Gaziantep’te, kişiye özel olarak tasarlanan fotoğraf işlemeli bardaklar, kişilerin birbirine hediye ettiği ilginç armağanlar arasında yer alıyor.
Kişilerin sevdiklerine özel bir hediye etmek amacıyla üretilen fotoğraf işlemeli bardaklar, en çok tercih edilen hediyeler arasında bulunuyor. Fotoğraflı bardakların üretilmesi için ilk başta fotoğraflar süblimasyon denilen bir cihazdan geçirilerek kağıt üzerine aktarılıyor. Kağıt üzerine aktarılan fotoğraflar, 180 ile 200 derece arasında bir ısıya maruz bırakılıyor. 1 buçuk dakikalık ısıtmanın ardından fotoğraflar, bardak üzerine aktarılıyor. Fotoğrafların aktarıldığı sihirli kupa bardaklar, ilk aşamada siyah bir görüntüye sahip olarak çıkıyor. Fotoğraflı bardağa sıcak su ilave edildiği zaman fotoğrafların gerçek görüntüsü ortaya çıkıyor. Fotoğraf işlemeli bardaklar, doğum günlerinde, Sevgililer Günü'nde ve özel günlerde kişiye has olan bir hediye özelliği taşıyor. Gaziantep’te fotoğrafçılık mesleğine yıllarını veren ustalar ise, renk değiştiren sihirli kupa bardakların üretiminde büyük hassasiyet gösteriyor.
Gaziantep’te 25 yıldan bu yana fotoğrafçılık mesleğini sürdürdüğünü belirten Ahmet Gülgün, “Fotoğraf işlemeli bardakların ilk aşamasında müşterilerimiz tarafından getirilen fotoğrafları kendi bilgisayarlarımıza aktarıyoruz. Ardından fotoğraf üzerinde photoshop ile çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalardan sonra fotoğrafı süblimasyon yazıcımıza yükleyip oradan çıktısını alıyoruz. Sihirli ve beyaz bardaklarımız vardır. Bu iki bardağımızdan birisini 180 ile 200 derece arasında bekleterek 1 buçuk dakikalık bir işlemden geçiyor. Isı sistemiyle fotoğraflar bardak üzerine işleniyor. Bu bardaklar ilk aşamada simsiyah oluyor. Bardağa sıcak su girdiği zaman fotoğrafımız ortaya çıkıyor. Çıkan fotoğrafta sevgilinize, eşinize veya çocuklarınıza ailenize sürprizler yapabiliyorsunuz. Beyaz bardak siteminde ise fotoğrafımız sürekli bardağın yüzeyinde kalıyor. Bunlara da yine aileler, sevgililer, arkadaşlar, doğum günlerinde, Sevgililer Günü'nde ve özel günlerde kişiye özel olarak hitap ediyor” ifadelerini kullandı.