Gaziantep Valiliği, IŞİD'e yönelik düzenlenen operasyonda IŞİD'li 3 canlı bomba yakalandığını açıkladı.

Açıklamada. "DEAŞ terör örgütü içerisinde beraber savaşçı ve canlı bomba eğitimi alan (E.S) ve (M.Y) isimli şüpheliler 14.02.2017 tarihinde, yine canlı bomba eğitimi alan ve Adıyaman ilinde olduğu tespit edilen (A.P) isimli şüpheli 22.02.2017 tarihinde herhangi bir eylem yapmaya fırsat bulamadan yakalanmışlardır. (3) canlı bomba şüphelisi ile beraber toplam (5) şüpheli şahıs, haklarında yapılan tahkikat sonrası adli makamlara sevk edilmiş ve canlı bomba olduğu değerlendirilen (3) kişi tutuklanmıştır" denildi.

İŞTE O AÇIKLAMA

"DEAŞ terör örgütünün ülkemizde sorumlu düzeyde faaliyet yürüttüğü tespit edilen (3) grubu bulunmaktadır. Bu gruplar ilimizde yapılan operasyonlarla deşifre edilmiştir.

Grubun Sorumlusu (EYLEM SORUMLUSU) YUNUS DURMAZ:

İçişleri Bakanlığı’nın aranan teröristler listesinde Kırmızı kod bültenle 4.000.000 (Dört milyon) TL ödüllü olarak aranmaktayken,19.05.2016 tarihinde düzenlenen operasyonda yakalanacağını anlayınca üzerindeki canlı bomba yeleğini patlatması sonucu ölü olarak ele geçirilmişti.

Şahsın ikametinde ve depo olarak kullandıkları yerlere yapılan operasyonlarda;

(31) adet canlı bomba intihar yeleği, (43) paket koli bandı ile sarılı (95) kg TNT, (24) adet 5X22 cm ebatlarında (14) kg bilyeli infilaklı fitili bulunan patlayıcı madde, (2) adet çuval içerisinde (37) kg patlayıcı madde, (5) adet Kaleşnikof marka tüfek ve bu tüfeklere ait (21) adet şarjör, (2100) adet fişek, (1) adet uzun namlulu otomatik silah, susturucu ve bu silaha ait dolu şarjör, (7) adet ruhsatsız av tüfeği ele geçirilmişti.

• Grubun Sorumlusu (ASKERİ KANAT) ERCAN ÇAPKIN:

19.03.2016 İstanbul Taksim’de Mehmet ÖZTÜRK isimli canlı bombanın kendisini patlatmasından sonra 01.04.2016 tarihinde yakalanarak tutuklanmıştı.

Ercan ÇAPKIN ile birlikte hareket eden, canlı bomba eğitimi alarak eylem yapmak için talimat bekleyen ve İçişleri Bakanlığı’nın aranan teröristler listesinde Mavi kategoride 1.500.000 TL (Bir milyon beş yüz bin) ödülle aranan Mehmet Mustafa ÇEVİK ile İbrahim GÜRLER ve Hüseyin KAYA isimli şüpheliler yakalanmış, şahıslardan; (2) adet canlı bomba yeleği, (1) adet tabanca ve (14) adet fişek elde edilmişti.

Daha önce tespit edilemeyen 3. Grubun Sorumlusu (ASKERİ KANAT) MEHMET FATİH ALICI 07.02.2017 tarihinde yakalanmış ve çıkarıldığı adli makamlar tarafından tutuklanmıştı.

29.01.2017 tarihinde İl Emniyet Müdürlüğü görevlilerince yapılan çalışmalar neticesinde canlı bomba yeleği ve patlayıcı maddelerle yakalanan ve sevk edildiği adli makamlarca tutuklanan Murat DAYAN isimli şahsın alınan ifadeleri ve yapılan yer göstermesi sonucunda;

Yaklaşık 150 kg ağırlığında patlayıcı madde ve 15 kg TNT, (20) adet canlı bomba bel kuşağı, (19) adet cep telefonlu anahtar sistemi, (21) adet zaman ayarlı anahtar sistemi, (20) adet canlı bomba basma butonlu anahtar sistemi, 1 top korteks, (300) adet kapsül, (100) adet elektrikli kapsül ve (2) adet Kaleşnikof (AK-47) tüfek ele geçirilmişti.

Murat DAYAN ve Mehmet Fatih ALICI isimli şüphelilerin yapılan çapraz sorguları neticesi alınan ifadeleri, yapılan fotoğraf teşhisleri ve kullanılan teknikler sayesinde yaptırılan yer göstermeleri sonrasında düzenlenen operasyonla;

DEAŞ terör örgütü içerisinde beraber savaşçı ve canlı bomba eğitimi alan (E.S) ve (M.Y) isimli şüpheliler 14.02.2017 tarihinde, yine canlı bomba eğitimi alan ve Adıyaman ilinde olduğu tespit edilen (A.P) isimli şüpheli 22.02.2017 tarihinde herhangi bir eylem yapmaya fırsat bulamadan yakalanmışlardır.

(3) canlı bomba şüphelisi ile beraber toplam (5) şüpheli şahıs, haklarında yapılan tahkikat sonrası adli makamlara sevk edilmiş ve canlı bomba olduğu değerlendirilen (3) kişi tutuklanmıştır.