.2018 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı karşılanacaktır" dedi.

HANGİ MESLEKLERE BELGE ZORUNLULUĞU GELDİ?

Mesleki Yeterlilik Belgesi gerekenler arasında ,ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcısı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı bulunuyor.

BELGE ÜCRETLERİ NE KADAR?

Mesleki Yeterlilik Belgesi ücretleriyle ilgili bilgi veren Çeliktürk, "Ahşap Kalıpçısı 680, Betonarme Demircisi 680, İnşaat Boyacısı 680, Sıvacı 730, Tünel Kalıpçısı 780, Duvarcı 780, Seramik Karo Kaplamacısı 780, Alçı Sıva Uygulayıcısı: 780 TL ödeyecek" dedi. Meral KINACILAR