* Bu olaylardan sonra insanlara psikolojik tedavi verilmedi. Devlet bu konuda birşey yapmadı, halkın içine girilmedi.

* Devlet hasarımızın tamamını ödemedi. Verdiği miktar çok yetersizdi. Zaten bir ay kapalı kaldık. Bunu sineye çektik açıkçası

* Patlama sırasında iki evim ve iki arabam zarar gördü. 27 milyar masrafım oldu, devlet 6 milyar para verdi. Psikolojim bozuldu

* Bizim masrafımız 400 lirayken devlet bize 40 lira verdi. Devlet bizim zararımızın tamamını karşılamadı

* Burada artık lastik patlasa rahatsız oluyoruz. Buranın huzura kavuşması için karakolun kalkması gerekir

2012 yılının Ramazan Bayramı'nın kana bulayan patlamanın üzerinden 2 yıl geçti. Saldıranların kimler olduğu açıklanmadığı gibi, bu konu hakkında hiçbir açıklama da yapılmadı. Patlamada hayatını kaybedenlerin bir yana, çevredeki esnaf girdiği psikolojik travmadan kurtulamadı. Dün bu esnafa ve mahalle muhtarına bir dokunduk, bin ah işittik. En trajik açıklama ise , patlamadan zarar görenlere devletin gereken desteği vermemesi oldu. Mahalle muhtarı da esnaf ta, bu konuda dert yandı ve devletin kendilerine maddi manevi gereken desteği vermediğini iddia etti.

Olayı dün gibi yaşayan esnaf ve sakinler, verilen sözlerin yerine gelmediği de söyledi. Devletin patlamanın olduğu dönemde hasarları karşılama sözü verdiğini ancak tam anlamıyla bunun yapılmadığını anlatan esnaf, "Mahallemizde hiç bir şey değişmedi. Sadece Karakol kendini güvence altına aldı. Duvarı yükseltip, alarm kurdular. Şehitlerin acısını dindirmediler. Burada artık lastik patlasa rahatsız oluyoruz. Buranın huzura kavuşması için karakolun kalkması gerekir. Ama bizler bazı şeyleri sineye çektik. Çünkü meydana gelen olayın acısı hala yüreğimizde" dedi. Yeşilova Mahalle Muhtarı İbrahim Halil Kargın ise, "Patlamadan sonra mahallelinin zararları asgari anlamda verildi ama tam anlamıyla bu zararlar karşılanmadı. Esnafımız bu durumdan tabi memnun değil" diye konuştu.

KARGIN: İNSANLARIMIZ ACI ÇEKTİ

Yeşilova Mahallesi Muhtarı İbrahim Halil Kargın, patlamadan bu yana değişen hiçbir şeyin olmadığını ama olayın acısının hala içlerinde olduğunu söyledi. "Ufkumuz kurudu, hepimiz nefret ettik. İnsanlarımız acı çekti" diyen Kargın, "Halkımız huzur istiyor. İçindekileri haykırmıyor. Her aileden bir can gitti. Mahallemizin yüzde 80'i hala bu olayların etkisinde. Lafını açtığımızda titriyorlar. Bu olaylardan sonra insanlara psikolojik tedavi verilmedi. Devlet bu konuda birşey yapmadı, halkın içine girilmedi. Hala bu olayı yaşıyoruz. Karakolun önünde bir kalabalık ve araç görseler acaba diyorlar. Ama halkımız sağduyulu davranıyor. Patlamadan sonra mahallelinin zararları asgari anlamda verildi ama tam anlamıyla bu zararlar karşılanmadı. Esnafımız bu durumdan tabi memnun değil. Bir daha bu olayların yaşanmasını istemiyoruz. Rabbim bir daha bu millete böyle bir olay yaşatmasın" dedi.

SÖZ ESNAFTA

AHMET GÖRENOĞLU

"HALA TEDİRGİNİZ"

Bombalı saldırı olduğu sırada balkonda oturduğunu söyleyen Ahmet Görenoğlu, "Ben üçüncü katta evimin balkonunda oturuyordum. Bir anda cam, pencere, kapı patladı. Kıyamet koptu sandık. Bomba parça tesirli bir bombaydı. Çok sıkıntılı günler geçirdik, hala olayın korkusu üstümüzde. Allah bu acıyı kimseye yaşatmasın. O an millet panik içindeydi tekrar böyle birşey olurmu diye korkuyoruz. Hala gece yatarken tedirginiz " dedi.

ZEKİ BAHRİ

HER AN ACABA MI DİYORUZ

Olayın olduğu yerde eczacılık yapan Zeki Bahri, " Olay günü elektrikler kesildi. Arabalar çok fena yanıyordu. Üzerimizden atamadık. Bu ülkede kesinlikle güvenlik proplemi var. Mahallede iki senede değişen hiçbir şey yok. Olaydan sonra güvenlik önlemleri artırıldı. Park yasağı getirildi ama bunlar yeterli değil. Devlet hasarımın tamamını ödemedi. Verdiği miktar bana göre yetersizdi. Zaten bir ay kapalı kaldık. Bunu sineye çektik açıkçası. Arada sırada korku oluyor, yabancı plakalı araçları görünce. Bu olaydan sonra insanlar alış veriş yapmayı iki üç ay bıraktı. Şimdi normale döndü diyebiliriz. Her an acaba sorusunu soruyoruz kendi kendimize" diye konuştu.

SÜLEYMAN ÖZDİNÇ

"ARKADAŞIMI KAYBETTİM"

Patlama sırasında arkadaşını kaybettiğini belirten Süleyman Özdinç, "Olaydan sonra dükkan paramparçaydı baya bir hasar vardı. Ben arkadaşımı kaybettim. Benim için çok zor bir durum. O günü hala yaşıyorum. Allah kimseye bir daha böyle bir acı yaşatmasın" dedi.

AHMET ÖZDEMİR

"BURANIN HUZURU İÇİN KARAKOL KALKMALI"

Olaylar sırasında iki evi ve iki arabası zarar gören Ahmet Özdemir "Olaydan sonra hiçbir şey değişmedi. Patlama sırasında iki evim ve iki arabam zarar gördü. 27 milyar masrafım oldu, devlet 6 milyar para verdi. Psikolojim bozuldu, sesten, gürültüden korkar olduk. Polis arabayıda arabanın renginide biliyordu. Emniyet mahalleye hiçbir şey yapmadı. Kendilerini güvenceye almak için Emniyetin duvarlarını yükselttiler. Burada duvar yoktu. Duvar yaptılar, alarm kurdular. Kendi kendilerini güven altına aldılar. Şehitlerin acısını dindirmediler. Burada artık lastik patlasa rahatsız oluyoruz. Buranın huzura kavuşması için karakolun kalkması gerekir" dedi.

MÜSLÜM DURDU

"YABANCI PLAKALI ARAÇLARDAN KORKUYORUZ"

Patlama olduğu sırada dükkanında olan dönerci Müslüm Durdu yabancı plakalı araçları artık görünce korktuklarını belirterek, "Yabancı plakalı araçlardan artık korkuyoruz. Dükkanımızın önüne park ettirmiyoruz. Olaylardan sonra mahallede hiçbirşey değişmedi. Devlet zararımızı karşıladı ama zararımız 10 ise bize bir verdi. Yani devede kulak denilecek tarzda masrafımızı karşıladı. Bu olay haliyle etkiledi bizi. Yabancı plakaları biz durdurmuyoruz. Patlamada abim ve elemanımız yaralandı"

MUSTAFA AKARSU - FARUK ÇAVDAR

"DEVLET BİZİ YALNIZ BIRAKTI"

Patlamanın olduğu mahallede oturan Mustafa Akarsu ve Faruk Çavdar olayla ilgili ve olaydan sonra yaşananlarla ilgili şunları anlattı: " Bizim evlerimizin camları patladı. İster istemez etkilendik olaydan. Can kayıpları oldu. Çocuklarımız olaydan sonra hala korkuyor. Mahallemizde bir genç vardı doğuda askerliğini yapan. İzne gelmişti bankadan çocuğuyla para çekerken bu talihsiz olaya yakalandı. Devletimiz maddi hasarımızı karşılamak için belli bir miktar para vermişti. Ama bunu bize devlet bırakmamalıydı. Devlet bunları bize para şeklinde değilde kendi adamını gönderip hasarlarımızı kendisi yapmalıydı" dedi.

FARUK GEZGİN - BAYRAM KUMLUCA

"PSİKOJİMİZ BOZUK"

Mahallede camcılık ve kuyumculuk yapan Faruk Gezgin ve Bayram Kumluca ise yaşananların çok acı verici şeyler olduğunu belirtterek, "Bombayı patlatan adam anamızı ağlattı. Geçen bir polise bombayı patlatan adama ne oldu diye sorduk polis bize 'o teröristi dağda öldürmüşlerdir şimdiye' dedi. Biz buna inanmıyoruz. Masraflar konusunda devletle anlaşamadık. Bizim masrafımız 400 lirayken devlet bize 40 lira verdi. Devlet bizim zararımızın tamamını karşılamadı. Bizi uzlaşmaya çağırdılar patlamadan sonra. Her taraf çiviydi bu olay psikolojimizi etkiledi hala içimde o anki yaşadığımız olay var" dedi. HALUK ŞAHİN