Cumhurbaşkanı, Gaziantep için Celal Doğan'ı dinlediğinde şu soruyu sormuş:

"Bizimkiler bir şey yapmadı mı ?"

HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Saray'daki görüşmesinde Nizip Çayı'nın kirliliğini gündeme getirdiğini söyledi. Celal Doğan, Erdoğan'a 25 köyü ilgilendiren, 60 km toprakta hayvanların bile su içemediğini, kanser vakalarında artış olduğunu, nane dahi yetiştirilemediğini, bütün ağaçların kuruduğunu anlattığını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı o zaman bana bizimkiler bir şey yapmadı mı? diye sordu. Bende o kadar söyledik hiçbir şey yapmadılar dedim. Kendisi de bakalım, niye ilgilenmemişler dedi" dedi.

KENDİ TARLAMA GİDEMİYORUM

Organizenin atıklarının kirlettiği Nizip Çayı'nın çok önemli olduğunu, bir gün çevrecileri toplayıp bölgeye götüreceğini söyleyen Doğan "Tokdemir'den başlıyor Nizip'in sonuna kadar bir tek köyde ne insanlar ne hayvanlar su içebiliyor. '10 binin üzerinde nüfus var o köylerde, o bölgede, insanlar kendi topraklarını ekemiyor. 20-25 parça köy var, bu köylerde kanser hızla artıyor. Yeraltı suları kirlendi, O bölgede hiç bir tarlada verim yok. İnsanlar domates, patlıcan, biber ekemiyor, ceviz, nar, armut ağaçları kurudu. Kendi köyümde, kendi tarlama gidemiyorum, dere kokuyor" diye konuştu.

NANE BİLE YETİŞMİYOR

'Köyümde şişe suyundan başka bir şey içilmiyor. Bu yoksullakta insanlar şişe suyu içiyorlar' diyen Celal Doğan, "Su Karaca Burç'tan çıkıyor, Tokdemir köyü, Keret, Hıyam, Cağat, Çanakçı, Kıratlı, Akçakent, Kızılcakent, Turlu, Kent, Nizip ve Barak'a doğru gidiyor. Köylerin tümünde ağaçlar kurudu. 60 km Nizip aksında senede bir tek ürün ekilemiyor, nane dahil. İnsanlar o bölgeden geçemiyor çünkü su kokuyor. Hayvan içemiyor, insan içemiyor. Ciddi boyutta kanser hastalığında artış var. Nizip çayındaki köylüler isyanda" dedi.

ÇEVRECİLERİ DEVREYE SOKARIZArıtma tesisinin doğru dürüst çalıştırılmadığını, arıtmanın yeterli olmadığını söyleyen Doğan, "Gaziantep'te bu konuşulmuyor dedikodu konuşuluyor. Bu konu çok önemli. Konuyu Cumhurbaşkanı nezdinde dile getirdim. Bu bölgenin çok ciddi bir sorunu dedim. Bizimkiler niye ilgilenmemiş dedi. O kadar söyledik dedim. Bakarız dedi. Gerekirse parti olarak çevrecileri, STK'ları hepsini devreye sokarız. İlla köylüler yolları mı kessinler, onu mu istiyor toplum. Yetkililer gereğini yapsın. Bıçak kemiğe dayandı. Atık suyun arıtılması gerekir. Derenin ıslah edilmesi gerekir. İnsanlar köyünde, bahçesinde oturamıyor, Suriye'ye mi gitsinler? Orada da savaş var" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR