Her konuda olduğu gibi bizim ülke olarak futbolda da nev-i şahsımıza münhasır bir tarafımız var. Kulüp yönetimleri, taraftar psikolojileri, transfer politikaları, ekonomik kararlar, takım yapılanmaları vs hemen her konuda birçok ülke ile farklılıkları barındırıyor Türk Futbolu. Bu yazı dizisi işte bu farklılıkları konu alacak. Avrupa’nın 5 büyük ligini ve bazen de bu 5 ligin bir alt ligini irdeleyip, ülkemizdeki durumla mukayesesini yapmaya çalışacağım.

Takım yapılanması ve gelecek planı hakkında en doğru donelerden birini ‘takımın yaş ortalaması’ oluşturuyor. Öncelikle söylemem gerekir ki; “Takımların yaş ortalamalarını alırken tüm kadronun yaş ortalamasını almaktan ziyade sahaya çıkan 11’in yaşını alırsak daha doğru bir sonuca ulaşırız”. Zira takımlar kadrolarında hiç oynatmadıkları birçok genç oyuncu bulunduruyorlar. Bazı ülkelerde kadroda genç oyuncu bulundurma zorunluluğu bu karara iterken, bazı takımlar ise ‘gelecek planı’ için genç oyuncu bulundurmakta.

Avrupa’daki en büyük 5 lig; ekonomisi, gelişmişliği, uluslar arası başarısı vs kriterlerden ötürü İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa olarak lanse ediliyor. Bu 5 Lig’in ilk 6 sırasındaki takımları analize dahil edersek bizim ligimizle karşılaştırmak için anlamlı verilere ulaşıyoruz. Neden ilk 6 sıra derseniz bu ilkelerin birçoğu ilk 6 sırasındaki takımları Avrupa kupalarına gönderiyor da ondan. Yani ilk 6, bir başarı göstergesi.

İlk 6 sıradaki takımların geçtiğimiz hafta maçlarına çıkardıkları 11’lere baktığımızda en genç lig 25,28 yaş ortalamasıyla Almanya Bundesliga. Ve en genç takım yine Almanya’dan RB Leipzig ve yaş ortalaması 23,09. Leipzig’i 23,54 yaş ortalamasıyla yine Bundesliga’dan Bayer Leverkusen takip ediyor. En genç 3.takım ise Fransa’dan Lyon olarak göze çarpıyor. Bundesliga’nın ardından 26,07 ile Fransa, 26,46 ile İspanya, 26,56 ile İngiltere geliyor. 39’luk Buffon ve 35’lik Reina’nın oynadığı, yaşlı oyuncularının yüksek performansıyla tanıdığımız İtalya 27,63 ile bu 4 ülkenin arkasında kalıyor. Peki ya Türkiye?

Avrupa’daki en önemli takımların yaş ortalaması 25-26 iken Türkiye’de yaş ortalaması kaç ve bu neyi ifade ediyor? Buyrun sırasıyla Türk Takımlarının yaş ortalaması: Başakşehir 30,36,Galatasaray 28,81, Fenerbahçe 29,18, Beşiktaş 30,09, Kayserispor 29,18, Trabzonspor 27,91. Genel ortalama ise 29,25. Üstelik devamlı ilk 11’de oynamayıp, bu hafta kadrolarda bulunan Oğuz Kağan Güçtekin (18), Abdulkadir Ömür (18) gibi genç oyuncuların ortalamaları biraz daha düşürmüş hali bu.

Sonra Türk futbolu niçin gelişmiyor diye kafa yoruyoruz. Elbette tek nedeni yaş ortalaması değil ama gelecek planlaması yapabilmek adına, daha doğrusu geleceğe daha güvenle bakabilmek adına takımlarımızın yaşının düşmesi çok önemli. Aynı zamanda Avrupa kupalarında modern futboldaki tempoya ayak uydurabilmek açısından da olmazsa olmaz bir parametre. Kulüplerimiz daha fazla miktarda, ‘maliyeti uygun genç futbolcu’ bulmak ve futbol piyasasına sunmak zorunda. Alt yapıda da bu ülkelerin ‘bizim ülkemizde uygulanabilir versiyonlarını’ almak ve geliştirmek zorunda. Türk Futbolunu arzu edilen seviyeye getirmek için takımlarımızın düzeltmesi gereken birçok konudan sadece birisi bu zannımca.