Gaziantep 7 Haziran seçimleri öncesinde ikinci liderini ağırladı. HDP Gaziantep İl Örgütü, 7 Haziran seçimleri kapsamında Demokrasi Meydanı’nda “Büyük insanlık” mitingi gerçekleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın katıldığı mitinge HDP Gaziantep milletvekili adaylarının yanı sıra on binlerce kişi katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokrasi Meydanı’ndaki mitinginde toplanan yoğun kalabalığa hitap etti. Demirtaş “Bizler Gaziantep’in barajı aşacak bir güçle, destekle 12 Eylül darbe ürününü Kenan Evren’in arkasından postalayacağını biliyoruz. Barajı yıkın, onun bir daha hiçbir kalıntısı bu topraklarda kalmasın” dedi. Mitingde konuşan HDP Gaziantep 1. Sıra milletvekili adayı Celal Doğan ise kalabalığı Kürtçe selamladı. Doğan ‘’ siz benim kürtçe bilmediğimimi sanıyorsunuz bende Kürdüm’’ dedi. Celal Doğan Demokrasi meydanı’nın Gaziantep demokratlarına yetmediği, Kamil Ocak stadının yerinin demokrasi meydanına eklenmesi gerektiğini söyledi.

HDP’nin iki saat gecikmeli olarak yaptığı mitingde alanı dolduran seçmenler halaylar çekerek genel başkanın gelmesini bekledi. Yöresel kıyafetlerle Alana gelen bir çok HDP’li seçmen ilginç dövizler ve pankartlar açtı.

‘’Gaziantep ilk defa halk temsilcisi seçmiş olacak’’

Selehattin Demirtaş Gaziantep’in bütün sorunlarının çözümünün HDP’den geçtiğini vurguladı ve HDP’ye oy vermeyenlerin de partisi olacaklarını söyledi Demirtaş ‘’Burdan parlementoya gönderdiğiniz milletvekilileri bütün Gaziantep’in sesi soluğu olacak sadece HDP’ye oy verenlerin değil. Gaziantepte yaşayan her kesin temsilcisi olacaklar, zaten HDP 7’den 70’e bütün halkın sesi olacaksa; Gaziantep ilk defa halk temsilcisi seçmiş olacak. İlk defa gerçekten Gaziantep’in bütün sorunlarının çözümünün temsilcilerini Ankara’ya göndermiş olacaksınız eğer sizler hazırsanız, biz hazırız, sizler evet derseniz, bu iş olur. Annelerin duası arkamızda olursa bu iş olur ‘’ şeklinde konuştu.

“Gaziantep’in 12 Eylül darbe ürünü Kenan Evren’in Arkasından postalayacağını biliyoruz”

12 Eylül darbesine de değinen Demirtaş, Gaziantep’in 12 Eylül darbe izlerini Kenan Evren’in arkasından postalayacağını belirterek, “Bizler Gaziantep’in barajı aşacak bir güçle, destekle 12 Eylül darbe ürününü Kenan Evren’in arkasından postalayacağını biliyoruz. Barajı yıkın, onun bir daha hiçbir kalıntısı bu topraklarda kalmasın” dedi.

‘’Gaziantep’i de, ülkeyi de sizler ayakta tutuyorsunuz’’

Demirtaş Bursa’daki grevi hatırlatarak “Siz, Gaziantep’i emeğiyle, alın teriyle, çalışmasıyla ayakta tutanlar, alın teriyle helal lokma yiyenler, Gaziantep’i de ülkeyi de sizler ayakta tutuyorsunuz. Sadece bir gün çalışmazsanız şu kendini sultan sananlar var ya, sarayda yiyecek ekmek bulamazlar. Bizler sizlerin hakkını teslim etmek, iade etmek için geliyoruz. İki gündür Bursa’da işçiler görevde. Haklarını arıyorlar, sosyal hakları, iş güvenceleri konusunda teminat istiyorlar. Eğer ülkenin bütün çalışanları, işçileri el ele verirse, bir yerde bir grev yapıldığında geri kalan işçiler de destek verirse hakkınızı almak kolaylaşır.

Bu nedenle Gaziantep meydanında on binlerce işçinin selamını, dayanışma duygularını Bursa’da direnen işçilere gönderelim mi? Sizler ki Gaziantep’in sanayisinde, atölyesinde, fabrikalarında, tarlalarında, çalışarak, üreterek kazanan insanlarsınız. Yoksulluk her yerde yoksulluk, açlık her yerde açlık. Açlığın Kürtçesi - Türkçesi yok, Alevi’si - Sünni’si yok.” Dedi.

Demirtaş Türkiye’nin savaşa girecegini iddia etti

Genelkurmay Başkanının 15 gün izin almasını duyurmasının hayra alamet olmadığını ve Türkiye’nin savaşa gireceğini iddia eden Demirtaş, “Bakın AKP çılgınlığı Suriye’de ciddi ciddi savaşa hazırlanıyor. HDP barajı aşamazsa Allah korusun bunlar ellerindeki gücü görürse Suriye’de açıkça bir savaş başlayacak. Görünen o, hazırlıklar onu gösteriyor. Genel Kurmay Başkanının 15 gün izne ayrılıp ameliyat oldum şeklinde duyuru yapması da hayra alamet değil. Bu güne kadar da ilk ameliyat olan Genel Kurmay Başkanı da bu değil ama hiçbiri duyurulmazdı. İlk defa bir Genel Kurmay Başkanının ameliyat olduğu ve 15 izne ayrıldığı resmi açıklamayla duyuruluyor. Sınır hattında her gün maalesef hazırlıklar var. IŞİD’in ve onun çevresindeki barbar, tecavüz çetelerin nasıl beslendiğini, neye hazırlandıklarını biliyoruz. TIR’larla giden silahlar, onlara aktarılan paralar, lojistik destek, diplomatik destek. Türkiye IŞİD barbarlarını geçiş üssü, güzergahı haline geldi. Şimdi bir tek şey eksik kaldı. Seçimde AKP güçlenerek çıkarsa artık ülkeyi savaşa sokacak kadar çılgınlaştıklarını biliyoruz. Yani içeride ve dışarıda barış için HDP lazım HDP. HDP barışın teminatı haline geliyor artık. Biz savaşı engelleyeceğiz. Biz varsak savaş yoktur. HDP’nin güçlü olduğu yerde, içeride ve dışarıda asla bize savaşı dayatamazlar. Bizler artık barışı özledik. Hem kendi coğrafyamızda hem Ortadoğu’da barışa hasret kaldık. Dağlarımızda kurşun sesi değil kuş sesine hasret kaldık ve inşallah onu sağlayacağız, HDP olarak onu getireceğiz” şeklinde konuştu.

‘’Biz sessiz kalmayacağız’’

Dağlarda kurşun sesi değil kuş sesi duymak istediklerini belirten Demirtaş, Mursi’ye verilen idam cezadınıda kınadı Selahattin Demirtaş sözlerine ”Bizim ekonomiyle birlikte güçlü, kalıcı bir demokrasiye ihtiyacımız var. Eğer ekonomi ve demokrasi ilişkisini doğru kurabilirsek bu ülkede barış ve istikrarla birlikte ekonomik kalkınmayı aynı program içerisinde gerçekleştirebilirsek o zaman hep birlikte hem ülkemizde hem Ortadoğu’da çok büyük kazanımlar elde ederiz. Bakın bu gün Mısır’da yaşananlar ibret vericidir. Orada seçilmiş bir Cumhurbaşkanı’na darbe yaptılar, bu gün de idam cezası verdiler. Buradan Mursi’ye verilen idam cezasını açıkça kınadığımızı belirtmek istiyorum. Bütün uluslararası kamuoyu da bu konuda duyarlı olmalı, ayakta olmalı. Şimdi darbe yönetimi Mursi’ye verilen idam cezasını Mısır müftüsünün onayına gönderecek. Eğer Mısır müftüsü onaylarsa idamlar başlayacak. Biz sessiz kalmayacağız. Dünyanın neresinde, kime uygulanırsa uygulansın haksızlığı asla kabul etmeyeceğiz ama bir şeye dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Mısır müftüsü onaylarsa. Kim bu Mısır müftüsü? Devletin müftüsü. Yani bir din adamı devletin emrinde olursa dinin Allah’ın emirlerini değil, yöneticinin emirlerini uygular” şeklinde devam etti.

‘’Seçim bürolarımıza yapılan saldırılara sessiz kalıyorlar’’

HDP’nin seçim bürolarına yapılan saldırılara sessiz kalındığını söyleyen Demirtaş, MHP ve AK parti’den konuyla ilgili açıklama isteyen Demirtaş “Her yerde saldırılar var. Her yerde engellemeler var. 60’a yakın HDP bürosu HDP standı, HDP teşkilatı saldırıya uğradı. Urfa’da çağrı yaptım burada tekrarlıyorum. Bir çoğu da ülkücü kimliğiyle yapıyor. MHP bunun arkasında değilse çıkıp açıklamalıdır çünkü bunlar AKP tezgahı şeklinde ilerliyor. Eğer MHP’liler buna alet olmuyoruz diyorsa MHP sözcülerinin çıkıp açıkça biz bu işin içinde yokuz demeleri lazım. Biz bu saldırıların arkasında yokuz demeleri lazım. AKP’den de, özellikle Başbakan ve Cumhurbaşkanı, bakın dikkat edin, tek bir cümle saldırılara dair bir şey duymadık. 60 tane HDP bürosu yakıldı, yıkıldı. Daha dün Edirne’de, Saray’da seçim büromuz yakılmak istendi. Ülkenin Başbakanından tek bir çıt yok. Dikkat edin Cumhurbaşkanı, tarafsızım diyor ya, meydan meydan dolaşıp ismini söylemediği partiye oy istiyor ya, HDP’ye yönelik saldırılara dair ağzından tek bir kelime duymuyoruz. Hiçbiri demiyor ki, ya bu partiye saldıramazsınız, suçtur demiyor. Kendisi emniyetten sorumlu, güvenlikten sorumlu İçişleri Bakanı, çıtı çıkmıyor. Hepsi HDP’ye yönelik saldırıları keyifle izliyorlar ama ben buradan diyorum ki asla hiçbir parti düşmanımız değil, hiçbir seçim bürosu asla saldırıya ve özellikle kışkırtmayla hedef haline getirilmeleridir. Bütün partiler kardeşlik duygusuyla çalışmalı, seçim kampanyasında da barış duygularını büyütmelidirler” diye konuştu.

Gaziantep’in çok kültürlü

kimliğine işaret etti

HDP Gaziantep İl Eş Başkanı Mehmet Karayılan, HDP’nin çok renkli kimliğine ve Gaziantep’in çok kültürlü kimliğine işaret ederek, herkesi HDP’ye davet etti. Seçim çalışmalarında herkesin tarihsel bir sorumluluk alması gerektiğine vurgu yapan Karayılan, gece gündüz seçim çalışmaları yürüterek, başarıya ulaşacaklarını dile getirdi. Mansur YALVAÇ