Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, istihdama kazandırılacak kayıtdışı olan Suriyelilere, gerek İşkur ile gerek esnaf odalar birliği veya diğer kuruluşlar ile müşterek projeler yapılarak mesleki eğitim konusunda eğitim verilmesi gerektiğini söyledi. Küsbeoğlu, "Mesleki eğitimlerin ardından herkesin branşı dahilinde işsizlere iş verilmeli" dedi.

SURİYELİLERİN SSK PRİMLERİNİN BİR BÖLÜMÜNÜ DEVLET ÖDESİN

Suriye'de vahim durumun hala devam ettiğini, Suriye'den gelen misafirlerimizin bazılarından memnunken, bazılarından şikayetçi olduklarını söyleyen Küsbeoğlu, "Biz kayıtdışı olmayıp, şehir içinde başıboş gezen Suriyeli kardeşlerimizden şikayetçiyiz. Bunların bir an önce kayıt altına alınarak, bunlara gerek mesleki eğitim vererek, gerekse gerektiğinde rehabilitasyon merkezlerinde ilgi göstererek bunlara yardımcı olmak lazım.

İstihdama kazandıracağımız kayıtdışı olan Suriyeli kardeşlerimizinde gerek İşkur ile gerek esnaf odalar birliği veya diğer kuruluşlar ile müşterek projeler alarak mesleki eğitim konusunda bunlara eğitim vererek herkesin branşı dahilinde işsizlere iş verilmeli. İstihdamda esnafımızın yanında, işyerlerinde, fabrikalarda çalışan bu Suriyelilerin SSK primlerinin bir bölümünün de devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

SURİYELİLER BİR GAZİANTEPLİ İLE ORTAK İŞYERİ AÇSIN

Suriyelilerin tek başına işyeri açmalarının sakıncalı olduğunu dile getiren Ömer Küsbeoğlu, "Bunlar pisayadan almış oldukları malları maliye kayıtlarını yapıyor, piyasadan malları alıyorlar ama kapatıp gittiklerinde hem maliye bunlardan vergi tahsil edemeyecek, hem piyasadan aldıkları malların geri ödemelerini yapmayacaklardır. Ama bir Gaziantepli ile ortak olma şartı getirilirse bu sorunlar yaşanmaz. Ayrıca Suriye plakalı araçlar sıkıntı yaratıyor, bunlara geçici plakası olmuyor misafir plakası verilmeli. Ve böylece kayıt altına alınmalı. Geçtiğimiz günlerde gerek Başbakan yardımcımız Beşir Atalay'a gerek çalışma bakanılına dosyalarımızda Suriyelilerle ilgili sıkıntılarımızı sorunlarımızı ve önerilerimizi sunmuştuk" dedi.

KOMŞULARDAKİ OLAYLAR KÜÇÜK ESNAFA DA YANSIYOR

Ömer Küsbeoğlu esnafın 2014 yılına 2013 yılını orta şekerli bırakarak girdiğini, her zaman olduğu gibi Gaziantep'in yapıcı ve üretten ruhu olduğunu gösterdiğini belirterek, "Gerek esnafı, gerek ihracatçısı, gerekse ticaret erbabı olsun yaptırım gücü olan bir memleketiz. Ama gerek mevsim şartlarından gerekse bazı olaylardan etkileniyoruz Dış ülkelerle olan ilişkilerimiz ve ihracatımız her yıl daha iyiye gidiyordu. Ama komşu ülkelerde olan bazı olumsuzluklar büyük sanayicimizi, ihracatçımızı, ticacet erbabımızı sıkıntıya soktuğu gibi küçük esnafa bu yansıyor bunlar, inşallah aşılacaktır. Komşu ülkelerimizde sıkıntıların bir an önce bitmesini istiyoruz" dedi. İhracatçı, sanayici gibi küçük esnafın da komşulardaki olaylardan etkilendiğini söyleyen Küsbeoğlu, "Öncelikle komşu ülkelerimizde olan sıkıntıların bir an önce aydınlığa kavuşmasını istiyoruz. Bugün küçük esnafta, sanayici de ihracatçıda Irak ile iş yapıyor. Son gelişmeler tabi biraz sıkıntı yaratıyor. Komşularımızdaki sıkıntılar biterse atmosferimiz ve çıtamız yükselecektir" dedi.

BAYRAM ÖNCESİ CANLILIK VAR

Gerek mevsim şartları, gerekse sezon değişiklikleri nedeniyle esnafın nakite ihtiyaç duyduğunu belirten Küsbeoğlu, "Özel bankalardan düşük faizli uzun vadeli krediler için sözleşmelerin yanısıra esnaf kefalet kredileriyle esnafın nakit sıkıntılarını gidermeye çalışıyoruz. Özellikle ramazan ayı hem bereket hem durgunluk ayıdır. Ramazanın bereketi, bayramın yaklaşmasıyla bir canlılık görüyoruz. Esnafımız mağazalarımız çalışıp iş yapacaklardır. Geçtiğimiz yıllara oranla belki bir düşüş olabilir daha önce 5 satıp 10 kazanıyorsa 10 satıp 7 kazanacaktır" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR