MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, bilim adamlarının IŞİD raporunu paylaştı. Özdağ, 2016 yılı Mayıs ayındaki rapora göre 8 bin 500 kişinin Suriye ve Irak'taki büyük çoğunluğu IŞİD olmak üzere diğer gruplara katıldığının belirlendiğini açıklayarak, "Büyük bir bölümü aileleriyle birlikte gidiyorlar ve çocuklar 'IŞİD Devleti'nde büyüyor. Esas tehdit cihatçı zihniyetten kaynaklanıyor. Bununla mücadelede geç kalınırsa Türkiye ağır, büyük bedeller öder. Bunun PKK ile mücadelede ödediğimiz bedellerden ağır olacağını söylemek isterim" dedi.

ESAD İLE GÖRÜŞÜLMELİ

Özdağ, IŞİD tehdidine karşı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşülebileceğini söyleyerek, "Hiç kimse eli kanlı diktatörle görüşmeyiz demesin. Eli kanlı bir terör örgütünün lideriyle anlaşma yapıp bu anlaşmayı Dolmabahçe'de yayınlayan bir hükümet Türkiye'nin milli güvenliğini sağlamak için bir başka ülkenin devlet başkanıyla görüşebilir" dedi.

KATILIM ENGELLENMELİ

Özdağ, Türkiye'de IŞİD'in yarattığı tehdidin üstesinden gelebilmek için insanların zihin ve vicdanlarının cihatçı eylemlere karşı korunarak, selefi cihatçı örgütlere katılımın engellenmesinin amaçlanması gerektiğini bildirdi.

TÜRKİYE HEDEF ALINDI

Ümit Özdağ, yanlış Suriye politikası nedeniyle IŞİD'in Türkiye'yi hedef aldığını kaydederek, "Suriye politikasını değiştirmemek ve Esad devrilsin politikasını izlemek Türkiye'nin milli güvenliğinin birinci dereceden ihlal etmektir. Abdullah Öcalan ile görüşenlerin ve pazarlık yapanların Esad ile de el sıkışabileceğini düşünüyorum. Hiç kimse eli kanlı diktatörle görüşmeyiz demesin. Eli kanlı bir terör örgütünün lideriyle anlaşma yapıp bu anlaşmayı Dolmabahçe'de yayınlayan bir hükümet Türkiye'nin milli güvenliğini sağlamak için bir başka ülkenin devlet başkanıyla görüşebilir" diye konuştu.

4 NEDENİ VAR

İŞIDin Türkiye’yi seçmesinin dört nedeni olduğunu söyleyen Özdağ, “Laik ve demokratik rejimin sahip olması. IŞİD’e karşı savaşan koalisyonun parçası olması . Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki çatışmalara zaman zaman IŞİD’in aleyhine dahil olması. IŞİD’in Türkiye’de savaşarak yeni elemanlar temin etmek istemesi. Tütrkiye’nin IŞİD için eleman toplama, lojistik sahası olması” şeklinde konuştu.

RAPORDAN ÖRNEKLER

Türkiye’den silahlı grupların IŞİD’e gittiğinin görüldüğünü ifade eden Özdağ, “Mayıs 2016’tda yayınlanan Emniyet Genel Müdürlüğü’ne dayandırılan rapora göre ise Mayıs 2015’e kadar 5 bin, daha sonrasında 3 bin 500 kişi IŞİD ve El-Nusra’ya katıldığı iddia edilmişti. Toplanan veriler, Türkiye’den Suriye ve Irak’taki gruplara katılanlar IŞİD, Nusret Cephesi, El-Nusra, Ahrar-ul Şam gibi çeşitli gruplar içinde dağıldığını göstermektedir. Bunlara rağmen Türkiye’den Suriye ve Irak’taki silahlı guruplara katılanların büyük bir bölümünün IŞİD’e gittiği görülmektedir. Büyük bir bölümü aileleri ile birlikte gidiyor. Çocuklar IŞİD ‘devletinde’ büyüyor. Türkiye’nin çeşitli vilayetlerden yüzlerce ailenin Rakka, Musul, Telafer’e yerleştiği bilinmektedir. Gidenlerin büyük bir bölümünün yerleşik olduğu bilinmektedir. 334 kişinin Suriye ve Irak’ta hayatını kaybettiği görülmekte” diye konuştu.

ARAPÇA BİLEN BİRİMLER OLUŞMALI

“Jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatı içinde selefi cihatçılık konusunda uzmanlaşmış, Arapça bilen birimler oluşturulmalı. Sınır güvenliği arttırılmalı, yabancıların kayda alınmasında yasalar daha etkin uygulanmalı. Selefçi cihatçı sosyal zeminin eritilmesi için gerekli önlemler alınmalı. Selefi cihatçılığın propaganda merkezleri etkisiz hale getirmelidir. Bölge ülkeleriyle yakın iş birliği ve koordinasyon da gerekmektedir. Bu mücadele geç kalınırsa, Türkiye inanılmaz bir ağır bedel ödeyecektir.”

SURİYE POLİTİKASI

Türkiye’nin Suriye politikasının değiştirip değiştirilmemesine yönelik soruya Özdağ, Türkiye’nin politikasının değiştirmemesinin ‘akıl dışı’ olacağını savundu. Özdağ, “Suriye politikasını değiştirmemek, Esad devrilsin politikasını izlemek, Türkiye'nin milli güvenliğini birinci dereceden ihlal etmektir. Öcalan ile görüşüp pazarlık yapılanların Esat ile de görüşebileceğini düşünüyorum. Eli kanlı terör örgütünün lideriyle anlaşma yapıp bunu Dolmabahçe'de yayınlayan bir hükümet, Türkiye'nin mili güvenliğini sağlamak için bir başka ülkenin devlet başkanıyla görüşebilir" ifadelerini kullandı. İHA - DHA