CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, bonzaiden daha tehlikeli olan metamfetamin adlı sentetik uyuşturucunun kullanımının hızla yayıldığını, bu uyuşturucudan son bir buçuk ayda sadece Gaziantep’te 3 kilo yakalandığını söyledi. Şeker, “kullanıcıların ‘ateş buz’ diye adlandırdığı ‘metamfetamin, diğer uyuşturuculardan daha fazla bağımlılık yapıyor” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Şeker, en tehlikeli uyuşturuculardan biri olarak bilinen metamfetaminin Türkiye'deki kullanımının 2009’dan bu yana hızla yayıldığına dikkat çekti. Metamfetaminin emniyet birimleri tarafından ele geçirilme oranlarındaki artışın, bu uyuşturucunun kullanımının da yaygınlığına işaret ettiğini ifade eden Şeker şunları söyledi:“Gaziantep’te sadece son bir buçuk ayda yapılan operasyonlarda 3 kiloya yakın metamfetamin maddesi ele geçirilmiştir. Metamfetaminin ele geçirilemeyen kısmı ise sokaklarda rahatlıkla satılmakta, nasıl kullanılacağına ilişkin bilgilere de internette kolaylıkla ulaşılmaktadır.

ACİL TEDBİR ALINMALI

Beyin ve vücut üzerinde kalıcı hasarlar oluşturan, eroin ve bonzaiye göre bağımlılık yapma kabiliyeti daha kuvvetli olan “ateş buz” adlı sentetik uyuşturucu ile ilgili yeterli tedbirlerin alınmaması, kamuoyunu bilinçlendirici faaliyetlerin gerçekleştirilmemesi aileleri endişeye sevk etmektedir”

Tedbir alınmaması durumunda, bonzaiden daha tehlikeli ve vahim vakalarla karşılaşacağımızı kaydeden Şeker, Başbakan Davutoğlu’na şu soruları yöneltti:"2009-2015 yılları arasında emniyet birimleri tarafından yapılan operasyonlarda ele geçirilen metamfetamin miktarının yıllar ve iller bazındaki detayı nedir? Türkiye’de 2009-2015 yılları arasında “ateş buz” kullanan kişi sayısının yıllar, iller ve yaş grupları bazındaki detayları nedir? Son 6 yılda madde bağımlılığına bağlı ölüm sayısının yıllara göre detayı nedir? Bu ölümlerde metamfetamin ya da diğer adıyla ateş buz adlı sentetik uyuşturucunun oranı kaçtır? Aynı zaman dilimi içinde ateş buz nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının il, yaş ve yıllar bazındaki detayları nedir? Ülkemizde 2009’dan bu yana metamfetamin bağımlılığı nedeniyle tedavi gören kişi sayısı nedir? Bu kişiler hangi yaş gruplarında yer almaktadır? Gençlerin hayatını karartan, ocakları söndüren metamfetamin hangi yollardan piyasaya sürülmektedir? Türkiye’de üretimi var mıdır? Var ise miktarı nedir? Yurtdışından Türkiye’ye sokulan metamfetaminin yıllık miktarı getirildiği ülke bazında nedir? Ülkemizde metamfetamin satışının ve kullanımının engellenmesi ile bu tehlikeli uyuşturucunun zararlarıyla ilgili toplumsal bilinç oluşturulması konusunda hangi kurumlarla ne tür çalışmalar yapılmaktadır?" Bülten