CHP Şahinbey Belediye Meclis üyesi, DİSK eski bölge başkanı Nihat Bencan, yeni iş kanunu ve taşeronlaştırmadan dolayı sendikacılığın kan kaybetmeye devam ettiğini, yeni düzenleme yapılmadığı takdirde sendikacılığın biteceğini öne sürdü.

GAZİANTEP'TE 500 BİN ÇALIŞAN VAR

Ülkedemizde sendikacılığın bitirilmeye çalışıldığını, işçilerin geleceğinin işverenin iki dudağı arasında olduğu ve iş mi, sendika mı tercihi yapıldığı sürece de sendikacılığın kan kaybetmeye devam edeceğini belirten Nihat Bencan, "Sendikacılık küçülüyor. Türkiye genelinde sendikacılık gün geçtikçe yozlaşıyor ve yok edilmeye çalışılıyor. Gaziantep'te 500 bine yakın çalışan var. Bunların ne kadarı sendikalı?" dedi.

ÖZEL SEKTÖRDE SENDİKALAŞMA ORANI YÜZDE 1

1990-2000'li yıllarda sendikalaşmanın özel sektörde yüzde 4-5'i bulduğunu hatırlatan Bencan, "Hatta sendikalaşmanın yüzde 10'u bulduğu sektörler vardı. Kamuda ise o yıllarda sendikalaşma oranı yüzde 10-15'lerdeydi. Fakat şu anda teşoranlaşmadan, sendikasızlaştrımadan, yeni iş kanununundan dolayı, sendikalaşma oranı özel sektörde yüzde 1 oranında, kamuda ise yüzde 3.5-4 arası. Örgütlenme olayı bitme durumuna gelmiştir. Yeni düzenleme yapılmazsa, böyle giderse, sendikacılık da biter" diye konuştu.

'Sendikacılığı genç arkadaşlara bıraktım' diyen Nihat Bencan, "Genç arkadaşlarımın sendikamızı daha iyi yerlere götüreceklerine inanıyorum. Bu konuda üzerime düşen ne varsa yapmaya hazırım" dedi.

Meral KINACILAR