Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası, Osmangazi Mahallesi'nde bulunan ve daha önce şehir hastanesi olarak temeli atılan, ancak daha sonra hastane yapılmasından vazgeçilen TRT'nin yeri olarak bilinen 7 hektarlık alanın büyükşehir belediye meclisinde kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesine itiraz etti.

Osmangazi Mahallesi'nde bulunan 20J nazım imar paftasında Sağlık Tesisi Alanı gözüken TRT'nin yerinin, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alan Sınırı ilan edilmesine itiraz nedenlerini söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, "Bu plan yoğunlaşmayı artıracak. Bu yoğunluk trafik yoğunluğu ve hava kirliliğini beraberinde getirecek bu da insani yaşam şartlarının ortadan kalktığı bir yaşam şeklinin ortaya çıkmasına sebep olacaktır" derken Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilecek alanın; üzerinde yapı olan veya olmayan imarlı veya imarsız alanlar olması, yapı yükseklik ve yoğunluğunun belirlenmesi gerekmektedir. Plan ve plan raporunda bu hususa da yer verilmediği görülmektedir. Bu nedenle de mevzuata aykırıdır" dedi.

MHP Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan ise, TRT'nin yerinin önce hastane olacağını bunun için temel atma törenleri düzenlenerek, büyük masraflar yapıldığını belirterek, "Ne oldu, nasıl bir yönetim anlayışıyla buranın hastane olmasından vazgeçtiler?" dedi. Gaziantep İl Genel Meclisi son başkanı Menderes Karaduman ise, "TRT'nin yeri ile ilgili ilgili herkesin kafası karışık. İmar konularında bu kentte bir türlü mutabakat sağlanamıyor" dedi.

BU ALAN KORUNMALI

Melih Meriç, mülkiyeti maliye hazinesine ait olan ve bir süre TRT alanı olarak kullanılan, içerisinde çok sayıda yetişmiş ağaç bulunan ve hemen doğusunda Çocuk ve Doğum Hastanesi bulunan alanın hem kamu arazisi hem de sosyal donatı niteliği ve konumu gereği korunması gereken bir alan olduğunu belirtti. Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.12.2014 gün ve 721 sayılı karar işlemi, şehircilik bilimine kent bütünü gereklerine aykırı. Plana, bilimsel teknik ve hukuki dayanaktan yoksun olması, kesinleşip hayata geçmesi ile telafisi olanaksız kentsel ekonomik maliyetler oluşturacak olması nedenleri ile itiraz ettik" dedi.

YOĞUNLUĞU HEP BERABER YAŞIYORUZ

Gaziantep'in sorunlarının başında kent yoğunluğu ve bu yoğunluğun bazı bölgelerde daha fazla yoğunlaşmasının geldiğini ifade eden Meriç, "Bu yoğunluk trafik yoğunluğu ve hava kirliliğini beraberinde getirmekte bu da insani yaşam şartlarının ortadan kalktığı bir yaşam şeklinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Belediyeler bir yerde gördükleri herhangi bir boş alanı insani yaşam şartlarına uygun hale getirmeleri gerekirken, rant haline getirip daha fazla yoğunlaştırmaya çalışıyorlar. İbrahimli bölgesinde, Atatürk mahallesinde, hükümet konağında, Sarıgüllük, Değimiçem gibi Gaziantep'in konut ve yaşam alanları yoğunluğunu hep beraber yaşıyoruz. Bu kadar yoğunluğa yollar kafi gelmiyor, toplu taşıma araçları için yol ayrılmıyor" diye konuştu.

BURASI KOMPLE AĞAÇLANDIRILMALI

Geçmişteki hataların yeniden yapılmasının karşısında olacaklarını belirten Meriç, "TRT'nin yanında iş alanı ve park var. Burasının komple ağaçlandırma yapılması gerekiyor. Çocuk oyun alanları, açık havuzlar olabilir, yazın çocukların kullanabileceği havuzlar yapılabilir. Gaziantep'ip her tarafında konut ihtiyacı var. Kente nefes alacak yerler de lazım. Belediyeler bir taraftan, özel şahıslar bir taraftan rant peşinde koşarsa Gaziantep'te insanlar nerede yaşayacak? Hastaneler, polis evi,Primemall, İconava ve çevik kuvvet var. Bu yoğunluğun üstüne bir de burayı niye konut yapıyorsunuz? Böyle bir alanı herkesin kullanabileceği alan şekline dönüştürün. Nefes alabileceği mekanlar haline getirin" dedi.

MEVCUT PLANDA SAĞLIK TESİSİ

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu ise bu alanın daha önceki mevcut planda sağlık tesisi alanı olarak görüldüğünü ve bölge hastanesi yapılmak üzere kullanılacağını hatırlatarak, "Ancak hastanenin yeri sağlık bakanlığı ve yerel yöneticilerin kararı ile Karataş'a alındı" dedi.

İYİ DE OLABİLİR KÖTÜ DE OLABİLİR

Mevcut kentsel dönüşüm plan tadilatıyla, buranın kentel dönüşüm alanı ilan edilmesinin sözkonusu olduğunu, kentsel dönüşümden hem çok iyi sonuçlar çıkabileceği gibi çok kötü sonuçlar da çıkabileceğini belirten Sıtkı Severoğlu, "Şöyleki eğer orada genel yapılaşmayla uyumlu yüksek yoğunluk içermeyen ve mekansal plan yapım yönetmeliğine uygun bir planlama yapılırsa, bunda bir sakınca görmeyiz. Ancak buradaki plana bizim itirazımız var, itirazımız plan raporunda sadece alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edildiği yazıyor. Halbuki mekansal plan yapım yönetmeliğinin 9. Maddesi plan raporlarıyla ilgili 9 maddesi göre plan raporunda planın türü ölçeği kapsamı ve özelliklerine göre; vizyon amaç hedef ve stratejiler belirlenerek koruma kullanma esasları alan kullanım kararları, yoğunluk ve yapılaşmaya ilişkin konularda planlama esasları ve uygulama ilkelerinin açıklamalarda yer alması gerekir. Ancak askıda bulunan kentsel dönüşüm planında açıklama raporunda bu hususlara yer verilmediği görülür. Bu nedenle bu plana itirazımız var. İtirazda bulunacağız" diye konuştu.

PLAN MEVZUATA AYKIRI

Severoğlu, Belediye Kanunu'nun 73. Maddesine göre de Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilecek alanın; üzerinde yapı olan veya olmayan imarlı veya imarsız alanlar olması, yapı yükseklik ve yoğunluğunun belirlenmesi gerektiğini belirterek, "Plan ve plan raporunda bu hususa da yer verilmediği görülmektedir. Bu nedenle de mevzuata aykırıdır" dedi.

HANGİ MANTIKLA KONUTA ÇEVRİLDİ?

MHP Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, TRT'nin yerinin önce hastane olacağını bunun için temel atma törenleri düzenlenerek, büyük masraflar yapıldığını belirterek, "Ancak daha sonra ne hikmetse Başbakan ve bakanların da katıldığı temel atma töreninden sonra buradan vazgeçildi. Ne oldu, nasıl bir yönetim anlayışıyla buranın hastane olmasından vazgeçtiler, hangi mantıkla konut alanına çevrildi?" dedi.

GRİ GAZİANTEP

'İmar planlarında yapılan bu tür değişikliler vatandaşın kafasında sürekli rant sorusu oluşturmaktadır' diyen Taşdoğan, "Büyükşehir belediyesi acaba hangi mantıkla bu tür dönüşümlere izin veriyor. Üstelik mesai saati dışında olağanüstü meclis toplantılarıyla karar verilmektedir. Gaziantep'te yeşil alan koymadılar. Şehrin siluetine yapılan değişikliler planlı olsun, uçaktan inerken gri tablo bu Gaziantep'mi dedirtiyor?" dedi.

İNSANLAR KARNINDAN KONUŞUYOR

Gaziantep İl Genel Meclisinin son başkanı Menderes Karaduman ise, TRT'nin yeri, Sarısalkım imar planı başta olmak üzere, bu şehirde planlama ile ilgili herkesin kafasının karışık olduğunu söyledi. Karaduman, "Bir türlü mutabakat sağlanamıyor. Onun için yeri imara giren de memnun değil, girmeyen de memnun değil. Şehri dar bir kalıptan çıkarıp, dar odalardan çıkarıp havadan, karadan yerden incelemek lazım. Şehrin neye ihtiyacı var, nasıl bir şehirde yaşıyoruz, ona göre bir planlama yapılmalı. Elinde yetki olan isanlar dar bir kadronun fikrini alarak kullanıyorlar. Maalesef bu şehrimizin bir gerçeği, makamın karşısında susturucu takılmış gibi duran insanlar karnından konuşuyor. Bu konuşmalarda şehre bir katkı sağlamıyor. Şimdi TRT'nin yeri şehir hastanesi olacaktı. Ben görevde iken de söyledim. 1875 hastanenin bir bölgeye kurulması çok doğru olmaz. Bu ikiye bölünüp Şehitkamil bölgesine 900 yataklı bir hastane, Şahinbey bölgesine 900 yataklı bir hastane yapılması daha uygun olurdu. En azınan TRT'nin bir kısmına hastane yapılın, bir kısmına otel olabilirdi. Belediyelerin yetkisinde olan bir şey, karar aldılarsa bu konu üzerinde çok konuşmaya gerek yok" diye konuştu. Meral KINACILAR