Türkiye'de nakdi kredilerin mevduata oranının en yüksek olduğu il Siirt'in çıkmasına ve borçluluk konusunda bu ilin hemen arkasından Gaziantep'in gelmesi farklı yorumlandı. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, "Biz yatırımcı şehiriz. Diğer iller gibi parayı kazanıp bankaya faize yatırmıyoruz, yatırıma dönderiyoruz" derken, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise, "Gaziantep büyüyor yatırım yapıyor" diyerek adeta "Borç Yiğidin kamçısıdır" sözünü doğrular ifadeler kullandı.

BARTIK: BORÇLU OLMAMIZ DOĞAL

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, en borçlu il olmamızın gayet doğal olduğunu belirterek, "Çünkü Gaziantep büyüyor, yatırım yapıyor. Yatırım yapan bir şehirde borçlu olmak kadar doğal bir şey yok. Ve bu borçların karşılığı olan makinalar Gaziantep'te harıl harıl çalışıyor" dedi.

HERKES GAZİANTEP OLMAK İSTİYOR

Gaziantep'in mevduat kenti olmadığını söyleyen Bartık, "İşadamları sürekli yatırım düşünüyor. O nedenle de borçlu olması gayet doğal. İş olsun diye söylemiyorum doğal bir durum olduğu için söylüyorum. Korkulacak bir şey yok, aksine mutlu olalım. Çünkü birçok şehir Türkiye'de Gaziantep olmak istiyor, borçlu olmak için uğraşıyor. Gaziantep koşuyor. Gaziantep'te istatistikler şunu gösteriyor yatırım büyüyor, ihracatta büyüyor. Haybeye yapılan birşey olmuyor" diye konuştu.

NAKIBOĞLU: PARAYI FAİZE YATIRMIYORUZ

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu da, yatırımcı bir şehir olduğumuzu belirterek, "Biz yatırımcı şehiriz. Diğer iller gibi parayı kazanıp bankaya faize yatırmıyoruz. Kazandığımızı yatırıma dönderiyoruz. Ondan dolayı da tabiki en borçlu şehiriz" dedi. 'Gaziantep'te yatırımlarımız hızla devam ediyor' diyen Nakıboğlu, "Yatırımı üretime dönüştürdüğümüz için borçluyuz" dedi.

4 İL BORCUNDAN ÇOK TASARRUF YAPIYOR

Verilere göre 81 ilden sadece 4'ünün borcu tasarruflarından daha az. Toplam mevduattan daha düşük miktarda kredi kullanan iller Uşak,Aksaray, Ankara ve Tunceli olarak sıralandı. Nakdi kredilerin mevduata oranının en düşük olduğu il ise Tunceli oldu. Bu oran Tunceli'de yüzde 75,34 olarak gerçekleşirken, bu kenti yüzde 84,30 ile Ankara, yüzde 86,75 ile Aksaray ve yüzde 99,71 ile Uşak takip etti. 2012 yılında borcundan çok tasarrufu bulunan 7 il Bartın, İstanbul, Uşak,Aksaray, Zonguldak, Ankara ve Tunceli'ydi. Buna göre 2012 yılında borcundan çok tasarrufu bulunan İstanbul, Bartın ve Zonguldak, 2013 yılında "borçlu iller" statüsüne geçti Mevduatı kullanılan kredilerden fazla olan il sayısı 2011 yılında ise 12 olmuştu. 2011'de Sivas, Hakkari, Eskişehir, Zonguldak, Muğla, Erzincan,Bartın, İstanbul, Uşak, Aksaray, Ankara ve Tunceli bu kategoride yer alıyordu.

HABER MERKEZİ