Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, son dönemde eczanelerin saldırılarla karşı karşıya olduğunu söyleyerek "Geceleri güvenliğimiz tehlikede. Korutürk caddesinde şehir eşkiyaları eczacıyı ve çalışanlarını darp etti. Bunun devamında basına yansımayan birkaç olay daha oldu. Gidişat endişe verici" dedi. Demirci bir konuya daha dikkat çekti ve "Muayene ücretini eczaneler tahsil ederse, eczaneler 3, 5 liralık antibiyotiği reçete olmadan satamazsa bu olaylarda bitmez" diye konuştu.

BİTECEK GİBİ GÖRÜNMÜYOR

Eczanelere saldırıların temelinde eczanelere yüklenen muayene ücretlerinin tahsildarlığını yapmanın önemli bir etken olduğunu söyleyen İrfan Demirci, "Eczanelere sosyal güvenlik politikalarıyla verilen, biçilen bir takım zorunluluklar var. Muayene ücretini sen tahsil edeceksin. Bundan dolayı eczaneler ciddi sıkıntılar yaşıyor. Tartışmalara, kavgalara dönüşen olaylar yaşanıyor. Vatandaş 3 liralık, 10 liralık antibiyotik almak istiyor, eczacı veremem diyor, reçete getireceksin diyor. O zamanda güvenlik anlamında sorunlar yaşanıyor. Bunlar bitecek gibi görünmüyor. Sadece nöbetçi eczanelerde değil, gündüzde aynı olayları yaşıyorsun. Muayene ücretini neden eczaneler tahsil eder? Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu işin sonlandırılması lazım. Eczaneler sonuçta sağlık hizmeti veren kurumlardır. Bu ülkede 10-15 yıldır sağlıkta bir şiddet var. Eczanelere gelen vatandaşların daha hoşgörülü, daha anlayışlı olmaları gerekiyor. Eczaneleri vatandaşla tartışma yapacak noktadan kurtarmak lazım. Eczacı hastasına ilacı nasıl kullanacağını, ne gibi durumlarla karışılacağını, böyle bir durumda neler yapacağını anlatmalıdır" diye konuştu.

SAĞLIKTAKİ KARA DELİĞİN SEBEBİ ECZACILAR DEĞİL

Hükümetin eczacıların yaşam koşullarını iyileştirici tedbirleri 4-5 yıldır atmadıklarını, hep ilaç üzerinden tasarrufa gidilmeye çalışıldığını anlatan Demirci şunları söyledi:"

İlaç sanki sağlık harcamaları içerisinde kara bir delikmiş gibi gösteriliyor. Aslında öyle değil. Bu bir algılıdır. Türkiye'de sağlıkta dönüşüm başladığında ilacın sağlık harcamaları içinde oranı yüzde 55'lerdeydi bugün ilacın sağlık harcamaları içindeki oranı yüzde 25'in altına düşmüştür. İlaç ekonomideki ve sağlıktaki kara deliğin sebebi değildir. O bakımdan eczacının yaşam koşullarına zarar verecek veya onları eczanelerinde ekonomik darboğaza sokacak uygulamalardan kurtulması gerekmektedir. Eczacı vatandaşa ilaç hizmeti verirken, hem sermayesini hem de kendi emeğini kullanıyor. Eczacının ekonomik donanımı artmalı. Türkiye'de 26 bin noktada eczane var. Eczaneler Türkiye'de hiç iyi kullanılmıyor. Biz eczacılarımıza yoğun eğitimler vermeye çalışıyoruz. Eczaneler ne kadar donanımlı, akademik anlamda iyi hizmet verirse, ülkedeki sağlık alanındaki hizmet kaliteside yükselir" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR