MHP lideri Devlet Bahçeli'nin önerisiyle gündeme gelen başkanlık sistemiyle ilgili Anayasadeğişikliği konusunda geçmişte yaşanan ve sonuçsuz kalan görüşme süreçlerinin benzeri deneyim yaşanmaması için azami gayret gösterilecek.

AK Parti, bu konuda geçmiş hataların yapılmaması konusunda hassasiyetle dururken, Başbakan Binali Yıldırım'ın da, Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında kurmaylarına "Süreci bizzat ben yürüteceğim" dediği ve hem bakanlar, hem parti yöneticileri, hem de milletvekillerine konuyla ilgili talimat verdiği öğrenildi. Ak Parti kanadında, MHP lideri Bahçeli'nin gündeme getirmesiyle tekrar siyasetin en önemli konusu haline gelen başkanlık sistemine yönelik Anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmanın hiç zaman kaybetmeden yapılması planlanıyor.

Star'ın haberine göre, MKYK'da konuyla ilgili süreç konuşulurken, mümkün olan en kısa sürede teklifin verilmesi benimsendi. AK Parti kurmayları, hızla işletilecek süreçte herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için de azami dikkat gösterecek.

MKYK'ya Bahçeli ile görüşmesine ilişkin bilgi veren Başbakan Binali Yıldırım, sürecin sonuca ulaştırılması konusundaki hassasiyetini vurgularken, karşılıklı kurmaylar düzeyinde yapılacak açıklamaların da sürece zarar verebileceğine dikkat çekti. "Süreci bizzat ben yürüteceğim" diyerek tavrını net bir şekilde ortaya koyan Yıldırım, kamuoyuna yapılacak açıklamaların yanlış anlamalara yol açabileceği üzerinde durdu.

MHP'DE TEK MUHATAP BAHÇELİ

Bakanlar, MKYK üyeleri ve milletvekillerine bu nedenle konuya ilişkin açıklama yapmamaları konusunda talimat veren Başbakan Yıldırım'ın, Bahçeli ile de bu konuda mutabık kaldığı anlaşıldı. Aynı tavrın MHP kanadında da gösterileceği ve MHP kanadında da tek muhatabın Bahçeli olacağı belirtildi.

HASSASİYET GÖZETİLECEK

AK Parti, girilen yeni süreçte Anayasa değişikliği için destek verecek olan MHP'ye diğer muhalefet partilerinden yöneltilecek eleştirilerin dozunun artabileceğini öngörüyor. MHP'nin zorlanacağı bir süreçte, alakasız bir isim tarafından yapılacak bir açıklama ya da karşı tarafta yanlış anlamaya yol açabilecek bir sözün süreci baltalamaya yetebileceği hassasiyeti gözetilecek.